Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

"Προσπαθώ να βελτιώνομαι , να έχω υψηλά όνειρα , υπομονή και επιμονή". Ο Μάριος Οικονόμου στο Sirrakiotis Blogspot, λίγες μέρες πριν φύγει για Ιταλία.



Σε λίγες μέρες θα ...αλλάξει φανέλα

Μάριος Οικονόμου

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννενα που άνοιξε τα "φτερά" του για καριέρα στο Campionato

Με μητρική καταγωγή απ' το Συρράκο σε μια εκ βαθέων συνέντευξη πριν την ...μετακόμισή του στην Ιταλία

Τον συναντήσαμε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην Κάλιαρι και στο «Καμπιονάτο» και κατόπιν ειδικής  άδειας απ’ την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα, δέχτηκε πρόθυμα να μας παραχωρήσει την συνέντευξη.
Σεμνός και προσιτός δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που στόχο είχαν να διερευνήσουν την προσωπικότητα του 21χρονου νεαρού πρώην πλέον ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννενα.
Γιός της παλιάς δόξας του ΠΑΣ Γιώργου Οικονόμου και της Συρρακιώτισας Κατερίνας Φίτσα (κόρη του Φώτη και της Αλεξάνδρας Φίτσα).

Γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1992 και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες του A.O Γιάννινα και στην συνέχεια του Ερασιτέχνη ΠΑΣ. Κι ενώ διέκοψε το ποδόσφαιρο για να εκπληρώσει τις …μαθητικές του υποχρεώσεις (εισήχθη με Πανελλαδικές εξετάσεις στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), το ταλέντο του και τα προσόντα, έκαναν τους ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννενα να τον ξαναπροσεγγίσουν και τον Ιανουάριο του 2011, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον «Άγιαξ της Ηπείρου».
Τα προσόντα του δεν άφησαν αδιάφορους τους εκλέκτορες της Εθνικής ομάδος της Ελλάδας και στις 14 Νοεμβρίου 2012 ο νεαρός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με την φανέλα της Εθνικής Ελπίδων στο φιλικό παιχνίδι με την Αυστρία που έγινε στο Άργος.
Οι 17 συμμετοχές του στο φετινό πρωτάθλημα της Super league με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννενα (εκ των οποίων και 4 για το κύπελλο) καθώς και η συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα που είχε φέτος ο νεαρός ποδοσφαιριστής, αποδείχθηκαν υπεραρκετές για να μπορέσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να γίνει ο πρώτος Γιαννιώτης ποδοσφαιριστής που φεύγει από τον ΠΑΣ  με απευθείας μεταγραφή στο εξωτερικό.
Πρόκειται για τον Μάριο Οικονόμου.
Δείτε παρακάτω την συνέντευξη που μας παραχώρησε …

Με τον Τζεμπούρ του Ολυμπιακού
Κατ’ αρχάς να σε συγχαρώ κι εγώ για την καταπληκτική πορεία που κάνατε φέτος με τον ΠΑΣ Γιάννενα και πρωτίστως για την χαρά που δώσατε στους φιλάθλους του ΠΑΣ σε όλη την Ελλάδα. Ξέρεις για πολλούς η συμμετοχή του ΠΑΣ στην Ευρώπη, ήταν η «όαση»  μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και ίσως γι αυτό το πράγμα καθιστά την επιτυχία αυτή πολύ πιο σπουδαία στην ψυχολογία του κόσμου.
Ήταν για εμάς τους ανθρώπους του ποδοσφαιρικού τμήματος κάτι αναπάντεχο. Η αλήθεια όμως είναι ότι δουλέψαμε μεθοδικά, με όρεξη και ενθουσιασμό από την αρχή της περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο. Η έξοδος της ομάδας στην Ευρώπη γράφει ιστορία και είμαστε πολύ περήφανοι που συνδέσαμε το όνομα μας με αυτήν την μεγάλη επιτυχία.  Η φετινή επιτυχία αποτελεί ένα βάλσαμο στις καρδιές των χιλιάδων φιλάθλων μας.

Μάριε τι είναι για σένα ο αθλητισμός. Τρόπος ζωής ή ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση;
Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός τώρα πια. Πάντα μου άρεσε να αθλούμαι. Ίσως λόγο γονιδίων...Εξελίχθηκε σε επάγγελμα και με χαροποιεί που συνδυάζω το άθλημα που αγαπώ με την επαγγελματική μου αποκατάσταση.

Ο αθλητισμός σε επαγγελματικά πρότυπα και με δεδομένο ότι οι γονείς σου είναι τελειόφοιτοι Γυμναστικής Ακαδημίας και ο πατέρας σου παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννενα, ήταν όνειρο για σένα ή προέκυψε;
Αρχικά δεν με φανταζόμουν επαγγελματία αθλητή. Έπαιζα ποδόσφαιρο γιατί μου άρεσε. Σίγουρα επηρεάστηκα γιατί μεγάλωσα μέσα στο ποδόσφαιρο λόγω του πατέρα μου που υπήρξε ποδοσφαιριστής. Μεγαλώνοντας παρακολουθούσα ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο και άρχισα να αποκτώ επαγγελματικά πρότυπα. Σιγά σιγά, για να πω την αλήθεια, άρχισα να ονειρεύομαι ότι ίσως κάποια στιγμή καταφέρω να παίξω σε τέτοιο επίπεδο Στην συνέχεια όλα πήραν το δρόμο τους και με συνδυασμό τύχης και ικανοτήτων έφτασα σε αυτό το σημείο που είμαι.

Με αντίπαλο τον Πίτου Γκαρσία του Ατρομήτου Περιστερίου
Σπουδάζεις στο τέταρτο έτος στο Μαθηματικό Ιωαννίνων. Υπάρχουν φαντάζομαι πολλές δυσκολίες στο να μπορέσεις να  τα συνδυάσεις και τα δύο. Αν και είναι δύο διαφορετικά πράγματα πως θα αξιολογούσες τα εφόδια που προσκομίζεις απ’ τις δύο αυτές «δραστηριότητες»;  Η συνεύρεση με τους συναθλητές σου σε ομαδικό άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο τι τελική παρακαταθήκη σου αφήνει;
Δυστυχώς δεν τα συνδυάζω όπως θα ήθελα. Έχω αφήσει πολύ πίσω τις σπουδές μου και οι εξελίξεις δείχνουν ότι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, θα τις περάσω σε δεύτερη μοίρα .Αυτή τη στιγμή είμαι αφοσιωμένος στην επαγγελματική ποδοσφαιρική δραστηριότητα και πιστέψτε με αποτελεί ένα σχολείο ζωής για εμένα. Τα συναισθήματα που βιώνω στον χώρο αυτό, οι φιλίες που δημιουργούνται, οι δυσκολίες ,οι χαρές, οι λύπες και οι αντιξοότητες είναι κάτι πολύ μεγάλο για εμένα

Με τα... χρώματα της Εθνικής Ελλάδος
Κατά πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς με την άποψη ότι «αν αυτό που έκανες χθες σου φαίνεται σπουδαίο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα»; Σου θέτω αυτό το ερώτημα γιατί η προσπάθεια για το καλύτερο δεν σταματάει ποτέ. Ποιες είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες και που τελικά μπορεί να φτάσει ο Μάριος Οικονόμου;
Στον χώρο που δραστηριοποιούμαι αυτήν τη στιγμή, η συγκεκριμένη άποψη έχει τέλεια εφαρμογή. Το καλύτερο, δεν σταματάς να το επιδιώκεις και ποτέ δεν τελειοποιείσαι. Χρειάζεται συνεχής δουλειά με απώτερο σκοπό την προσωπική βελτίωση που σαφώς προέρχεται από ομαδική δουλειά. Όσον αφορά το που μπορώ να φτάσω δεν το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθώ να βελτιώνομαι , να έχω υψηλά όνειρα , υπομονή και επιμονή.

Ένας αμερικανός προπονητής κάποτε δήλωσε πως «οι ικανότητες είναι αυτό που είσαι ικανός να κάνεις. Τα κίνητρα καθορίζουν αυτό που κάνεις. Και η νοοτροπία καθορίζει πόσο καλά το κάνεις». Η Ελληνική νοοτροπία, με ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες και στην εξέλιξη των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Ίσως σε άλλες χώρες να έχει εφαρμογή αλλά δυστυχώς όχι στην Ελλάδα. Εδώ η εξέλιξη των νέων αθλητών στα περισσότερα αθλήματα στις περισσότερες ομάδες είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των ικανοτήτων τους και των συγκυριών και όχι της αρωγής της πολιτείας .Η Ελλάδα δεδομένων των πληθυσμιακών της δυνατοτήτων μεγαλουργεί στον παγκόσμιο αθλητισμό και ο λόγος είναι ότι υπάρχει περίσσιο ταλέντο στα νέα παιδιά. Θα πρέπει κάποτε η Ελληνική πολιτεία να οργανωθεί και να στηρίξει έμπρακτα τον αθλητισμό έτσι ώστε οι νέοι να καθοδηγούνται σωστά προς την επιτυχία.

Ο αθλητισμός είναι το "όπιο του λαού". Πιστεύεις πως όπως εξελίσσεται και η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και την επαγγελματική αβεβαιότητα, όντως αποτελεί διέξοδο για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος;
Πάντα αποτελούσε διέξοδο και εκτόνωση ο αθλητισμός στα προβλήματα του λαού. Στις μέρες μας λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές οικογένειες είναι και ένας λόγος παραπάνω για τον κόσμο να ξεφεύγει από τα προβλήματα του.

Ο επαγγελματισμός, δημιουργεί φιλίες και συναισθήματα για σένα με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας σου;
Ο επαγγελματισμός στον αθλητισμό και ιδιαίτερα μέσω του ποδοσφαίρου είναι μια σχολή συναισθημάτων και εμπειριών για την ζωή μου. Κατά την γνώμη μου, μόνο αυτός ο χώρος μπορεί από τόσο νεαρή ηλικία να δώσει τέτοια μαθήματα ζωής και αυτό το λέω γιατί είναι ένας χώρος ανταγωνιστικός και δύσκολος. Είναι πολλά αυτά που ζει ένας επαγγελματίας αθλητής, τα οποία δεν φαίνονται στην τηλεόραση η δεν τα διαβάζουμε στις εφημερίδες και τον φέρνουν αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες ωριμάζει συναισθηματικά.

Ο πατέρας σου Γιώργος, ξεκίνησε σαν μεσοεπιθετικός στα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης. Καθιερώθηκε όμως στον ΠΑΣ σαν στόπερ. Ο Σεϊταρίδης και αυτός καθιερώθηκε σαν δεξί μπακ, ενώ είχε ξεκινήσει να αγωνίζεται στον χώρο του κέντρου. Υπάρχει άλλη θέση για σένα εκτός του κεντρικού αμυντικού;
Φέτος δοκιμάστηκα σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Στα άκρα δυσκολεύομαι και δεν θεωρώ ότι μου ταιριάζει η θεση. Πιστεύω ότι η ιδανική θέση για εμένα είναι κεντρικός αμυντικός παρότι πιο μικρός μου άρεσε να παίζω στην επιθετική γραμμή και να σκοράρω. Από ότι φαίνεται καθιερώθηκα σαν στοπερ και θα προσπαθώ να βελτιώνομαι τακτικά και σωματικά

Σε εναέρια μονομαχία
Μάριε, με το χωριό της μητέρας σου της Κατερίνας, το Συρράκο,  ποια είναι η σχέση σου; 
Το Συρράκο είναι ένα χωριό με άγρια ομορφιά .Το έχουμε επισκεφτεί κάμποσες φορές με αφορμή κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ακούω όμως τα καλύτερα για το χωριό και διαπιστώνω ότι είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Η μητέρα μου αναφέρεται συχνά στο πόσο “νοικοκυραίοι” είναι οι Βλάχοι. Ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με το χωριό και με τους ανθρώπους του περισσότερο.

Αυτές τις μέρες διαπραγματεύτηκες και την μεταγραφή σου στην Κάλλιαρι και στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Θα ήθελες να μας πεις κάτι γι αυτή την μεταγραφή;
Έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφή μου στο Campionato και συγκεκριμένα στην Κάλλιαρι. Εκπληρώνω ένα όνειρο πολύ μεγάλο για εμένα. Θα προσπαθήσω να εξελιχτώ σαν ποδοσφαιριστής στο Campionato που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σχολεία παγκοσμίως.

Μαρκάρισμα στον Αμπτούλ του Ολυμπιακού
Μάριε σε ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στην νέα προοπτική που ανοίγεται στην καριέρα σου. Να είσαι σίγουρος ότι σαν Ηπειρώτες μας κάνεις περήφανους και θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πορεία σου.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Βασίλης Κίστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου