Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

"Ρίζες Ελλήνων" στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας απ' τον Συρρακιώτη Δημήτρη Βαγγέλη

Με τον Γρηγόρη Καψάλη
Για δεύτερη χρονιά φέτος συνεχίζεται απ’ το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας η εκπομπή «Ρίζες των Ελλήνων»
Συντελεστής και παραγωγός της εκπομπής αυτής που έχει κύρια αναφορά στο δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι, είναι ο Συρρακιώτης Δημήτρης Βαγγέλης.
Λάτρης της παραδοσιακής μουσικής ο Δημήτρης από μικρό παιδί, αφουγκράστηκε τα παραδοσιακά ακούσματα των γονιών του στην Πρέβεζα και κυρίως στο Συρράκο. Με γνώμονα πάντα, ότι το δημοτικό μας τραγούδι αρχίζει και χάνει την ποιότητά του με τις κάθε λογής διασκευές που υπόκειται από διάφορους καλλιτέχνες, αλλά και τα κάθε λογής υποκατάστατα παραδοσιακών οργάνων που πλαισιώνουν τις ορχήστρες στην πλειοψηφία των πανηγυριών μας σήμερα, ο Δημήτρης Βαγγέλης προσπαθεί μέσα απ’ το studio της δημοτικής ραδιοφωνίας της Πρέβεζας να μεταδώσει στους ακροατές του (και δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί) το πώς πρέπει να αποδίδεται το γνήσιο παραδοσιακό τραγούδι.
Καλεσμένοι του τα καλύτερα ονόματα του παραδοσιακού φωνητικού ρεπερτορίου της περιοχής μας, αλλά και οργανοπαίχτες οι οποίοι με παραδοσιακά όργανα (κλαρίνο, βιολί, λαούτο και ντέφι) αποτυπώνουν την καθαρή μελωδία που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, γλέντησαν και «ανέστησαν» γενιές ολόκληρες μερακλήδων.
Παραγωγός ο Δημήτρης ο οποίος αφιλοκερδώς παρουσιάζει την εκπομπή του κάθε Πέμπτη στις 7.00 το βράδυ, για δεύτερη χρονιά φέτος και με έναρξη αυτή την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου με πρώτους του καλεσμένους για φέτος τους Ναπολέων Δάμο στο κλαρίνο και Κώστα Τζίμα στο τραγούδι.
Ο Γιάννης Παπακώστας ενώ τραγουδάει στο studio
«Εργάζομαι εποχικός υπάλληλος για χρόνια στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, είμαι παντρεμένος με την Αθανασία και πατέρας ενός παιδιού του  Γιώργου (Γούλα). Άδραξα της ευκαιρίας που μου δόθηκε να κάνω εκπομπή, στο δημοτικό ραδιόφωνο της Πρέβεζας, γιατί θεωρώ ότι το δημοτικό μας τραγούδι τείνει να εμπορευματοποιηθεί πλήρως. Καλλιτέχνες παραποιούν την παραδοσιακή μουσική και τραγούδι που κληρονομήσαμε, και πλέον στα πανηγύρια ακούς συρτοτσεφτεντέλια και κάθε είδους διασκευασμένου δημοτικού τραγουδιού, παρασύροντας κυρίως την νεολαία μας, να «μυηθεί» σε έναν νέο τρόπο διασκέδασης, ο οποίος δεν συνάδει με αυτό τουλάχιστον που γνωρίσαμε μεγαλώνοντας εμείς και οι γονείς μας εάν θέλεις» μας εξηγεί σχεδόν απολογητικά ο Δημήτρης.
«Είμαι και δάσκαλος παραδοσιακών χορών στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας, και στους Συλλόγους του Ωρωπού Πρέβεζας και Σκάλας Λούρου. Και προσπαθώ να μάθω τους μαθητές μου το σωστό παραδοσιακό χορό όπως το έμαθα αλλά και το βίωσα κι εγώ τα περασμένα χρόνια στα διάφορα πανηγύρια και ιδιαίτερα στο Συρράκο, το οποίο έχει να επιδείξει μια πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση με πλειάδα εξαίρετων χορευτών».
Και συνεχίζει «Ορμώμενος απ’ όλα αυτά που προανέφερα, ξεκίνησα τις εκπομπές μου πέρσι τον Οκτώβριο μήνα του 2010. Μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου 28 εκπομπές και οι περισσότερες είναι ζωντανά στον αέρα για περισσότερη αμεσότητα με τους ακροατές μου. Έχουν φιλοξενηθεί μεγάλα ονόματα του δημοτικού μας παραδοσιακού ρεπερτορίου όπως Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Γεροδήμος, Κώστας Τζίμας, Αντώνης Κυρίτσης, Νίκος Καψάλης, Αποστόλης Μετσοβίτης Γρηγόρης Καψάλης, Γιώργος Μπέλλος, Νίκος Χαλκιάς , Κώστας Κωσταγιώργος, Νικος Γιαννακός, Γιώργος Τσουμάνης, Γιάννης Κωσταντίνου, Γιώργος Νάσσης, Κώστας Ζούμπας, Θοδωρής Χαλιάσος, Βασίλης Παπαγεωργίου και Γιάννης Καψάλης. Κλείσαμε δε για το καλοκαίρι που μας πέρασε με το μεγάλο Αλέκο Κιτσάκη.
Εδώ θα ήθελα δοθείσης της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω όλους και ιδιαιτέρως τον Κώστα Κωσταγιώργο με το βιολί του και τον Γιάννη Διαμάντη με το λαούτο του που ανταποκρίθηκαν όσες φορές τους το ζήτησα να ταξιδέψουν απ’ τα Γιάννενα για να συνοδέψουν τους καλλιτέχνες.
Επίσης σημαντική βοήθεια έχω -και θέλω κι αυτούς να τους ευχαριστήσω- από παιδιά φοιτητές του τμήματος των ΤΕΙ Άρτης».
Ρωτώντας τον δε για την εμβέλεια του ραδιοσταθμού μας απάντησε ότι το Δημοτικό Ραδιόφωνο ακούγεται σε όλη την Περιφέρεια Πρέβεζας, την Λευκάδα, την Άρτα και το Αγρίνιο συμπεριλαμβανομένων και των χωριών του Βάλτου.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Δημοτική Ραδιοφωνία της Πρέβεζας για το βήμα που μου έδωσε καθώς και τους πολυάριθμους ακροατές που μας ακούνε και διδυκτιακά απ’ την διεύθυνση www.dimosprevezas.gr. Η αγάπη τους γι αυτό που προσφέρουμε είναι τεράστια και ειδικά τους πατριώτες μας του εξωτερικού που μας παρακολουθούν. Τους ευχαριστώ όλους για τα e-mail που μου στέλνουν και που αντλώ κουράγιο να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα πέρσι».

Κάπως έτσι θα τελειώσει η επικοινωνία μας με τον Συρρακιώτη Δημήτρη Βαγγέλη.
Εμείς να ευχηθούμε καλή δύναμη στην συνέχιση της εκπομπής, μιας εκπομπής που φέρνει κοντά τους νέους στην παράδοση με την σωστή προβολή του δημοτικού μας τραγουδιού.

Παρακάτω σας παραθέτουμε video απ' την ζωντανή εκπομπή που έγινε πέρσι με τον Απόστολο Μετσοβίτη στο κλαρίνο και τον Κώστα Γεροδήμο στο τραγούδι, Κώστα Κωσταγιώργο στο βιολί και Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βαγγέλη για την ευγενική παραχώρηση του video.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου