Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

«Βιώσιμα μοντέλα ολοκληρωμένης ανάπτυξης ορεινών περιοχών, η περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου»




14 και 15 Ιουνίου στα Γιάννινα
Αναπτυξιακό Συμπόσιο για τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό




Ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας για την Ήπειρο αναμένεται να είναι το διήμερο αναπτυξιακό συμπόσιο που θα λάβει χώρα στα Γιάννινα στις 14 και 15 Ιουνίου, με… βαριά ονόματα από τον χώρο της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, καθηγητές  Πανεπιστημίων, αλλά και γνωστοί τεχνοκράτες. 
 
Το θέμα του «Βιώσιμα μοντέλα ολοκληρωμένης ανάπτυξης ορεινών περιοχών, η περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου», προμηνύει ότι τα συμπεράσματα μετά τις διήμερες εργασίες θα είναι πολύ χρήσιμα, έτσι ώστε να μην μείνουν στα λόγια, αλλά να περάσουν και στην υλοποίηση, ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της χώρας, στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Το συμπόσιο που διοργανώνει  το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Ίδρυμα Friedrich Ebert και στο οποίο ας σημειωθεί ότι θα υπάρχουν και διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Du Lac», ενώ την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το συμπόσιο.

Οι ομιλητές
Η έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή  14 Ιουνίου και ώρα 5 μ.μ., με τους

χαιρετισμούς των Στ. Μπαμπανάση Προέδρου Δ.Σ. του  Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ), Dieter Schulte Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Friedrich Ebert, Αθ. Τσαυτάρη Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Καλογιάννη αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης, Αλ. Καχριμάνη Περιφερειάρχη Ηπείρου και Φιλ. Φίλιου Δημάρχου Ιωαννίνων. Συντονιστής θα είναι ο Σήφης Βαλυράκης πρ. Υπουργός.
• Στην πρώτη ενότητα με θέμα: «Νέα βιώσιμα μοντέλα περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης», θα μιλήσουν οι: Ι. Τσεκούρας Ομοτ. Καθηγητής Πανεπ. Μακεδονίας, Στ. Μπαμπανάσης Ομοτ. Καθηγητής, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΜΜ, Thomas Fettback πρ. Δήμαρχος της πόλης Biberach, Δημήτρης Ρόκος Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ, Eric Nanchen Δ/ντής FDDM, Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πανεπ. Αθηνών, Γιάννης Δούκας Διδάκτορας Πανεπ. Αθηνών, Αλ. Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, Τρ. Αλμπάνης Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων, Βασ. Νιτσιάκος Καθηγητής Πανεπ. Ιωαννίνων, Guenther Novak Δήμαρχος του Mallnitz.

Τη δεύτερη μέρα
• Στην δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα: «Μοντέλα και συντελεστές βιώσιμης ανάπτυξης  στην Ήπειρο και την Πίνδο», η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα, θα μιλήσουν οι: Κων/νος Τσιμπούκας Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Σκούφος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, Κων/νος Γκούμας Πρ. Δημ. Συμβουλίου Μετσόβου, Δημ. Δημητρίου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Χρίστος Παπαβρανούσης Πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου, Κώστας Τσιτογιάννης Αντιπρόεδρος της «Πίνδος Ενεργειακή Α.Ε.», Π. Πάσχος Δρ Γεωλόγος, Βαγγέλης Νικολάου Δρ. Γεωλόγος, Θεόδωρος Βλασσόπουλος πρ. Γεν. Δ/ντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Υπ. Οικονομικών, Δημ. Ρόκος Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δημ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ, Μάρθα Παπαδοπούλου Διευθύντρια ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.
• Στην τρίτη θεματική ενότητα με θέμα: «Επιτυχημένα τοπικά, δημοτικά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης», θα μιλήσουν δήμαρχοι Δήμων της περιοχής μας, όπως της Κόνιτσας ο Π. Γαργάλας, του Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, του Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, Βορείων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Πωγωνίου Κ. Καψάλης, καθώς και ο Χρ. Νιτσιάκος πρ. Κοινοτάρχης Αετομηλίτσας και ο Κ. Παγανιάς Εντεταλμένος Σύμβουλος Κόνιτσας. Τις θέσεις τους σ’ αυτή την ενότητα θα αναπτύξουν και οι Παναγιώτης Πάτρας Γεν. Δ/ντής Αναπτυξιακή Τρικάλων, Ι. Μήτσιος Πολιτικός επιστήμονας Διεθνολόγος και Reinhart Koestlin πρ. Δήμαρχος της πόλης Ahern.
• Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα με θέμα: «πηγές χρηματοδότησης της περιφερειακής τοπικής ανάπτυξης» θα μιλήσουν οι: Ελένη Ρόκου Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ηπείρου, Σωτ. Αθανασίου Προϊστάμενος του Τμήματος Αξιολόγησης και Έγκρισης Επενδυτικών Σχεδίων Υπ. Ανάπτυξης, Αντ. Γούσης Γεν. Δ/ντής Τράπεζας Πειραιώς, Δημ. Φίλης Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημ. Γιωτίτσας Οικονομολόγος Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Ιωαννίνων και Δημ. Γούσιος Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας.
• Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα θα εξαχθούν τα συμπεράσματα από τις εργασίες του διήμερου συμποσίου.
ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών με Πρόεδρο Δ.Σ. τον Στέργιο Μπαμπανάση και Αντιπρόεδρο τον Σήφη Βαλυράκη και το Ίδρυμα Friedrich Ebert με Διευθυντή Αντιπροσωπείας τον Χρήστο Κατσιούλη, διεξάγουν διήμερο Αναπτυξιακό Συμπόσιο με θέμα: «ΒΙΩΣΙΜΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ»
    στα Ιωάννινα (Ξενοδοχείο Du Lac), την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013. Ένας από τους συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι και ο Dieter Schulte, Αντι-πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert, πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Συνδικαλιστικών Φορέων Γερμανίας (DGB)
    Ποιοι είναι οι παραπάνω:
    - Στέργιος Μπαμπανάσης πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ και της Hellas Com στο Δ.Σ. κοινής εταιρείας του ΟΤΕ με την Ιντρακόμ και τη Ζήμενς στην οποία συμμετείχαν και οι Γιώργος Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο της Ζήμενς.
    -Ιδρυμα Friedrich Ebert ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας
    - Friedrich Ebert, πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Συνδικαλιστικών Φορέων Γερμανίας (DGB)
    Γενικά οι Γερμανοί με τους εδώ γκαουλάϊτερς τους που σκοπό έχουν να ξεπουλήσουν ότι απέμεινε στον τόπο, συνεπικουρούμενοι από τα υπόλοιπα της Ν.Δ.,
    έρχονται να επιθεωρήσουν τα μνημονιακά τους λάφυρα στην Ήπειρο.
    Μέσα σ΄αυτούς και ο Κ. Καψάλης που μάλλον θα αναπτύξει το προσφιλές του Θέμα «η ανάπτυξη μέσω των Ε.Ο.Ζ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή