Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Θέσεις και ερωτήματα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού

"Δεν μπορεί ο Χ.Υ.Τ.Α να λειτουργήσει ερήμην μας"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        
Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί παρά να απασχολεί με τη δέουσα σοβαρότητα όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η θέση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού είναι γνωστή και έχει εκφραστεί μέσα από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η λειτουργία, η οποία επιβλήθηκε με το γνωστό τρόπο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Στο πνεύμα αυτό ο Δήμος μας συμμετείχε δια της αντιδημάρχου κ. Ε. Κολοκούρη στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, που έγινε στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου τέθηκαν ξεκάθαρα τα παρακάτω:

1.      Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων εμμένει στη σταθερή θέση ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των εκκρεμουσών δικαστικών αποφάσεων.
2.      Γεννώνται πολλά ερωτήματα για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και τη μελλοντική:
α) Τι συγκεκριμένο προσωπικό (αριθμός, ειδικότητες) προβλέπεται από τη σχετική μελέτη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ;
β) Υπάρχει το προσωπικό αυτό σήμερα; Έχει προβεί ο εργολάβος στις σχετικές προσλήψεις; Το έλεγξε κανείς;
γ) Αναφέρεται στη σύμβαση αναλυτικά το απαιτούμενο προσωπικό και η υποχρέωση του εργολάβου να το χρησιμοποιεί;
δ) Υπάρχει ή θα υπάρξει πρόβλεψη το προσωπικό αυτό να προέρχεται κατά προτεραιότητα από την Τ.Κ. Ελληνικού ή, ελλείψει ενδιαφέροντος, από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου;
ε) Λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός; Που πάνε σήμερα τα αποστραγγίσματα;
στ) Πώς γίνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ; Ποιοι υπάλληλοι συγκεκριμένα είναι υπεύθυνοι και ποιες οι παρατηρήσεις τους για τη μέχρι σήμερα λειτουργία;
ζ) Ελέγχεται και με ποιον τρόπο η φύση των απορριμμάτων που διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ; (νοσοκομειακά και άλλα απαγορευμένα απόβλητα, ογκώδη αντικείμενα κ.λ.π.)
η) Ποια είναι η προοπτική βελτίωσης της πρόσβασης στον ΧΥΤΑ; Τόσον του δρόμου από τον κόμβο Ελληνικού έως ΧΥΤΑ, όσον και του τμήματος της Επαρχιακής Οδού από τον κόμβο Κουτσελιού μέχρι το Ελληνικό, στην οποία ο φόρτος της κίνησης έχει αυξηθεί σημαντικά;
θ) Τι γίνεται με την υπόθεση των σταθμών μεταφόρτωσης και της ανακύκλωσης;

            Στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν κάποιες γενικές και όχι συγκεκριμένες απαντήσεις με ταυτόχρονη παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
            Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων απαιτεί μια λειτουργία του ΧΥΤΑ με όλο το απαιτούμενο προσωπικό και σύμφωνα με όλες τις λοιπές προδιαγραφές. Οι βιαστικές κινήσεις να κλείσουμε μια χωματερή με κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια καινούργια δεν αφορούν και δεν γίνονται αποδεκτές από το Δήμο μας. Η όποια λειτουργία του ΧΥΤΑ πρέπει να γίνει με τις σωστές διαδικασίες μέσα από τον φορέα που θα δημιουργηθεί σε περιφερειακό επίπεδο και με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο «αναγκαστικός σύνδεσμος» τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος, δεν προώθησε σε τίποτα την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων» και δεν μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεσμεύοντας μάλιστα τον τρόπο αυτής της λειτουργίας για τα επόμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου