Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας για την ανάγκη της άμεσης αναστύλωσης του γεφυριού της Πλάκας

Από την επίσκεψη Δημάρχων της Ηπείρου στο γεφύρι της Πλάκας προσκεκλημένων του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ (φωτ. Βαγγέλης Γιωτόπουλος)

«Να νικήσουμε τη γραφειοκρατία, να ξεκινήσει ΣΗΜΕΡΑ η αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας», ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών

«Να ξεκινήσει ΣΗΜΕΡΑ κι όχι ΑΥΡΙΟ η διαδικασία για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας και να μην επιτρέψουμε να «νικήσει» η συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα γραφειοκρατία», ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. 
Ο κ. Μπέγκας μαζί με άλλους Δημάρχους της Ηπείρου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την περιοχή του ιστορικού γεφυριού, προσκεκλημένος του Δημάρχου Τζουμέρκων, Γιάννη Σεντελέ.
 
«Είμαστε εδώ όλοι οι δήμαρχοι, για «να βάλουμε πλάτη», όπως λέει και το σύνθημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που καλεί στη δημιουργία ενός κύματος εθελοντών για την αναστύλωση του γεφυριού της Πλάκας.
Είμαστε εδώ, στο πλευρό του Δημάρχου Τζουμέρκων, για να δείξουμε ότι αυτή είναι μια υπόθεση όλων των Ηπειρωτών, όλης της Ελλάδας. Είναι μια ΄‘ υπόθεση των πολλών ’’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, αυτό που αισθανθήκαμε όλοι μας όταν ακούσαμε ότι έπεσε το γεφύρι, ήταν κάτι παραπάνω από τη θλίψη για την απώλεια ενός εμβληματικού μνημείου για τον τόπο μας. Έμοιαζε περισσότερο με την οδύνη για την απώλεια ενός προσφιλούς προσώπου κι όχι ενός άψυχου αντικειμένου, έστω κι αυτής της ιστορικής σημασίας.
 
Και τόνισε με έμφαση πως «η απώλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία που στοιχειώνει σε πολλές περιπτώσεις τη χώρα μας, να εμποδίσει την άμεση έναρξη εργασιών για την αναστύλωση. Η αναστύλωση του γεφυριού πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ. Να ξεκινήσει ΣΗΜΕΡΑ κι όχι αύριο.
 
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννιτών, η πρόδρομη έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – που ...
δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα- είναι απολύτως διαφωτιστική για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε. 
«Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου είναι στη διάθεση μας και πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υπάρχει αφού ακόμη κι αν η πολιτεία δεν μπορέσει να διαθέσει τα χρήματα, έχουν προσφερθεί ιδιώτες να τα διαθέσουν. Αυτό που πρέπει να νικήσουμε είναι η γραφειοκρατία», όπως είπε.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννιτών:
«το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν τώρα όλες οι προκαταρκτικές εργασίες όπως τις περιγράφει η έκθεση του Πολυτεχνείου. Δηλαδή η κατασκευή των οδικών προσβάσεων προς τα βάθρα, το μεταλλικό ικρίωμα και η προστασία των πεσμένων στο ποτάμι λίθων.
Έτσι μέσα στο καλοκαίρι που το επιτρέπουν οι συνθήκες του περιβάλλοντος, να γίνουν μελέτες και εργασίες που περιγράφει η έκθεση του Πολυτεχνείου . Να μη χάσουμε ούτε μία μέρα».
 
Ένα επίσης σημαντικό σημείο που τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, είναι αυτό που επισημαίνει η έκθεση του Πολυτεχνείου. Ότι δηλαδή η μελέτη και η εργασία για την αναστύλωση, θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να αποτελέσουν μέρος της εκπαίδευσης των μηχανικών.
«Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην αποκατάσταση της γέφυρας Πλάκας, αλλά στην προστασία όλων των γεφυριών. Κι εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Η Ήπειρος είναι διάσπαρτη από ιστορικά γεφύρια. Είναι η ιστορία της, είναι το παρελθόν της, είναι η σημερινή της ταυτότητα. Δεν ξέρουμε την κατάσταση τους σήμερα, δεν ξέρουμε πόσο κινδυνεύουν. Πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να ξεκινήσει άμεσα όποια διαδικασία χρειάζεται για να ελέγξουμε την κατάσταση των γεφυριών και να αποτρέψουμε άλλη τέτοια απώλεια σαν την Πλάκας στο μέλλον. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε όλοι υπόλογοι όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στο μέλλον του τόπου μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου