Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές
συναντήσεις του έργου Frames of European Common Life’ (Καρέ της κοινής
Ευρωπαϊκής ζωής) Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές
Συμπράξεις στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η εταιρεία ‘Εντευξις και το Photometria Photo Festival.
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις γίνονται στο
Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο ευγενικά παραχώρησε τους χώρους του για
τις ανάγκες του προγράμματος αλλά με την χρήση των νέων τεχνολογιών
μεταδίδονται ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας (www.photometria.gr), δίνοντας
την ευκαιρία σε συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους από άλλες πόλεις να τις
παρακολουθούν. Στις εκπαιδευτικές συναντήσεις παρουσιάζονται τεχνικά και
καλλιτεχνικά θέματα από τους εκπαιδευτές του έργου με σκοπό την επιμόρφωση των
συμμετεχόντων σε θέματα που τους απασχολούν και εκπονούνται εργασίες που
αφορούν το έργο που θυμίζουμε ότι έχει ως θέμα την ‘Αξιοποίηση των τοπικών
πόρων’. Παράλληλα διακεκριμένοι φωτογράφοι παρουσιάζουν το έργο τους και
συντελούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σχολιάζοντας τις
φωτογραφίες των συμμετεχόντων.
φωτογραφίες των συμμετεχόντων.
Στην 2η συνάντηση του έργου στις 11
Ιανουαρίου, η Ελένη Μουζακίτη, φωτογράφος παρουσίασε το έργο της. Η Ελένη
Μουζακίτη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γερμανική φιλολογία και συγκριτική
λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Βερολίνο, στη Χαϊδελβέργη, ενώ κατέχει
μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΑ) στην Εικόνα και Επικοινωνία από το Goldsmiths
College, University of London.
Με υποτροφία του ΙΚΥ και του Ωνασείου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φωτογραφία (School of Art, Design and Technology, University of Derby, UK). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Portfolios με φωτογραφική δουλειά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Ελένη Μουζακίτη παρουσίασε την φωτογραφική της δουλειά πάνω στην έννοια της σχόλης και τη γεωγραφία του ελεύθερου χρόνου καθώς και την τελευταία της σειρά φωτογραφιών από το νησί Ruegen στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Το Ruegen υπήρξε αγαπημένος τόπος των Ρομαντικών (ζωγράφων και λογοτεχνών) όπως των εκπροσώπων της ρομαντικής ζωγραφικής C.D. Friedrich και P.O. Runge. Στη σειρά όμως των φωτογραφιών της Μουζακίτη, όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα, δεν απεικονίζονται τα ρομαντικά χαρακτηριστικά ενός επίγειου παραδείσου που αναγνωρίζονται στη φύση αλλά ούτε και το γεγονός ότι στις μέρες μας αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό. Στην σειρά των φωτογραφιών της ανακαλύπτουμε το κολοσσιαίο, μεγαλεπήβολο, ημιτελές σχέδιο των Ναζί για λαϊκές διακοπές κοντά στη θάλασσα. Το γιγαντιαίο κτίσμα που συνέλαβαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν λόγω του πολέμου που ξεκίνησαν στο μεταξύ έχει μήκος περίπου 4,5 χλμ. και απλώνεται κατά μήκος μιας ακτής του ιδίου περίπου μήκους στον κόλπο Prora, δίπλα ακριβώς στο κοσμικό θέρετρο Binz. Το κτίσμα δεν φιλοξένησε ποτέ τις 20000 παραθεριστών κατά περίοδο διακοπών τους οποίους σχεδιάστηκε να φιλοξενεί, χρησιμοποιήθηκε όμως από το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας για στρατιωτικούς σκοπούς και αργότερα για την αναψυχή στελεχών. Σήμερα αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τις μελλοντικές χρήσεις του λόγω της ευαίσθητης πρόσφατης ιστορίας του.Με υποτροφία του ΙΚΥ και του Ωνασείου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φωτογραφία (School of Art, Design and Technology, University of Derby, UK). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Portfolios με φωτογραφική δουλειά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στις φωτογραφίες αυτές από τη σειρά leisure time η Μουζακίτη παρουσιάζει φορτισμένα σημεία του Ruegen. Τον επίγειο παράδεισο των Ρομαντικών, το ειδυλλιακό θέρετρο των Ναζί, την κοσμική νοσταλγική λουτρόπολη του σήμερα.
Στην 3η συνάντηση του έργου που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου το έργο του θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος. Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου απέκτησε το πρώτο του πτυχίο σαν πολιτικός μηχανικός το 1982. Στη συνέχεια έζησε στο Παρίσι μέχρι το 2006. Σπούδασε Πλαστικές τέχνες και Φωτογραφία στην Ecole d'arts decoratifs και στο Universite Paris 8, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Le sujet photographique et sa remise en question (Alfred Stieglitz, Robert Frank, William Klein, Raymond Depardon)". Εργάστηκε σαν ανεξάρτητος φωτογράφος για διαφημιστικά γραφεία, Studio φωτογραφίας και για το δημοσιογραφικό πρακτορείο Wostok. Διετέλεσε ανταποκριτής φωτογράφος στη Γαλλία για τα περιοδικά Ένα, Flash και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ιδέες και Λύσεις και Deco Figaro. Από το 2006 διδάσκει φωτογραφία, ως λέκτορας, στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2010, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο του Le sujet photographique (Το φωτογραφικό θέμα), στις εκδόσεις L' Harmattan.
Στην συνάντηση θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός «Journal Parisien - Παρισινό ημερολόγιο». Πρόκειται για ένα βιβλίο με υπέροχες φωτογραφίες, γραμμένο σε τρεις γλώσσες. Όλα τα κείμενα είναι στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά. «Παρατηρώντας το θαύμα των ημερών μου, φωτογραφίζω την αόρατη αντανάκλαση του σώματος στον αμείλικτο καθρέφτη του κόσμου. Ακινητοποιώντας τη στιγμή, στην ουσία, καταγράφω την ανελέητη καταστροφή που επιτελείται μέσα στον χρόνο. Δεν εξωραΐζω. Φωτογραφίζω το είναι, όπως φαίνεται. Με ενδιαφέρει η ουσία. Δεν με ενδιαφέρει ν' αποδείξω ότι είμαι καλός φωτογράφος. Χρησιμοποιώ τη φωτογραφία για να μη λησμονήσω αυτό που μου συνέβη, για να οργανώσω, στο μέτρο του δυνατού, αυτό που θα 'θελα να δημιουργήσω, ίσως και να για να καταλάβω καλύτερα αυτό που είμαι. Πες ότι πρόκειται για ένα «φωτογραφικό γνώθι σ' αυτόν». Στόχος της περιπλάνησης είναι ο εαυτός και όχι το μέσο.»
Η εταιρεία ‘Εντευξις και το Photometria Photo Festival συμμετέχει για την διετία 2013-2015 στο Προγράμμα Δια Βίου Μάθησης GRUNDTVIG – Εκπαιδευτικές Συμπράξεις , διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων ή και οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η εκπαιδευτική σύμπραξη θα διαρκέσει 18 μήνες και στοχεύει στην προώθηση της ολοκλήρωσης και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ένταξης με τη χρήση της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες φορείς της σύμπραξης είναι: CIDI (Ιταλία, συντονίστρια), Crossing Borders (Δανία), The Greener Bourgas Foundation (Βουλγαρία), Fundacja Centrum Aktywności Twórczej (Πολωνία) και Έντευξις-Photometria (Ελλάδα).
Η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινότητα ερασιτεχνών φωτογράφων, που θα μοιραστούν την τεχνική εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, θα συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν το φωτογραφικό μέσο ως μέσο κοινωνικής έρευνας και θα στοχαστούν σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση της κινητικότητας των ενηλίκων εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών, και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών οργανισμών που ασχολούνται με την φωτογραφία. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές από κάθε χώρα θα επικοινωνούν και θα μοιράζονται γνώμες και συμβουλές σε όλη τη διάρκεια του έργου, μέσω skype συναντήσεων και μέσω ενός ειδικού φόρουμ. Η έκθεση με τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Photometria Photo Festival 2014 και θα την επισκεφθούν συμμετέχοντες, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο.
www.photometria.gr
Το περιεχόμενο της δημοσίευσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Έντευξις καιι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου