Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Λίγα μόνον κοπάδια "μπούτσικων καλαρρύτικων" προβάτων υπάρχουν σ' όλη την Ευρώπη!

Εκτρέφονται στα Γιάννινα, είναι σπάνια ράτσα και έχουν ενδιαφερθεί Γάλλοι έμποροι για το μαλλί και το γάλα τους!
Μόνο λίγα κοπάδια από την σπάνια ράτσα των καλαρρύτικων προβάτων υπάρχουν σ' όλη την Ευρώπη. Αυτά εκτρέφονται στα Γιάννινα και είναι τα τελευταία του είδους. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από διάφορους φορείς για την αύξησή τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα πρόβατα αυτά έχουν ενδιαφερθεί Γάλλοι έμποροι, αφού το μαλλί τους είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ποιοτικών μάλλινων ρούχων. Αλλά και το γάλα τους περιέχει ιδιαίτερα συστατικά. 
Σήμα κατατεθέν των Καλαρρυτών και του γειτονικού Συρράκου, είναι το πρόβατο με την ονομασία μπούτσικο, που είναι Καλαρρυτινή ποικιλία, προστατευόμενη και επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα βόσκουν περίπου 15.000 αιγοπρόβατα στα βουνά του Συρράκου και των Καλαρρυτών

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για την σπάνια αυτή ράτσα του "μπούτσικου".


Μπούτσικο (Ορεινό)  

Διεθνής Ονομασία
Μπούτσικο (Ορεινό)
Τοπική Ονομασία
Μπούτσικο (Ορεινό)
Περιοχή
Ήπειρος,
Θηλυκά Αναπαραγωγής (έτος)
50.000
Τάση του μεγέθους του πληθυσμού
Σταθερή
Καθιέρωση Γενεαλογικού Βιβλίου
1999

Προέλευση - Ιστορία
Το Μπούτσικο, ή η Ορεινή φυλή της Ηπείρου ανήκει στην ομάδα ορεινών προβάτων Zackel. Εκτρέφεται στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 20.000 άτομα.

Περιγραφή της Φυλής
Η φυλή εξελίχθηκε από τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές Βλάχικο, Σαρακατσάνικο και Γραμμουστιανό. Χρησιμοποιείται για τη γαλακτοπαραγωγή και το κρέας.
Ο χρωματισμός ποικίλλει από το λευκό έως το μαύρο. Τα λευκά πρόβατα έχουν καφετιά σημεία στο πρόσωπο και τα πόδια, ενώ τα αρσενικά συνήθως έχουν μεγάλα διαμορφωμένα ελικοειδή κέρατα.
Είναι φυλή μικρού μεγέθους, με ύψος μεταξύ 52 έως 55 εκατ. για τα θηλυκά και 55 έως 60 εκατ. για τους κριούς. Το βάρος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται από 35 έως 45 χγρ. για τις προβατίνες και από 45 έως 50 χγρ. για τους κριούς. Τα ζώα προσαρμόζονται άριστα στις σκληρές συνθήκες του περιβάλλοντος, τις απότομες πλαγιές και σε περιβάλλον με μέση βροχόπτωση και υψηλή υγρασία. Η πλειοψηφία των προβατίνων γεννά το Νοέμβριο. Η γονιμότητα είναι υψηλή (>90%), ενώ το ποσοστό πολυδυμίας είναι χαμηλό (1.1 -1.3).
Η μέση παραγωγή γάλακτος είναι περίπου 100 χγρ. σε 180 ημέρες γαλακτική περίοδο, με περιεκτικότητα σε λίπος 7-7.5%. Τα αρνιά απογαλακτίζονται σε ηλικία 42 ημερών σε ένα μέσο βάρος 13.5 χγρ.
Το σφάγιο είναι πολύ καλή ποιότητας με βάρος περίπου 8-9 γχρ. Το γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών. 

Τα παραπάνω στοιχεία τα "αντλήσαμε" απο:
Δρ. Χριστίνα Λίγδα, ΕΘΙΑΓΕ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας, Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου