Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Νίκος Βαΐτσης. Ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

"Η «μαγεία» της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ότι κρίνεσαι από τα έργα σου και όχι από τα λεγόμενά σου. Η εποχή του ψέματος , της φαυλότητας ,της κοροϊδίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί"

"Είμαι ερωτευμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν το κρύβω. Στη ζωή μου έχω μάθει να σηκώνω μανίκια και να λερώνω παπούτσια"Γράφει ο Βασίλης Κίστης

Είναι μόλις 32 ετών και είναι η δεύτερη φορά που εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στον Καλλικρατικό Δήμο Βορείων Τζουμέρκων με την παράταξη του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ.
Παντρεμένος με την Ευαγγελία Λιόντου, έχει ένα κοριτσάκι 2,5 ετών την Κατερίνα και περιμένει και τον απόγονο μετά από 4 μήνες.
Ο Νίκος Βαΐτσης γεννημένος και μεγαλωμένος στην έδρα του Δήμου την Πράμαντα, δραστηριοποιείται στην περιοχή της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας με επιχείρηση εμπορίας και διανομής καυσίμων.
Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση «σάρωσε», καθώς συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων απ’ τους συνδημότες μας. Συγκεκριμένα «σταυρώθηκε» από 1007 ψηφοφόρους και αναδείχτηκε πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Τον συναντήσαμε στην Πράμαντα. Προσιτός καθώς και συγκαταβατικός όπως είναι ο χαρακτήρας του, δέχτηκε να μας παραχωρήσει την ακόλουθη συνέντευξη ...Νίκο Βαίτση. Σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να μου παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη και συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας στον Δήμο μας.


Εγώ σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλους τους συνδημότες μας και να τους ευχαριστήσω που με τίμησαν με την ψήφο τους -αλλά και σε αυτούς που δεν με ψήφισαν - και μέσω αυτής της επικοινωνίας μας να μάθει ο κόσμος το πώς σκέφτομαι για τα Τζουμέρκα.

Ποιο ήταν το κυριότερο κίνητρο που σας έκανε να ασχοληθείτε με τα δρώμενα του Δήμου μας;


Κύριε Κίστη είναι απολύτως συνειδητή η επιλογή μου να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση όλων μας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Η αγάπη για προσφορά στον τόπο μου είναι το μεγαλύτερο κίνητρο. Η ενασχόληση με τα «κοινά», σου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρεις στον τόπο σου, στον συνάνθρωπό σου , να βάλεις και συ το δικό σου λιθαράκι στον τόπο που ζεις και αγαπάς. Και με βασικό γνώμονα βέβαια την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας. Αλλά και για όλους αυτούς που το επισκέπτονται είτε γιατί κατάγονται απ’ τα μέρη μας, είτε γιατί τα επισκέπτονται σαν τουρίστες.

Για δεύτερη συνεχή θητεία «συστρατεύτηκες» με τον Γιάννη Σεντελέ. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχει ο Δήμαρχός μας και …πείθει κάποιον συμπολίτη μας να θέσει υποψηφιότητα και να ασχοληθεί με «τα του δήμου»;


Ο Γιάννης Σεντελές είναι ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος με όραμα και προσωπικότητα. Είναι άνθρωπος του πολιτισμού και της τέχνης και πολύ εργατικός . Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να πείσουν ένα νέο άνθρωπο να συνεργαστεί μαζί του. Γνωρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση πάρα πολύ καλά μιας και χρόνια ασχολείται με αυτή και πιστεύω πως έχει και τις κατάλληλες ηγετικές ικανότητες για να προΐσταται στον Δήμο μας. Βέβαια εγώ από το Γιάννη το Σεντελέ περιμένω να προσφέρει πολλά περισσότερα διότι έχει τα προσόντα και την ικανότητα εκείνη που απαιτείται. Και αυτό φυσικά για να οδηγήσουμε τον Δήμο μας εκεί που πραγματικά αξίζει. Και σημειωτέον, αυτό δεν το λέω σαν …τοπικιστής.


Κε Βαΐτση, ο Καλλικράτης μας ανέδειξε σε έναν Δήμο με μεγάλη γεωγραφική έκταση και αρκετά δύσβατη περιοχή. Πόσο δύσκολο είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος, ή αντιδήμαρχος εάν θέλεις καλύτερα, να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου Δήμου;


Σίγουρα δυσκολεύει πολύ το έργο μας το δύσβατο της περιοχής με δρόμους παλιάς χάραξης που σε μερικά σημεία θυμίζουν …βομβαρδισμένα τοπία, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική θέση του Βαθυπέδου, που για να κάνεις αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να βγεις από τα διοικητικά σου όρια , να περάσεις τα διοικητικά όρια του δήμου Ιωαννιτών, να βγεις και να περάσεις τα διοικητικά όρια του δήμου Μετσόβου, να βγεις από εκεί και να φτάσεις στο Βαθύπεδο για να κάνεις αποκομιδή 5 κάδων σκουπιδιών. Σας ανέφερα το Βαθύπεδο για να δείτε πόσο δύσκολη είναι η οδική επικοινωνία κάποιων τοπικών κοινοτήτων ενός μεγάλου Δήμου σαν τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Διετελέσατε στην προηγούμενη θητεία της Δημοτικής αρχής Αντιδήμαρχος. Πιστεύετε πως η προσπάθεια της καλής αντιδημαρχίας είναι αυτή που σας επιβράβευσε και κερδίσατε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας μαζεύοντας τόσους ψήφους;


Η «μαγεία» της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ότι κρίνεσαι από τα έργα σου και όχι από τα λεγόμενά σου. Η εποχή του ψέματος , της φαυλότητας ,της κοροϊδίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σίγουρα η προσπάθεια που έκανα ως αντιδήμαρχος εκτιμήθηκε από τον κόσμο θετικά. Όμως πιστεύω ότι στο πρόσωπό μου εκτίμησαν την ειλικρίνεια, την εργατικότητα, την καθημερινή επαφή και την ανθρώπινη σχέση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σ’ αυτούς και σε εμένα. Και γιατί επιπρόσθετα, σαν γνώμονα είχα πάντα τα σοφά λόγια του Αμερικανού προέδρου Τζών Κέννεντυ «Μη κοιτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις γι αυτή» . Κι εγώ θεωρώ ότι, ότι κάνω, το κάνω για το καλό του τόπου που μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα του Δήμου, ή μάλλον πως θα κατατάσσατε εσείς τις αναγκαίες προτεραιότητες προς επίλυση στον Δήμο μας;

Σήμερα στο δήμο μας καλούμαστε με πολύ λιγότερα χρήματα να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Οι ανάγκες της καθημερινότητας και του κάθε δημότη ξεχωριστά δεν σταματούν. Θα σας αναφέρω δύο προβλήματα από τα πολλά. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι οι μη στελεχωμένες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς λόγω έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δήμου και στην εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας. Το δεύτερο είναι η έλλειψη υποδομής, σε εργοτάξια, σε μηχανήματα και σε εξοπλισμό γραφείων. Οι υπηρεσίες μας λειτουργούν βασιζόμενες στο φιλότιμο των υπαλλήλων και του εργατοτεχνικού προσωπικού. Και επειδή έχω συνεργαστεί μαζί τους και σε διοικητικό επίπεδο, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι αυτό ακριβώς τον λόγο μιας και μου δίνεται η ευκαιρία.

Ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Αλέκου Καχριμάνη στην επίλυση προβλημάτων κυρίως του πολλές φορές δύσβατου οδικού δικτύου του Δήμου μας αλλά και της πολιτικής προστασίας;

Ο ρόλος της περιφέρειας είναι σημαντικός για την ανάπτυξη μιας περιοχής και τη λειτουργία ενός δήμου. Η συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι άψογη, οι παρεμβάσεις καθοριστικές και η βοήθεια προς το δήμο είναι τεράστια. Είναι γεγονός ότι το οδικό δίκτυο χρήζει άμεσης βελτίωσης . Ο Αλέκος Καχριμάνης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, γνώστης της αυτοδιοίκησης, ένας άνθρωπος που δίνει άμεσα λύσεις με μεγάλο του όπλο τον καλό του χαρακτήρα και είμαι σίγουρος ότι θα συνδέσει το όνομά του με μεγάλα έργα για τα Τζουμέρκα, όπως οδική πρόσβαση με Ιονία-Πηγάδια, 2η επαρχιακή – Πλάκα-Πράμαντα-Ματσούκι.

Κε Βαΐτση, δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά δίπλα απ’ το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Κατά κάποιον τρόπο μπορείς να έχεις καλύτερη άποψη για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Θεωρείς ότι ο Δήμος μας έχει εκείνα τα εχέγγυα τα οποία απαιτούνται για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση;

Θεωρώ και είναι γεγονός, ότι στο κομμάτι του τουρισμού κάναμε βήματα προς τα πίσω. Δεν επενδύσαμε σε αυτά που θα έπρεπε όπως οφείλαμε. Ζούμε σ’ ένα τόπο πλούσιο σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, σε μια «παρθένα» περιοχή με άγρια ομορφιά και πολύ πράσινο. Ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες να πετύχει στο κομμάτι του τουρισμού. Έχουμε όλα εκείνα τα εφόδια που μπορούν να προσελκύσουν τον επισκέπτη και να του «γεμίσουν» ένα τριήμερο-τετραήμερο γεμάτο απόλαυση και δράση με τον εναλλακτικό τουρισμό που μας προσφέρει ο Άραχθος και τα βουνά μας. Αρκεί να δούμε συλλογικά τα Τζουμέρκα και τα αξιοθέατα όπως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το σπηλαίο Πραμάντων, το μοναστήρι της ιεράς μονής Κηπίνας, της Βύλιζας, τα δύο παραδοσιακά χωριά Συρράκο, Καλαρρύτες. Χρειάζονται όμως κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως κάνουν κάποιοι επαγγελματίες εκμεταλλευόμενοι το ποτάμι για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, καγιάκ. Αλλά κι εμείς σαν Δήμος προσπαθήσαμε και καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε πολλά απ’ παλιά μονοπάτια στα χωριά μας για τους όποιους φυσιολάτρες περιπατητές θέλουν να τα επισκεφτούν.


Κατά μια άποψη, ένας άνθρωπος που ζει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου και στο τοπικό διαμέρισμα το οποίο εκλέγεται έχει καλύτερη άποψη για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, από κάποιον άλλον συνδημότη μας ο οποίος «εκτίθεται» στην ψήφο των συμπολιτών μας και μένει στα Γιάννενα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ένας δημοτικός σύμβουλος που ζει μόνιμα στα γεωγραφικά όρια του δήμου βιώνει τα προβλήματα της περιοχής, όπως για παράδειγμα, τη διακοπή ρεύματος για μέρες ,την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Πραμάντων, όπως επίσης και την έλλειψη ενημέρωσης λόγω συχνών προβλημάτων των τηλεοπτικών πομπών. Δεν σημαίνει όμως ότι μόνο αυτός που ζει μόνιμα σε κάποιο τοπικό διαμέρισμα γνωρίζει και μπορεί να επιλύσει προβλήματα. Θέλω να σας φέρω σαν φωτεινό παράδειγμα τον αμισθί αντιδήμαρχο Τάκη Τσιλογιάννη που ζει μόνιμα στα Γιάννενα και γνωρίζει και επιλύει καθημερινά προβλήματα διότι ασχολείται πολλές ώρες την ημέρα με τα τεκταινόμενα του δήμου. Άλλωστε είμαι της άποψης ότι «τα λουλούδια πρέπει να τ’ αφήνουμε ν’ανθίζουν όλα».


Στο νέο Δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση της Λαϊκής Σύσπείρωσης της κας Τασίας Κίτσιου θα καταλαμβάνει μόνον 3 έδρες, από τις 27 που είναι συνολικά. Η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης στον Δήμο μας πιστεύετε ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στην αρμονική λειτουργία του, μιας και, μια ισχυρή Δημοκρατία απαιτεί και μια ισχυρή αντιπολίτευση;

Κε Κίστη. Για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο πόσα μέλη έχει η αντιπολίτευση αλλά τι αντιπολίτευση θα ασκήσει. Αν είναι εποικοδομητική και καλοπροαίρετη. Άλλωστε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τα μέλη της αντιπολίτευσης ήταν έντεκα, όμως, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν εκείνα που ασκούσαν κριτική και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς ως δημοτική αρχή δεν έχουμε δείξει δείγματα αλαζονείας και καλούμαστε να προχωρήσουμε με γνώμονα το συμφέρον του δήμου μας.

Είναι η δεύτερη φορά που εκλέγεστε Δημοτικός Σύμβουλος. Θεωρείτε ότι η κεντρική πολιτική σκηνή και συγκεκριμένα τα κόμματα, επηρεάζουν τους ψηφοφόρους, με την έννοια της πολιτικής κατεύθυνσης, για την επιλογή τους στην τοπική Αυτοδιοίκηση;

Στερείται κάθε λογικής αν κάποιοι σκεπτόμενοι πράττουν έτσι, διότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δε χωράει κομματισμός. Τα προβλήματα του κάθε δήμου, δεν έχουν κομματική ταυτότητα ούτε χρώμα. Τα ψηφοδέλτια πλέον είναι ανεξάρτητα από κόμματα, έχουν ανθρώπους από όλους τους χώρους και δεν αφήνουν περιθώρια να σκεφτεί κάποιος κομματικά, όπως λειτουργούσαν και έκαναν πιο παλιά.

Το ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές του Δήμου μας άγγιξε το 45%!!! Δεν θεωρείτε ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο αυτό μιας και υπάρχει τόσος κόσμος, που πολλές φορές συνειδητά, δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα;

Η κεντρική πολιτική σκηνή ζει την απαξίωση. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση , η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο καθρέφτης της κεντρικής εξουσίας. Σίγουρα πρέπει να μας ανησυχεί αυτό το ποσοστό διότι η οργή του κόσμου δεν ξέρεις προς τα πού θα στραφεί, γιατί κι εμείς διαχειριζόμαστε χρήματα του απλού δημότη. Αλλά, συγκεκριμένα για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, για πολλούς που ζούνε σε μεγάλες πόλεις και στην Αθήνα, είναι πολλά τα έξοδα για να έρθουν να ψηφίσουν. Και με δεδομένο ότι υπήρχαν μόνον δυο εκλέξιμες παρατάξεις στον Δήμο, πιστεύω ότι συνέβαλλε στο να μην παρευρεθούν στις εκλογές.

Τι μπορεί ο Νίκος Βαΐτσης να υποσχεθεί στους συνδημότες μας που τον τίμησαν με την ψήφο τους;


Κε Κίστη, είμαι ερωτευμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν το κρύβω. Στη ζωή μου έχω μάθει να σηκώνω μανίκια και να λερώνω παπούτσια. Όμως αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ σε όλους τους συνδημότες μου, είτε με ψήφισαν είτε όχι, είναι, ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της περιοχής, την επίλυση των προβλημάτων της και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας .

Κε Βαΐτση, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή θητεία


Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου