Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στον ΧΥΤΑ Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση τους βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ Ελληνικού στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων και από τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθούν τα πρώτα σκουπίδια για αν αρχίσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.
Την πορεία των εργασιών είδε από κοντά κατά την επίσκεψη της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συνοδευόμενη από τους Δ/ντές των αρμόδιων Διευθύνσεων, Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε), και Ελέγχου Κατασκευής Έργων(Δ.Ε.Κ.Ε.). Η κ. Γενικός ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την πορεία των εργασιών και διαπίστωσε και η ίδια ότι  το έργο συνεχίζεται ομαλά. Έλαβε μάλιστα  τη διαβεβαίωση από τον εργολάβο πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες.
Μέχρι σήμερα, έχει υλοποιηθεί το 95% του έργου καθώς εκκρεμούν η ολοκλήρωση της διάστρωσης του πυθμένα του μοναδικού κυττάρου (έως το τέλος της εβδομάδας), η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και η ολοκλήρωση της οδοποιίας με την ασφαλτόστρωση, ώστε το έργο να αποκτήσει την τελική του μορφή και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο.
Έξι μήνες δοκιμαστικά
Όλα δείχνουν ότι το έργο που αποτέλεσε αιτία κινητοποιήσεων, επεμβάσεων των ΜΑΤ, προσφυγών στο ΣτΕ και καθυστέρησε αρκετά θα λειτουργήσει για διάστημα 3 ετών περίπου, όπως είναι η πολίτική δέσμευση της πρώην Περιφερειάρχη και νυν Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που η χωροθέτηση του επίκειται, ενώ ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.
Η δοκιμαστική λειτουργία των έξι μηνών θα γίνει με την μεταφορά σκουπιδιών με μικρά απορριμματοφόρα, και άρα με περιορισμένες ποσότητες,  που αντί της χωματερής Δουρούτης στην οποία ξεκινά το έργο αποκατάστασης, θα κατευθύνονται προς τον ΧΥΤΑ. Μεγάλα απορριμματοφόρα θα μπορούν να φτάνουν στον ΧΥΤΑ μόλις κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης που είναι υπό δημοπράτηση, μήκους 2,2 χιλιομέτρων και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου.
Στο μοναδικό κύτταρο του ΧΥΤΑ έχει τοποθετηθεί προ πολλού η μεμβράνη και τα μονωτικά και γίνεται το ίδιο και στον πυθμένα του με τη μεταφορά σκύρας, ενός κατάλληλου υλικού (κάτι σαν κροκάλα) από την Κοζάνη για να στεγανοποιηθεί πλήρως το κύτταρο.
Το κύτταρο μπορεί να δεχθεί περίπου 800.000 τόνους απορριμμάτων, αλλά για την τριετή περίπου λειτουργία, όπως είναι η δέσμευση, αυτός ο όγκος είναι τεράστιος και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Η ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων στο ΧΥΤΑ, μήκους 500 μέτρων  είναι μια ακόμη εκκρεμότητα που θα κλείσει, ενώ  περίφραξη έχει ολοκληρωθεί.
Ο βιολογικός επίσης βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, αν και δεν χρειάζεται άμεσα να λειτουργήσει.
Αυξημένο κόστος, αποπληρωμή από το ΕΠΠΕΡΑΑ
Λόγω του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ για περίπου πέντε μήνες, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε να δοθούν παρατάσεις, πρώτα μέχρι το τέλος του 2010 και η τελευταία μέχρι 31 Μαρτίου 2010, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα.
Το έργο ήταν ενταγμένο στο Γ΄ ΚΠΣ και πέρασε ως έργο-¨γέφυρα» στο ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, πλέον όμως πληρώνεται από το ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ και όχι από το ΠΕΠ Ηπείρου. Περίπου 4 εκ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα χρήματα και μαζί με αυτά που πληρώθηκαν ήδη στον ανάδοχο (η αποζημίωση για τις 150 μέρες του αποκλεισμού κοστίζει 750.000 ευρώ και με τις αναθεωρήσεις το επιπλέον κόστος φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ) θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος στα 11,5 εκ. ευρώ, χωρίς να είναι τελικό ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου