Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Το Γεφύρι Πλάκας ταξιδεύει… στην Ταϊβάν!

25ο διεθνές συνέδριο της CIPA 

Παγκόσμιο συνέδριο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Έχουν ήδη ανακτηθεί τα ακριβή γεωμετρικά χαρακτηριστικά του Γεφυριού της Πλάκας αυτά που είχε πριν την κατάρρευση


Οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών Α. Γεωργόπουλου και Δ. Καλιαμπάκου ανακοινώνουν τμήμα των εργασιών που στοχεύουν στην αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας στο 25ο διεθνές συνέδριο της CIPA, ένα από τα γνωστότερα παγκόσμια συνέδρια στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρεται στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το Γεφύρι της Πλάκας, μέσω crowdsourcing, που οδήγησε στην δημιουργία τρισδιάστατου φωτορεαλιστικού μοντέλου του Γεφυριού σε μεγάλη λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών αποτελεί ισχυρό βοηθητικό εργαλείο για την πιστή αναστήλωση του Γεφυριού.

Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν  ανακτηθεί τα ακριβή γεωμετρικά χαρακτηριστικά του Γεφυριού της Πλάκας αυτά που είχε πριν την κατάρρευση (και πιθανόν πριν την εμφάνιση μικρομετακινήσεων), με βάση μια διπλωματική εργασία που ...

εκτελέστηκε το 1984 από τους Έφη Καρακώστα, Βασίλη Παπαναγιώτου, Νίκο Τραγάρη και Θόδωρο Χατζηγεωργίου, υπό την επίβλεψη του τότε Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Διονύση Μπαλοδήμου. Στην ομάδα συμμετείχαν, επίσης, οι τότε επιστημονικοί συνεργάτες του Ε.Γ.Γ.  Σίσσυ Αραμπατζή και Στέφανος Δογγούρης. Οι μετρήσεις είχαν γίνει με εξελιγμένα για την εποχή τους όργανα που επέτρεπαν ακρίβεια της τάξης των 2 – 3 cm. Τα δεδομένα αυτά ψηφιοποιήθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής Γεωδαισίας, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του, Καθ. Δημοσθένη Σταθά και θα αποτελέσουν το πρότυπο για την αναστύλωση του Γεφυριού της Πλάκας. Η ομάδα του Εργαστηρίου συνεχίζει το ερευνητικό της έργο για τον έλεγχο της υπόθεσης ότι το Γεφύρι ήταν κατασκευασμένο στη βάση τριών επάλληλων τόξων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου