Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η Πρέβεζα τίμησε τον Συρρακιώτη δημιουργό Σπύρο Ευαγγέλου




Τον Πρεβεζάνο δημιουργό Σπύρο Ευαγγέλου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη μουσική εκπαίδευση της πόλης, τίμησε το απόγευμα της Κυριακής η Πρέβεζα σε μια εκδήλωση-αφιέρωμα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας, η Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας και η Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ορφεύς», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 Χρόνια Απελευθέρωσης της Πρέβεζας.
Σε μια ζεστή και συγκινητική εκδήλωση η Πρέβεζα γνώρισε και αγκάλιασε το συνθετικό έργο του κ. Ευαγγέλου, ο οποίος πρωτοστάτησε σε δύσκολες εποχές στη διάδοση της λόγιας μουσικής στην Πρέβεζα και συνέβαλε καθοριστικά στη μουσική εκπαίδευση της πόλης, τόσο ως μέλος της διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου από ιδρύσεώς του, όσο και με την άοκνη προσπάθειά του στην ανάπτυξη κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας σε πολλούς τοπικούς φορείς.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα πολιτισμού κ. Κορωναίος επισήμανε τη σημαντική προσφορά του κ. Ευαγγέλου αλλά και την έντονη δραστηριότητα του δημοτικού ωδείου Πρέβεζας για μια ακόμη χρονιά, ενώ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ανατολιωτάκης ευχαρίστησε τον κ. Ευαγγέλου για την προσφορά του στην Πρέβεζα υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για τα νέα παιδιά που ασχολούνται σήμερα με τη μουσική στην πόλη.
Για το έργο του κ. Ευαγγέλου μίλησε ο καταξιωμένος μουσικογράφος-ερευνητής, ...

επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, κ. Θωμάς Ταμβάκος κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη ζωή του κ. Ευαγγέλου, από τα πρώτα βήματά του στη μουσική μέχρι την καταξίωση. Ο κ. Ταμβάκος μίλησε για την καθοριστική γνωριμία του Σπύρου Ευαγγέλου με τον Σπύρο Δήμα καθώς και για το μουσικοπαιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του έργο στη χορωδία Αρμονία και στο δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας.
Το κοινό που βρέθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας είχε την ευκαιρία να απολαύσει έργα του Σπύρου Ευαγγέλου τα οποία ερμήνευσαν επί σκηνής καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας αλλά και καταξιωμένοι μουσικοί της περιοχής.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Πιάνο: Δήμητρα Αποστολίδη και Ελονώρα Αποστολίδη, Βιολί: Αλέξανδρος Ναστούλης και Νίκος Λιόντος, Βιόλα: Γιώργος Χλίτσιος, Βιολοντσέλο: Βικτώρια Γκόγκου, Τραγούδι: Μαριάννα Τζαφέρη, Κλαρινέτο: Απόστολος Βερύκιος, Φλάουτο: Μαριάννα Βερυκίου και Νεφέλη Βερυκίου, Τρομπέτα: Κώστας Μπίτος, Χρήστος Κούτης και Αργύρης Πεσλής
Ποιος είναι ο Σπύρος Ευαγγέλου
Ο Σπύρος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1932. Συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός και καλλιτεχνικός παράγοντας της Ηπείρου. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε το 1948 ως κορνετίστας της Φιλαρμονικής Πρέβεζας στην οποία παρέμεινε ως τα τέλη δεκαετίας του ’60.
Το 1960 ξεκίνησε μαθήματα αρμονίας με τον Σπύρο Δήμα και αργότερα γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Μιλτιάδη Κουτούγκου. Απεφοίτησε το 1978 με διπλώματα ανώτερων θεωρητικών έχοντας ήδη αρχίσει το συνθετικό του έργο το οποίο απαριθμεί 25 μουσικά έργα, μερικά εκ των οποίων ερμηνεύθηκαν σε διάφορες συναυλίες στην Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και την Αθήνα. Ασχολήθηκε με το μουσικοπαιδαγωγικό έργο ως καθηγητής θεωρητικών σε διάφορα ωδεία της Ηπείρου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Δημοτικού Ωδείου της Πρέβεζας και επίτιμος αρχιμουσικός της χορωδίας «Αρμονία».
ΠΗΓΗ: www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου