Το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη που στο
πίσω μέρος του υπάρχει ο τάφος του ευεργέτη.
|
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, ψηφιοποιήθηκε το αρχείο του ευεργέτη Σπυρίδωνα Μπαλτατζή, απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πρωτότυπα έγγραφα βρίσκονται στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου.
Σήμερα σας αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο, ορισμένων απ’ τα 700 περίπου έγγραφα που σώζονται. Αυτά είναι:
2. Πρόκειται για χειρόγραφο κατάστιχο με τον τρέχοντα λογαριασμό του Σπυρίδωνος Μπαλατζή στην Τράπεζα Αθηνών στις 8.12.1904. Το κατάστιχο φέρει σφραγίδα ελέγχου με ημερομηνία 22.01.1904.
3. Πρόκειται για χειρόγραφο τραπεζικό κατάστιχο με τον τρέχοντα λογαριασμό του Σπυρίδωνος Μπαλατζή στην Τράπεζα Αθηνών στις 04.09.1906.
4. Πρόκειται για χειρόγραφο τραπεζικό κατάστιχο με τον τρέχοντα λογαριασμό του Σπυρίδωνος Μπαλατζή στην Τράπεζα Αθηνών στις 18.12.1907.
5. Πρόκειται για χειρόγραφο τραπεζικό κατάστιχο με τον τρέχοντα λογαριασμό του Σπυρίδωνος Μπαλατζή στην Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως στις 10.06.1906.
6. Πρόκειται για το τραπεζικό βιβλιάριο του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στην Τράπεζα Αθηνών υπ. αρ. 2660. Το βιβλιάριο αφορά σε τρεχούμενο λογαριασμό με τόκο ύψους 3%.
7. Πρόκειται για το τραπεζικό βιβλιάριο του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στην Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως της Ελλάδος. Το βιβλιάριο αφορά σε τρεχούμενο λογαριασμό με τόκο ύψους 5,5%.
8. Πρόκειται για το τραπεζικό βιβλιάριο του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στην Τράπεζα Ηλιοπούλου. Το βιβλιάριο αφορά σε τρεχούμενο λογαριασμό με τόκο ύψους 4%.
9. Πρόκειται για το τραπεζικό βιβλιάριο του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στην Αυτοκρατορική Οθωμανική Τράπεζα. Το βιβλιάριο έχει μία μόλις εγγραφή για το Φεβρουάριο του 1903.
10. Πρόκειται για το τραπεζικό βιβλιάριο του Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στην Τράπεζα της Ανατολής. Το βιβλιάριο αφορά σε ανοιχτό επί ενεχύρω λογαριασμό με τόκο ύψους 6% και πίστωση 85.000 δραχμών.
11. Πρόκειται για χειρόγραφο επίσημο έγγραφο των λιμενικών αρχών Σύρου, βάσει του οποίου ο κεντρικός λιμενάρχης του νησιού βεβαιώνει πως το ατμόπλοιο "Λούλα", 1562 τόνων και εγγεγραμμένο στα νηολόγια του νησιού με Α/Α 852, ανήκει κατά 1% στον Σπυρίδωνα Μπαλτατζή (βλ και έγγραφα με κωδικό IK 1 και IH 1). Μετά το θάνατό του, επομένως, και αφού το σύνολο της περιουσίας του Μπαλτατζή κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο, τότε και αυτό το ποσοστό του ατμόπλοιου περνάει στην κυριότητα του Πανεπιστημίου.
12. Πρόκειται για χειρόγραφη συναλλαγματική από άγνωστο συντάκτη, στην οποία δεσμεύεται ότι θα αποπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 1907 (ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συναλλαγματικής), το ποσό των 3.855 δραχμών που δανείστηκε από το Σπυρίδωνα Μπαλτατζή. Τη συναλλαγματική συνοδεύει χειρόγραφο σημείωμα του Μπαλτατζή, σύμφωνα με το οποίο η συναλλαγματική τού παραδόθηκε από τον κ. Μπαλάνο.
13. Πρόκειται για δακτυλόγραφη επιστολή του Πρύτανη του Εθνικού Πανεπιστημίου Στέφανου Κυπάρισσου προς τον ταμία του Πανεπιστημίου Δημήτριο Λιβαδά, με την οποία του ζητά να επιστρέψει τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τις υποτροφίες τους σε αυτούς τους φοιτητές που εξόφλησαν το ποσό εγγραφής τους στο Πανεπιστήμιο. Οι εντολές παρακράτησης των χρημάτων περιλαμβάνονταν στα έγγραφα υπ. αρ. 237/132 (βλ. VIIIE 1), 281/149 (βλ. VIIIH 1), 357/159 (βλ. VIIIF 1), 462/210 (βλ. VIIIG 1), 466/213 (βλ. VIIIJ 1), 1062/507 (βλ. VIIID 1), 1335/606 (βλ. VIIIB 1) και 1476/655 (βλ. VIIIC 1). Η επιστολή αυτή αφορά στους φοιτητές Κωνσταντίνο Πηχέοντα από τη Μακεδονία - υπότροφο Τρ. Κριεζή, Γεώργιο Α. Μέγα από τη Σιάτιστα - υπότροφο Παπαδάκη, Πολύδωρο Παπαχριστόπουλο από τη Θράκη - υπότροφο Π. Νικολάου, Γεώργιο Ν. Οικονόμου από τα Ιωάννινα - υπότροφο Παπαδάκη, Ιωάννη Μ. Λουλάκη από την Κρήτη - υπότροφο Μανούση, Ι. Κωνστανταράκη από την Κρήτη - υπότροφο Παπαδάκη, Ηρακλή Δημάδη από τη Μακεδονία - υπότροφο Ι. Βαρύκα και Κωνσταντίνο Α. Αλεξίου από τη Μακεδονία - υπότροφο Μανούση. Οι φοιτητές αυτοί στη συνέχεια υπογράφουν με μαύρη μελάνη βεβαίωση ότι πράγματι έλαβαν πίσω τα χρήματα αυτά από τις υποτροφίες τους. Οι βεβαιώσεις χρονολογούνται από τις 11.05.1909 ως τις 24.12.1909.
14. Πρόκειται για χειρόγραφο σημείωμα του φοιτητή Ιατρικής Αναστάσιου Κ. Χρηστίδη, με το οποίο βεβαιώνει ότι παρέλαβε 300 δραχμές από τον Σπυρίδωνα Μπαλτατζή ως οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση των σπουδών του, ποσό που δεσμεύεται να επιστρέψει μαζί με το υπόλοιπο χρέος προς τον ευεργέτη του. Πρόκειται για χειρόγραφη επιστολή του Αναστάσιου Κ. Χρηστίδη προς τον Σπυρίδωνα Μπαλτατζή, με την οποία ζητά οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση και αποπεράτωση των σπουδών του. Είναι η δεύτερη επιστολή του φοιτητή προς τον εύπορο συμπατριώτη του (προηγείται χρονικά η επιστολή με κωδικό VIIC 2-5), στην οποία μάλιστα γίνεται πιο συγκεκριμένος αναφορικά στο ύψος του ποσού που ζητά να του χροηγείται ετησίως για τα προσεχή τέσσερα χρόνια, μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ο Χρηστίδης ζητά, λοιπόν, 300 δραχμές ετησίως, ενώ δεσμεύεται να αποπληρώσει το σύνολο του ποσού, δηλαδή 1.200 δραχμές, αφού αποφοιτήσει και αρχίσει να εργάζεται. Το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο Μπαλτατζής απάντησε θετικά στο αίτημα του νεαρού φοιτητή ζητώντας του, ενδεχομένως, να γίνει πιο συγκεκριμένος αναφορικά στο αίτημά του. Η επιστολή περιέχεται σε γαλάζιο τυποποιημένο φάκελο μικρού μεγέθους που φέρει στα ρωσικά το λογότυπο της εταιρείας Μπαλτατζή (κωδικός VIIC 1).
15. Πρόκειται για χειρόγραφη επιστολή του Αναστάσιου Κ. Χρηστίδη προς τον Σπυρίδωνα Μπαλτατζή, με την οποία ζητά οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση και αποπεράτωση των σπουδών του. Ο δευτεροετής φοιτητής από τη Γοτίστη της Ηπείρου (κοντά στο Συράκο, τη γενέτειρα του Μπαλτατζή) εκθέτει στον εύπορο πατριώτη του το πρόβλημά του. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών και παρόλο που δεν διέθετε τους πόρους, ενεγράφη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόρθωσε να ολοκληρώσει το πρώτο έτος εργαζόμενος και σπουδάζοντας ταυτόχρονα. Οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του δεύτερου έτους, ωστόσο, δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει και για το λόγο αυτό ζητά την οικονομική συνδρομή του Μπαλτατζή. Είναι δε έτοιμος να παρουσιάσει αποδεικτικά της παρουσίας και επιμέλειάς του στα μαθήματα από τους καθηγητές της Ιατρικής, καθώς και να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ παρακαλεί για απάντηση, έστω σύντομη, στο αίτημά του. Στο τέλος του κειμένου είναι σημειωμένοι αριθμοί με μολύβι, πιθανότατα υπολογισμοί του Μπαλτατζή σχετικά με το ύψος των χρημάτων που είναι διατεθειμένος να διαθέσει για τις σπουδές του φοιτητή, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 1.050 δραχμές. Η επιστολή περιέχεται σε γαλάζιο τυποποιημένο φάκελο μικρού μεγέθους που φέρει στα ρωσικά το λογότυπο της εταιρείας Μπαλτατζή (κωδικός VIIC 1).
16. Πρόκειται για χειρόγραφο επίσημο έγγραφο των λιμενικών αρχών Σύρου, βάσει του οποίου ο κεντρικός λιμενάρχης του νησιού βεβαιώνει πως το ατμόπλοιο "Λούλα", 1562 τόνων και εγγεγραμμένο στα νηολόγια του νησιού με Α/Α 852, ανήκει κατά 1% στο Εθνικό Πανεπιστήμιο ως μέρος του κληροδοτήματος Μπαλτατζή. Το κείμενο συνυπογράφει ο γραμματέας Γ. Ανδρούτσος (βλ και έγγραφα με κωδικό IK 1 και IH 1). Συμβαλλόμενοι οι: Ι. Καφετζόπουλος (κεντρικός λιμενάρχης Σύρου) και Γ. Ανδρούτσος (γραμματέας).
17. Πρόκειται για δακτυλόγραφη επιστολή του Πρύτανη του Εθνικού Πανεπιστημίου Μιχαήλ Κατσαρά προς τον ταμία του Πανεπιστημίου Δημήτριο Λιβαδά, με την οποία τον ενημερώνει ότι η Σύγκλητος ψήφισε τη χορήγηση έκτκατης πίστωσης ύψους 5.000 δραχμών για τη μετακομιδή του εκλιπόντος ευεργέτη Σπυρίδωνος Μπαλτατζή στη γενέτειρά του Συράκο, ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον αρχειοφύλακα του Πανεπιστημίου Δημ. Μαγκουρέα (στον οποίο ανατέθηκε να συνοδεύεσει τη σορό) έναντι απόδειξης παραλαβής του. Κάτω από το δακτυλογραφημένο κείμενο υπάρχει σημείωση του Πρύτανη, στην οποία αναφέρει το ποσό των 3.000 δραχμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου