Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η τοποθέτηση του Γιάννη Αργύρη (πρώην κοινοτικού προέδρου και νυν Δημοτικού Συμβούλου) στην Λαϊκή Συνέλευση στο Συρράκο

Απ’ τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητος Συρράκου και νυν Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (αρχηγό της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου) 
κο Γιάννη Αργύρη, λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αποτελεί την τοποθέτησή του που έκανε στην Λαϊκή συνέλευση του Συρράκου, που έγινε στις 14 Αυγούστου 2011 στην κεντρική πλατεία.
Λόγω της μεγάλης της έκτασης, η επιστολή θα δημοσιευθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρετε στον απολογισμό που έκανε σαν πρόεδρος της Κοινότητος Συρράκου έως 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ το δεύτερο μέρος τοποθετείται σαν δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός παράταξης της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Βορείων Τζουμέρκων» στην νέα εποχή του «Καλλικράτη» και στον διευρυμένο Δήμο. Φυσικά με θέματα που αφορούν το Συρράκο.

Το δεύτερο μέρος μπορείτε να το αναγνώσετε την Παρασκευή 7/10/2011 στο sirrakiotis.blogspot.com.


            Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους Συρρακιώτες που για 5η συνεχή φορά με έφεραν πρώτο στις προτιμήσεις τους, την 1η φορά ως κοινοτικό σύμβουλο, τις τρεις επόμενες ως Πρόεδρο Κοινότητας Συρράκου και την τελευταία ως υποψήφιο Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων. Από τη θέση της αντιπολίτευσης στο νέο Δήμο υπόσχομαι ότι θα σταθώ εποικοδομητικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπερασπιζόμενος το καλό του Δήμου και  ειδικότερα του Συρράκου. Εξάλλου η παράταξή μας μέχρι τώρα έχει στηρίξει εισηγήσεις της πλειοψηφούσας παράταξης.   
            Η τοποθέτησή μου στη σημερινή Λαϊκή Συνέλευση αφορά αφενός στο έτος 2010, ως πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Συρράκου και αφετέρου στο έτος 2011, ως αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του νέου Δήμου.
Παλαιότερη λαϊκή συνέλευση στο Συρράκο
Α) Για το έτος 2010.
α) Πολύς λόγος έγινε για τα περίπου 70.000  ευρώ που μετέφερε ως πλεόνασμα η πρώην Κοινότητα Συρράκου στο νέο Δήμο. Μερικοί τα θεώρησαν πάρα πολλά, αυτό όμως έγινε για τους παρακάτω λόγους:
  i) Είχαμε πάρει παλιές αποφάσεις για έργα, όπως το χωροταξικό και η δορυφορική τηλεοπτική κάλυψη που, αν υλοποιούνταν, θα έπρεπε να κληθούμε να πληρώσουμε.
 ii) Ενώ στο τέλος του 2010 ήρθαν νέες επιχορηγήσεις  από το κράτος, τους τελευταίους του μήνες, λόγω προεκλογικής περιόδου, απαγορεύονταν η υλοποίηση νέων έργων. Εξάλλου ο νέος Καλλικρατικός Δήμος είχε ανάγκη από κάποια χρήματα προκειμένου να πληρωθούν οι υπάλληλοι της πρώην Κοινότητας  κατά τους πρώτους μήνες και να επιτελέσει κάποια έργα που εμείς, κατά την κρίση κάποιων, δεν επιτελέσαμε. Οι 70.000 Ευρώ, στα 8.500.000 που θα διαχειριστεί ο νέος Δήμος το 2011, είναι σταγόνα στον ωκεανό.
             Από τους τρεις Δήμους και τις τέσσερις Κοινότητες που συνενώθηκαν, μόνο η Κοινότητα Συρράκου - και νιώθουμε περήφανοι γι' αυτό και πιστεύουμε πως το ίδιο νιώθουν και οι περισσότεροι Συρρακιώτες - και ο πρώην Δήμος Τζουμέρκων άφησαν χρηματικό υπόλοιπο στο νέο Δήμο, παρότι επιτελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα, χωρίς δανειοδοτήσεις και χωρίς να γίνουν προεκλογικά έργα στο τέλος του 2010 για υφαρπαγή των ψήφων, όπως έγινε σε άλλους Δήμους.   Ο πρώην Δήμος Πραμάντων άφησε χρέος περίπου 1.000.000 ευρώ και οι τόκοι του δανείου για τα επόμενα 25 χρόνια φθάνουν περίπου στις 600.000 ευρώ. Ξεκινά κατά συνέπεια ο νέος Δήμος χρεωμένος με 1.600.000 ευρώ μόνο από τον πρώην Δήμο Πραμάντων. Τα παραπάνω στοιχεία του απολογισμού, ελεγμένα από ορκωτό λογιστή, τα παρέδωσα στη συντακτική επιτροπή αντιλάλων. Το τελευταίο Κοινοτικό Συμβούλιο νιώθει περήφανο που με τόσο πλούσιο έργο  πήγε ως νύφη «καλοπροικισμένη» στο νέο Δήμο. Αλήθεια ποια οικογένεια είναι πιο νοικοκυρεμένη; Αυτή που με δικά της χρήματα κτίζει σπίτι ή αυτή που δανείζεται για να το εξωραΐσει και αφήνει ως παρακαταθήκη αποσβέσεις κεφαλαίου και τόκους στις επερχόμενες γενιές της;
β) Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ της ανόδου και καθόδου των Συρρακιωτών ήταν ιδέα του Κώστα Μπίτσιου και εμείς την υλοποιήσαμε. Ευχαριστούμε τα άτομα που αφιλοκερδώς πήραν μέρος, τον πρώην Νομάρχη Πρέβεζας, κο Βασίλη Ιωάννου, τον πρώην Δήμαρχο Ιωαννιτών, κο Νίκο Γκόντα, για μέρος της χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα εξασφαλίστηκαν από την πρώην Κοινότητα Συρράκου.
            Η σημερινή Δημοτική αρχή με το Συρρακιώτη Αντιδήμαρχο πήγαν να το «εκμεταλλευτούν» επικοινωνιακά προς όφελός τους και δεν άφησαν να γίνει σωστά η ολοκλήρωσή του, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί. Δηλαδή πέραν της αναβίωσης της μετακίνησης των κτηνοτρόφων, στο τέλος να «παίξει», για ένα πεντάλεπτο, "το Συρράκο σήμερα", ώστε η τηλεοπτική προβολή του να συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη του χωριού μας. Κάποιοι πίστεψαν ότι έτσι θα προβάλλονταν ο πρώην Πρόεδρος και όχι το χωριό τους, εσφαλμένες νοοτροπίες; Ίσως. Μόλις ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ, θα παραδοθεί στους συνδέσμους, για να προωθηθεί στους συγχωριανούς μας. Αυτοί που βιάστηκαν να το «αξιοποιήσουν» ας φρόντιζαν τουλάχιστον να «ανταμείψουν» τους «ηθοποιούς» με ένα λιτό τραπέζι στο Συρράκο, ως ελάχιστη ανταμοιβή. Πραγματικά ευχόμαστε να παράξουν μελλοντικά ένα καλύτερο ντοκιμαντέρ με πλουσιότερο περιεχόμενο, θα είναι για το καλό του Συρράκου. 
γ) Η πρώην Κοινότητα έχει αφήσει πολλές μελέτες που ζητάνε χρηματοδότηση, για να γίνουν νέα έργα (χωρίς μελέτες δεν υπάρχει χρηματοδότηση), όπως η διαμόρφωση στάσης «Λεύκας», οι δρόμοι «Μπόζιας», Παναγίας, Συνεδριακού Κέντρου, σύνδεση μέσω «Γαλαρόκαμπου» με Εγνατία οδό, τελεφερίκ Συρράκο-Καλαρρύτες, αλλά και μελέτη αποχέτευσης που, όπως παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Λαϊκή Συνέλευση, είναι ένα τόσο σημαντικό έργο.
δ) Ο δρόμος Γαλαρόκαμπου-Χαλίκι κλείσθηκε προσωρινά για πέντε χρόνια, μετά την ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ του Νομού Ιωαννίνων κο Οικονόμου Αθανάσιο. Πιθανολογώ πως δεν είχε επισκεφτεί το συγκεκριμένο σημείο για να διαπιστώσει ότι ο δρόμος αναδείκνυε τους μαιάνδρους και δεν τους κατάστρεφε.
ε) Αναφορικά με την επιστολή του Αντιδημάρχου κου Σκαμνέλου Χρήστου, στο τελευταίο φύλο των «Αντιλάλων», έχω να παρατηρήσω τα εξής: Προσπαθεί ο Αντιδήμαρχος να με εκπροσωπεί ως λογιστής μου, δεν πρέπει  όμως να’ ναι τόσο καλός, ασχολείται μόνο με το σκέλος των εσόδων και όχι των εξόδων. Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια λάμβανα τα έξοδα παράστασης ως πρόεδρος της Κοινότητας, ερώτηση: ο ίδιος λαμβάνει την αντιμισθία του Αντιδημάρχου (περίπου 20.000 – 25.000 ευρώ ετησίως) ή τη χαρίζει στο Δήμο; Αν εγώ εκτός από Πρόεδρος έκανα φροντιστήρια ή ασχολούμουν με γεωργικές εργασίες, από τη στιγμή που ήμουν σωστός στα καθήκοντα του Προέδρου ποιον ενδιαφέρει;
         Για το οικόπεδο του «Κοντάκη» που το αναφέρει ο Αντιδήμαρχος ως «σκιάχτρο», εμείς πήραμε ένα οικόπεδο που χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και το διαμορφώσαμε με σκοπό να παίζουν οι έφηβοι του χωριού μας. Εξάλλου αυτό κάναμε και για πολλά άλλα εγκαταλελειμμένα από  ιδιοκτήτες οικόπεδα. Η νέα Δημοτική Αρχή, αν επιθυμεί, ας το αξιοποιήσει διαφορετικά. Εμείς το καθαρίσαμε και το κατοχυρώσαμε υπέρ των συγχωριανών.


Κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί ένα φέι βολάν που αναφέρεται στο οικόπεδο του «Γιαννιώτη». Εμείς, ως πρώην Κοινοτική Αρχή,  το ξεμπαζώσαμε, το οριοθετήσαμε,  βάλαμε παγκάκια και το παραδώσαμε στους Συρρακιώτες (υπάρχει αναφορά για δωρεά του οικοπέδου προς την Κοινότητα στο βιβλίο «Πέτρα-μνήμη-φως»). Τώρα μαθαίνουμε ότι το απόκτησε ιδιώτης (αν τα αφήναμε έτσι, θα αποχτούσαν και τα άλλα οικόπεδα ιδιοκτήτες π.χ. του «Κοντάκη»). Εμείς θα στηρίξουμε πρωτοβουλία του Δημάρχου, με στόχο να επανέλθει το οικόπεδο στους Συρρακιώτες. Αλήθεια ο Δήμαρχος τι απάντησε στη Λαϊκή Συνέλευση γι’ αυτό το θέμα;
            Ο Αντιδήμαρχος μας προτρέπει-διατάζει: «Καθαρίστε πρώην Κοινοτικοί άρχοντες τους χώρους στάθμευσης από τα σκουπίδια των τελευταίων χρόνων». Απορία, αμφισβητεί την καθαριότητα του χωριού από το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο; Μήπως στο μυαλό του έχει άλλο χωριό του νέου Δήμου και μπερδεύτηκε;
           Μας εγκαλεί ο Αντιδήμαρχος, γιατί δεν ψηφίσαμε σαν παράταξη τον προϋπολογισμό του 2011 του κληροδοτήματος Σπ. Μπαλτατζή; Αντί να μας εγκαλεί, ας μας εξηγήσει, γιατί προϋπολογίζει λιγότερα χρήματα στους μισθωτές των ακινήτων; Τους τα χαρίζει; Και αν ναι, με ποιο δικαίωμα; Πολλοί διερωτώνται: δεν έχει αντιληφθεί ο Αντιδήμαρχος ότι έχει Πρωθυπουργό η χώρα και ότι ο ίδιος είναι απλά Αντιδήμαρχος ενός Δήμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου