Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Με πλήρη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο για τις ευεργεσίες στα Τζουμέρκα

Πολύς ο κόσμος στις εργασίες του συνεδρίου


"Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα".


Ένα συνέδριο στο Συρράκο με πλούσια συμπεράσματα.




Καθολική απαίτηση των παρευρισκομένων για τήρηση της βουλήσεως των διαθετών και καλή διαχείρηση των κληροδοτημάτων.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου « Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα», που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο (4 και 5 Αυγούστου 20120) στο συνεδριακό  κέντρο «Κ.Κρυστάλλης», στο Συρράκο.
Αποτέλεσε το τρίτο συνέδριο που οργάνωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων  σε διάστημα τριών εβδομάδων (προηγήθηκαν τα συνέδρια για τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου του Συρράκου και το συνέδριο για την Εθνική Αντίσταση και τη Συμφωνία της Πλάκας). Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε δύσκολους καιρούς, ανέλαβε μια γενναία πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους δημότες του-και όχι μόνο-,γεγονός που υπογραμμίζεται από τη μεγάλη συμμετοχή αλλά και τη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις.

    Το συνέδριο δε για την ευεργεσία ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς ώθησε τους εισηγητές αλλά και το ακροατήριο να
Ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές μιλάει
για τα κληροδοτήματα των Πραμάντων
επιχειρήσουν συσχετίσεις με το παρόν. Με άλλα λόγια, αποκαλύφθηκε με ένταση η διαφορά νοοτροπίας που χωρίζει τους Έλληνες στις αρχές του 21ου αιώνα από εκείνους του 19ου και αρχών του 20 αιώνα, καθώς και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Στην εποχή μας η συζήτηση επικεντρώνεται στην έλλειψη υπεύθυνης εθνικής και κοινωνικής συμπεριφοράς πολλών ατόμων που πλούτισαν. Με κάθε τρόπο αποφεύγουν να συνδράμουν τους πάσχοντες. Σ’ αντίθεση, οι εισηγητές του συνεδρίου ανέδειξαν τις φωτεινές προσωπικότητες σπουδαίων Τζουμερκιωτών που διέθεσαν την περιουσία τους στην εκπαίδευση των συμπατριωτών τους με τη χορήγηση υποτροφιών, στην κατασκευή έργων(υδραγωγείο στο Συρράκο από τον Πάλιο), εκκλησιών, οικοτροφείων, προικοδότηση κοριτσιών, κ.λπ.
Ο καθηγητής  Παν. Κοντός παραδίδει τους τόμους
με τα κληροδοτήματα του ΠανεπιστημίουΑθηνών,
στον τοπικό εκπρόσωπο του Συρράκου Νίκο Γκίζα
       Οι εισηγήσεις του συνεδρίου εστιάστηκαν στο φαινόμενο της ευεργεσίας στην Ήπειρο (Σ. Εργολάβος). Ακόμη,  στους ευεργέτες του Συρράκου: Σ. Μπαλταντζή   (Μ. Μαγκλκάρας και Π. Κοντός), κτήμα Ακτίου (Θ. Σούλτης και Στ. Γκαρτζονίκα),     Χρ. Ρίζο (Γ.Μαγλάρας), Ι. Ρίζο, Χρ. Τσιόκο και Χρ. Μακρυγιάννη (Β.Μπέλλος),     Γ. Ίκκο, Γ. Μπούντα και Ι. Συγγούνα (Β.Κίστης), Απ. Ρίζο (Σπ.Σουμαλεύρης), Ερμ.Φωτιάδου (Ιπ. Αλέξης), Βασ.Κρυστάλλη (Ανδρ.Κρυστάλλης), καθώς και σε δωρεές στην κοινότητα Συρράκου και στις εκκλησίες του χωριού (Σπ.Νταλαούτης).
Επίσης, υπήρξαν εισηγήσεις για τους ευεργέτες των Πραμάντων (Ι.Σεντελές), των Κατσανοχωρίων (Γρ. Μανόπουλος και Μπαβαρέτος) και του Παλαιοχωρίου Συρράκου (Ε.Ντόκας).

Ο Σπ. Εργολάβος, για τον «ρόλο της ευεργεσίας
στην απελευθέρωση της Ηπείρου»
      Το συνέδριο διαπίστωσε ότι, όπως και σ’ όλη την Ήπειρο, είναι μεγάλος ο αριθμός των ευεργετών στα Βόρεια Τζουμέρκα. Αξιοσημείωτο δε ότι από ένα μόνο χωριό-το Συρράκο- ο αριθμός τους υπολογίζεται κοντά στους 20.
Ακόμη, οι εισηγητές διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει ατονήσει το ενδιαφέρον όσων ευεργετήθηκαν για την υλοποίηση των όρων της ευεργεσίας, ενώ οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε στον αυτοδιοικητικό χάρτη ο «Καλλικράτης» προκάλεσαν απορίες αλλά και ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιών που είχαν στη διάθεσή τους οι κοινότητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι το «κτήμα Γιαννιώτη» στο Άκτιο, το οποίο αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Βορείων Τζουμερκιωτών.
Οι Συρρακιώτες εισηγητές αλλά και το ακροατήριο ζήτησαν το σεβασμό της βούλησης του ευεργέτη, ενώ ο δήμαρχος Ι. Σεντελές δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι αυτή είναι η πολιτική του βούληση που εκπηγάζει από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Το στρογγυλό τραπέζι για τα συμπεράσματα του συνεδρίου
Σπ. Νταλαούτης, Ευάγγ. Αυδίκος, Μ. Μαγκλάρας, Ν. Καρατζένης, Β. Ντόκας
    Το συνέδριο έληξε με το ευχάριστο αίσθημα ότι σε καιρούς δύσκολους οι κάτοικοι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων διαβουλεύονται για το μέλλον του τόπους. Ένα μέλλον που στηρίζεται στην ιστορική εμπειρία και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου