Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σχεδόν κατέρρευσε και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων η "Διαύγεια"



Στα πρόθυρα κατάρρευσης το διαδικτυακό πρόγραμμα  "Διαύγεια" 

Σχεδόν ακατόρθωτη η είσοδος και στο πρόγραμμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Πιθανών να προκύψει μεγάλο νομικό ζήτημα καθώς οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα

Μεγάλο νομικό ζήτημα ανακύπτει από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει εδώ και πολλούς μήνες το διαδικτυακό πρόγραμμα «Διαύγεια». Το μεγαλόπνοο σχέδιο για τη διαφάνεια στις συναλλαγές του δημοσίου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ανοίγοντας παράθυρο για την ακύρωση ή προσβολή των αποφάσεων πολλών φορέων και υπηρεσιών που δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Η είσοδος στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων είναι  πολύ δύσκολη μιας κι εδώ και πολύ καιρό, οποιοσδήποτε πολίτης προσπαθεί να εισέλθει στο σύστημα και να διαβάσει τις αναρτήσεις του Δήμου για διάφορες αποφάσεις που παίρνονται στο Δημοτικό συμβούλιο και που οι αναρτήσεις γίνονται κανονικά, καταλήγει σε αυτόματη έξοδο απ’ την σελίδα, ειδικά κατά την διάρκεια της ημέρας.
Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαντά ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα που σύντομα θα λυθεί, ωστόσο βουλευτές και νομικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος σε αποφάσεις που δεν αναρτήθηκαν και βάσει του νόμου θεωρούνται άκυρες.
 ‘Όταν δεν μπορεί να λάβει γνώση ο πολίτης η δημοσίευση χάνει τη σημασία της, δεν υφίσταται. Παράλληλα δίνει έρεισμα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την ακύρωσή τους. Σήμερα υπάρχουν πολλοί φορείς που δεν αναρτούν τις αποφάσεις και τις πράξεις τους χωρίς να ελέγχονται από κανέναν
Όπως και να’ χει πάντως το θέμα, θεωρούμε ότι σημαντικές αποφάσεις του Δήμου μας όπως αυτές που αφορούν πιθανών ...

προσκλήσεις για δημοπρασίες έργων και ακινήτων, ή προκηρύξεις θέσεων εργασίας ή πάλι διακηρύξεις ανάθεσης έργου, εργασιών, υπηρεσιών προμηθειών, οικονομικών αποφάσεων του Δήμου κλπ.,  ίσως θα έπρεπε να δημοσιοποιούνται και με άλλον τρόπο δημοσίευσης μιας και το σύστημα υπολειτουργεί.

 Έκνομες οι αποφάσεις
 ‘Όταν δημιουργήθηκε η «Διαύγεια» , ο νόμος Ραγκούση ήταν σαφής ως προς την εγκυρότητα των διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων . Ο «3861» του 2010 ανέφερε ρητά ότι «…οι πράξεις δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο».
  Με τα δεδομένα του νόμου τίθεται αυτομάτως θέμα καθώς σήμερα υπάρχουν αποφάσεις φορέων που δεν έχουν αναρτηθεί ή αναρτήθηκαν αλλά οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Το θέμα έφερε πριν κάμποσες μέρες στη Βουλή των Ελλήνων με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ο οποίος επισήμανε ότι η τακτική που ακολουθείται βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση με τον σκοπό που έχει το πρόγραμμα της «Διαύγειας»  για πλήρη διαφάνεια και κοινοποίηση όλων των αποφάσεων και πράξεων στους πολίτες.
Σε απάντησή του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η ιστοσελίδα της «Διαύγειας» ήταν πρόχειρος και χρειάζεται να αναβαθμιστεί το λογισμικό με το οποίο λειτουργεί καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 5 εκατ. αναρτήσεις από 3498 φορείς και υπηρεσίες. Ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι δεν αναρτώνται πράξεις αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στους πολίτες σε αυτές.
 Πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι τα προβλήματα της προσβασιμότητας οφείλονται στο πρόγραμμα της «Διαύγειας» και όχι στην δική του ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου