Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sirrakiotis blogspot


Το «ραντεβού» με τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, κλείστηκε ηλεκτρονικά. Αφού έγινε η απαραίτητη συνεννόηση και βρέθηκε ο κατάλληλος χρόνος απ’ το τόσο επιβαρυμένο του πρόγραμμα, μπροστά στην οθόνη των υπολογιστών και μέσω e-mail, του τέθηκαν δώδεκα ερωτήσεις που σκοπό είχαν να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά του Δημάρχου, ξεφεύγοντας απ’ τα πολιτικά στερεότυπα για τα "πρακτέα" στον Δήμο μας.
Σε μια διαφορετική συνέντευξη απ’ τις συνηθισμένες, ο Δήμαρχος μας εξέπληξε θετικά, αφενός μεν για την προθυμία του να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις και αφετέρου με την αμεσότητα που απαντούσε  σε διάστημα ολίγων λεπτών της ώρας, πάντα με e-mail.
Αγαπητοί φίλοι ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Γιάννης Σεντελές

SIRRAKIOTIS: Κε Δήμαρχε. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέτετε για να μου παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη

ΣΕΝΤΕΛΕΣ: Εγώ σας ευχαριστώ προκαταβολικά. Θα ήθελα όμως, να σας συγχαρώ για την έγκυρη ενημέρωση που προσφέρετε σε όλους τους συνδημότες μας κατά κύριο λόγο και στους Συρρακιώτες ειδικότερα. Ένα καλοστημένο blog, με θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον νεοσύστατο Δήμο μας και που βρίσκει μεγάλη απήχηση απ’ τους συνδημότες μας. Πράγμα βέβαια, το οποίο αποδεικνύεται και με τον μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας του blog, αλλά και προπάντων με τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του, που προσδίδει και η ανωνυμία σας.

Αλλά ας προχωρήσουμε στις ερωτήσεις μας.

  1. Πολιτική και οικογένεια. Νοιώθετε ότι παραμελείτε κάποιο για χάρη του άλλου;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, με μια γενικότερη έννοια, για πολλά χρόνια έχει απορροφήσει και απορροφά μεγάλο κομμάτι από τον καθημερινό μου χρόνο. Αυτόν τον χρόνο αισθάνομαι πολλές φορές ότι τον στέρησα από την οικογένειά μου. Ειδικότερα αισθάνομαι ότι δεν βρέθηκα όσο ίσως θα έπρεπε κοντά στα παιδιά μου και αυτή η αίσθηση πονάει.

  1. Η πολιτική τελικά δίνει περισσότερες χαρές ή λύπες; Φυσικά μέσα στην χαρά θα πρέπει να εντάξουμε και την ηθική ικανοποίηση των πεπραγμένων με ορατό πάντα τον κίνδυνο να έχουμε υποπέσει και σε σφάλματα.

Θα έλεγα ότι δίνει σε μικρές δόσεις ικανοποίηση ή και απογοήτευση. Ικανοποίηση για όσα προκύπτουν ή δρομολογούνται σε θετική κατεύθυνση μέσα από έναν σχεδιασμό που προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια, πολύ σκληρή δουλειά, συνθέσεις και αντιθέσεις, άγχος και δημιουργική διάθεση. Χαρά και ικανοποίηση επίσης για τους πολύ σημαντικούς, αξιόλογους ανθρώπους που η πολιτική σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις. Από την άλλη μεριά απογοήτευση καθώς ανακαλύπτεις ένα σύστημα που αντιστέκεται με σθένος σε προοδευτικές προσπάθειες, συμφέροντα μικρά και μεγαλύτερα που φέρνουν συνεχώς εμπόδια και μια παγιωμένη νοοτροπία σε πολλά πράγματα που χρειάζεται μεγάλη ενέργεια, συνεχή κόπο και μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να την διαμορφώσεις σε καλύτερη κατεύθυνση.

  1. Όσον καιρό ασχολείστε με την πολιτική –και δεν είναι λίγος-, υπήρξε κάποια στιγμή που ο άνθρωπος Σεντελές συγκρούστηκε με τον πολιτικό ή Δήμαρχο εάν θέλετε Σεντελέ;

Ναι. Ήταν και είναι οι στιγμές των παράλογων απαιτήσεων, των αγενών συμπεριφορών, της μίζερης νοοτροπίας, των χτυπημάτων κάτω από τη μέση, της αχαριστίας, της επικράτησης σε πολλούς τομείς μιας αλαζονικής μετριότητας, στιγμές που σαν άνθρωπος εξοργίζεσαι, θέλεις να φωνάξεις, να εκτονωθείς, που αναρωτιέσαι αν πραγματικά «αξίζει τον κόπο»,  αλλά που σαν Δήμαρχος οφείλεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία, τους ήπιους κατά το δυνατόν τόνους και την σταθερή πρόθεση όλα αυτά να τα αφήνεις πίσω και να κοιτάς πάντα μπροστά.
           
  1. Συνήθως η πολιτική όμως σε κάνει να νοιώθεις και να γίνεσαι καλός για τους μισούς και κακός για τους άλλους μισούς. Αρκεί πιστεύετε η ώριμη εκτίμηση των τυχών λαθών να σε αποτρέψει απ’ το πολιτικό όραμα που έχεις θέσει;

Η πολιτική είναι εν πολλοίς η τέχνη να βλέπεις συνεχώς  μπροστά και να βαδίζεις σαν μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος νικητής ή αξιοπρεπής ηττημένος. Αυτός που χωρίζει και ξεχωρίζει τους μισούς από τους άλλους μισούς θα έχει σίγουρα κοντό δρόμο στην πολιτική. Είναι απαραίτητο να εκτιμάς διαρκώς τα λάθη και η εκτίμηση αυτή δεν μπορεί παρά να βελτιώνει και να κάνει πιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το πολιτικό όραμα.

  1. Πόσο συμμετέχει στην δουλειά ενός πολιτικού η ψυχή του και οι αξίες της  ζωής ενάντια στην γενικότερη «επιβολή» πολιτικών (ή κομματικών εάν θέλετε καλύτερα) απόψεων της κεντρικής εξουσίας;

Καμιά πορεία δεν έχει διάρκεια και επιτυχία αν δεν στηρίζεται σε αρχές και αξίες. Κανένας πολιτικός δεν αποδείχτηκε χρήσιμος και δημιουργικός αν δεν είχε ψυχικά αποθέματα, δυνατά προσωπικά «πιστεύω» και αντιστάσεις σε οτιδήποτε επιχειρούνταν να επιβληθεί άνωθεν και ήταν κόντρα στις αρχές του. Οι κομματικές εξουσίες είναι γενικά σκληρές και κατά κανόνα άκαμπτες. Υποχωρούν όμως συνήθως και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, εκεί όπου αντιλαμβάνονται ότι η όποια προσπάθεια «επιβολής» απόψεων όχι μόνο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος αλλά αντιθέτως μπορεί και να τους κάνει ζημιά.

  1. Ο Οκτάβιο Πάεζ είχε πεί πως «σήμερα επιτακτικά καλούμεθα να εφεύρουμε και πάλι τον άνθρωπο, που κινδυνεύουμε να πιστέψουμε πως ο άνθρωπος είναι μόνον το μυαλό, αγνοώντας τα συναισθήματά μας». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Στην ίδια κατεύθυνση ο Διογένης ο Κυνικός είχε πει πριν πολλά πολλά χρόνια: «Ψάχνω να βρω έναν άνθρωπο».
 Η δύναμη του μυαλού είναι κάτι που με γοητεύει. Εκτιμώ τους εύστροφους ανθρώπους και θεωρώ απαραίτητο προσόν τη ικανότητα της αντίληψης και της σωστής χρήσης του νου κυρίως από τους ανθρώπους που ασκούν διοίκηση. Είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος πως χρήση του νου χωρίς συναίσθημα όχι μόνο δεν οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά πολλές φορές μπορεί να αποβεί καταστροφική.

  1. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με την πολιτική, πέρασαν ποτέ σκέψεις απ’ το μυαλό σας να τα παρατήσετε;

Προηγουμένως ανέφερα κάποιες στιγμές που στο μυαλό μου έντονα υπήρξαν σκέψεις για τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας.
Πέρα από τις εντάσεις και τις τυχόν απογοητεύσεις της πολιτικής, καθώς η ζωή περνάει με γοργό ρυθμό η σκέψη του να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να ασχοληθεί δημιουργικά και με άλλα πράγματα εντείνει πολλές φορές τον προβληματισμό να αφήσεις την ενασχόληση με την πολιτική και να στραφείς σε άλλη κατεύθυνση.

  1. Θεωρείτε ότι η πολιτική καριέρα κάποιου θα έπρεπε να έχει κάποιο «τέλος» όπως λόγου χάριν στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα;

Είμαι υπέρμαχος αυτού του συστήματος. Ό, τι δεν αποφασίζουμε εύκολα μόνοι μας έρχεται να  μας το επιβάλλει αναγκαστικά ένα ισχύον πλαίσιο. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό είναι προς όφελος της πολιτικής ζωής.

  1. Τι είναι αυτό που καθορίζει μια επιτυχία ή μια αποτυχία στις επιλογές μας;

Σοβαρός σχεδιασμός. Συγκροτημένος προγραμματισμός με σύστημα αλλά και με φαντασία.

  1. Η αγαπημένη σας φράση ή απόφθεγμα;

Από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μου έκανα την επιλογή να σκέφτομαι και να ζω ανθρωποκεντρικά, μέσα στην κοινωνία, δίπλα στους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια με ενοχλεί αφάνταστα η επικράτηση της μετριότητας και η αποθέωση του «φαταουλισμού». Γι’  αυτό θα σας απαντήσω με λόγια από το θέατρο, με έναν στίχο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: «Ήταν ένας άνθρωπος που τα ήθελε όλα και όλους για τον εαυτό του, γι' αυτό δεν θα γυρίσω πια να τον κοιτάξω».

  1. Εάν σας καλούσα να δώσετε ένα ορισμό στον όρο «ενασχόληση με τα κοινά» πως θα το στοιχειοθετούσατε;

Με μια λέξη: Τόλμη.

  1. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ασχολείστε και με το θέατρο μέσω της θεατρικής ομάδος που είστε αλλά και με την πεζογραφία με διάφορα χρονογραφήματα που δημοσιεύετε στην εφημερίδα των Πραμάντων. Τι απ’ τα δύο σας «ελκύει» περισσότερο;

Αναμφίβολα το θέατρο. Είναι κάτι που δεν μπορώ αλλά ούτε θέλω να το βγάλω απ’ τη ζωή μου.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις προσωπικές και πολιτικές σας φιλοδοξίες. Καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου