Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Γέφυρα Πλάκας: Μια ειδική αποστολή

Γράφει η Βαρβάρα Αγγέλη

Δύο μήνες έχουν περάσει από την κατάρρευση της Γέφυρας της Πλάκας και το αρχικό ένθερμο ενδιαφέρον περί άμεσης αναστήλωσης ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι άρχισε να ξεθωριάζει.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση συντονισμού των υπηρεσιών και των φορέων. Κι όλα αυτά ενώ στην πρόδρομη έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αποκατάσταση του μνημείου υπογραμμίζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα μέχρι τον Ιούνιο. 
Με δεδομένη αυτή την αδράνεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, το οποίο συμβολικά πραγματοποίησε συνεδρίαση στις 24 Μαρτίου στον χώρο του Γεφυριού της Πλάκας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προωθήσει πρόταση για την οργανωτική, επιστημονική και οικονομική διαχείριση του όλου εγχειρήματος της αναστήλωσης. «Η προσπάθεια αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας είναι ένα πολύπλοκο, πολυεπίπεδο, σύνθετο, διεπιστημονικό εγχείρημα -όπως συνάγεται και από την πρόδρομη έκθεση του ΕΜΠ- που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογικότητα, επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση και διαφάνεια» σημειώνεται σε ανακοίνωσή του. 

Πιο συγκεκριμένα, η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου προτείνει τη δημιουργία και θεσμοθέτηση ειδικής ομάδας διαχείρισης του έργου «Αναστήλωση Γέφυρας Πλάκας». Σύμφωνα με την πρόταση,...
η ομάδα θα αποτελείται από ένα όργανο διοίκησης, από μια επιστημονική επιτροπή και από ένα γραφείο παρακολούθησης του έργου. Στο όργανο διοίκησης προτείνεται να συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η ακαδημαϊκή κοινότητα, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με ευθύνη την προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη του σκοπού της αναστήλωσης. Η επιστημονική επιτροπή θα αποτελείται από επιστήμονες αναγνωρισμένης εμπειρίας οι οποίοι θα κληθούν να επιλύσουν θέματα δεοντολογίας και πρακτικών επέμβασης στο μνημείο. Τέλος το γραφείο παρακολούθησης του έργου προτείνεται να στελεχωθεί από αποσπασμένους ειδικούς επιστήμονες των υπηρεσιών, τοπικών και κεντρικών, ή έμπειρους ειδικούς τεχνικούς με ειδικές συμβάσεις. 

«ΧΩΡΙΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ»
Στο πλαίσιο της προώθησης της πρότασής του, το Τεχνικό Επιμελητήριο πρόκειται να επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η οργανωτική αυτή πρόταση επιλύει γραφειοκρατικά προβλήματα και παρέχει την απαραίτητη ευελιξία υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού και απαιτητικού ποιοτικά έργου. Πρέπει να τύχει της εμπεριστατωμένης ανάλυσης, συμπλήρωσης και αποδοχής από τους τοπικούς και κεντρικούς φορείς, μακριά από υπηρεσιακούς και προσωπικούς ‘εγωισμούς’, ώστε το όλο εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία» τονίζει με νόημα. Επισημαίνει δε ότι την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του κάθε οικονομικού πόρου από όπου κι αν προέρχεται –δημόσιο ή ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες, βάσει του ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί, αναμένεται να είναι αρκετές. Το Τεχνικό Επιμελητήριο καταλήγει δε υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης της ερχόμενης θερινής περιόδου για την εκτέλεση πρόδρομων εργασιών. 

Την ίδια εκτίμηση έχουν όλοι οι φορείς, όπως έχει διατυπωθεί κατά διαστήματα. Μεταξύ αυτών και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ να εκφράζει τις ανησυχίες του για τον χρόνο που περνά χωρίς να αξιοποιείται και να μιλάει στον «Η.Α.» για «μια ανησυχητική αδράνεια εκ μέρους του υπουργείου». Όπως επισημαίνει, ακόμα δεν έχει γίνει η συνάντηση των φορέων με τον υπουργό για την όλη υπόθεση. «Πρέπει να λυθούν πολλές εκκρεμότητες, όπως οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αναστήλωση αλλά και για τη χρηματοδότηση» τονίζει ο κ. Σεντελές, ο οποίος αναφέρει ότι ο δήμος θα συνεχίσει να πιέζει το υπουργείο.



ΠΗΓΗ: Ηπειρωτικός Αγών – Βαρβάρα Αγγέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου