Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Άμεση σύσταση φορέα για την οργάνωση και επίσπευση των εργασιών αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας προτείνει ο Γιάννης Σεντελές

Την αγωνία του για την πορεία της αναστήλωσης του παλιού γεφυριού της Πλάκας εκφράζει ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Α. Σεντελές με την ευκαιρία της επίσκεψής στην πόλη των Ιωαννίνων του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νικόλαου Ξυδάκη.
Ο κ. Σεντελές επισημαίνει πως η επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να επισκεφτεί και το χώρο του παλιού γεφυριού της Πλάκας, ωστόσο ακόμη κι αν αυτό δε συμβεί, το μεγάλο ζητούμενο ήταν και παραμένει η συνεργασία του Υπουργείου σε ένα κοινό αγώνα για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από τα να σηκωθεί ξανά το ιστορικό Γεφύρι πάνω από τον Άραχθο.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων εκτιμά ότι η επίσκεψη του κ. Ξυδάκη στα Γιάννενα μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να αποσαφηνιστούν οι σκέψεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει την υλοποίηση του έργου της αναστήλωσης.
«Θεωρούμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η άμεση σύγκληση ...



μιας κοινής σύσκεψης, όπου, πέρα από την ενημέρωση, θα τεθούν προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων, όλες οι απόψεις. Κοινή πεποίθηση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Τ.Ε.Ε. και του Ε.Μ. Πολυτεχνείου είναι ότι πρέπει να συσταθεί εκείνος ο φορέας, που θα μπορέσει να συντονίσει την όλη προσπάθεια σε όλα τα βήματά της, από τα πρόδρομα απαιτούμενα έργα (προσβάσεις, ανάσυρση πεσμένων κομματιών κ.λ.π.), τις απαιτούμενες μελέτες, τις παράπλευρες εκδηλώσεις, μέχρι ασφαλώς ζητήματα χρηματοδότησης και μάλιστα χειρισμού του μείζονος ζητήματος των πάσης φύσεως χορηγιών, που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ικανές να χρηματοδοτήσουν πιθανότατα το σύνολο του έργου.

Πρέπει και το Υπουργείο να συμβάλει στο να αποφευχθούν κατά το δυνατόν, αφενός μεν ενδεχόμενα γραφειοκρατικά εμπόδια, αφετέρου δε κρίσιμες καθυστερήσεις. Η προεργασία πρέπει να ξεκινήσει φέτος. Το 1866 ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας έχτισε το Γεφύρι σε τρεις μήνες, το 2015 δε μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε τέσσερα χρόνια», τονίζει ο κ. Σεντελές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου