Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Γιάννης Σεντελές: Εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης του έργου αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας το καλοκαίρι του 2017

«Η αναστύλωση της Γέφυρας της Πλάκας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τα Τζουμέρκα ή μόνο την Ήπειρο, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές, κατά την διάρκεια της Συνεδριακής Εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, με θέμα «Ήπειρος: Χτίζοντας Παραδόσεις και Πολιτισμό – Δημιουργώντας Ανάπτυξη».
Χαρακτηρίζοντας την ημέρα κατάρρευσης του γεφυριού, μια ημέρα πένθους για την περιοχή, ο κ. Σεντελές, αναφέρθηκε στις ενέργειες που ακολούθησαν και το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξαν φορείς, όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και απλοί πολίτες και επιχειρηματίες, που είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο για την αναστύλωση του ιστορικού μνημείου.
«Το έργο μπορεί να ξεκινήσει, χωρίς η Πολιτεία να βάλει ούτε ένα ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν γραφειοκρατικά και διαδικαστικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.
Παράλληλα, ανακοίνωσε, πως με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου Πολιτισμού ξεκίνησε η διαδικασία για την σύσταση της Ομάδας Διαχείρισης του ζητήματος, με τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Σχετικό υπόδειγμα εξετάζεται ήδη από την νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση.
Ευχής έργο αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου της αναστύλωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Σεντελές, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης ...
του έργου το καλοκαίρι του 2017.  Ωστόσο το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ και το συνολικό κόστος είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί.
«Με στόχο να μην αποτελέσει ένα απλό τεχνικό έργο, αλλά ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα επιδιώκουμε να στήσουμε ξανά το Γεφύρι εκεί που του αρμόζει», κατέληξε ο κ. Σεντελές, ευχαριστώντας τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα το ΕΜΠ και τον Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, όπως και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, στην εκδήλωση με θέμα "Η Συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας" θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων του Ε.Μ.Π. που ασχολούνται με την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.
Για συμβολικούς λόγους, το Ε.Μ.Π. επιλέγει να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτά στη γη των Ηπειρωτών στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα).


Το Ε.Μ.Π. από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο της κατάρρευσης του γεφυριού και στη συνέχεια με μεθοδικότητα ασχολήθηκε με το μείζον θέμα της αναστήλωσης του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου