Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού γίνεται μόνιμος...(;;;). Αναμένονται έντονες αντιδράσεις απ' τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Την πολιτική δέσμευση που υπήρχε από την πρώην γενική γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου και νυν γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ότι ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν θα λειτουργήσει πέραν των τριών χρόνων ακύρωσε χτες ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Την εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς έκπληξη, καθώς πριν από λίγο καιρό τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη είχαν αμφισβητήσει την πολιτική αυτή δέσμευση, ενώ επιπλέον είχαν θέσει και τον προβληματισμό για ποιο λόγο να εξαιρεθεί ο ΧΥΤΑ Ελληνικού από τις διαδικασίες για μετατροπή του σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
«Δεν ήρθα εδώ να κάνω πολιτική για την πολιτική. Έρχομαι με αίσθημα ευθύνης ότι ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει. Από και πέρα, αν θα λειτουργήσει 3, 5 ή 10 χρόνια είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Ό,τι λένε οι κανόνες του ελληνικού κράτους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το θέμα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό το έθεσε χτες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κωτσαντής. Ο κ. Κωτσαντής ζήτησε να συζητηθεί. Παρόντες στην αίθουσα ήταν και μέλη της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ αλλά και κάτοικοι του χωριού του Ελληνικού. Την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στήριξε και η παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις», χωρίς όμως τελικά να περάσει. Ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης, νωρίτερα, είχε πει ότι «αν το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να το συζητήσει σήμερα (σ.σ. χτες), μπορεί να ορίσει μια νέα ημερομηνία».
Για τον περιφερειάρχη όμως το θέμα ήταν λήξαν, και δεν υπήρχε, σύμφωνα με αυτόν, κανένας λόγος να γίνει συζήτηση. Μιλώντας αρχικά για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ είπε: «Το Ελληνικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δικαστήριο εν αναμονή απόφασης. Με τις προγενέστερες αποφάσεις είμαι υποχρεωμένος όταν συμπληρωθεί ο φάκελος, να δώσω την άδεια». Ο κ. Κωτσαντής παρενέβη για να πει ότι οι κάτοικοι του Ελληνικού θέλουν να ακούσουν τι θα γίνει μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όπως και να πάρουν τη δέσμευση ότι δεν θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Εκ μέρους της επιτροπής αγώνα, ο Άδωνις Γκρέστας έθεσε και το θέμα της έδρας του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων. «Θα δεχθείτε τον εκβιασμό του δημάρχου Δωδώνης κ. Κατσανάκη για την έδρα;» ρώτησε χαρακτηριστικά. «Θέλουν να ξέρουν αν ισχύουν οι δεσμεύσεις» είπε ο κ. Αργύρης, στην προσπάθειά του να πείσει την περιφερειακή αρχή να θέσει το θέμα προς συζήτηση.
Ο κ. Καχριμάνης έδωσε τέλος στην «ανεπίσημη» αυτή συζήτηση (καθώς δεν συζητήθηκε ως θέμα), λέγοντας: «Θα ακολουθήσω τις νόμιμες διαδικασίες σε κάθε ενέργεια που αφορά τα σκουπίδια. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι που αύριο μπορεί να μην ισχύει. Υπάρχουν κανόνες. Οι κανόνες αυτοί απορρέουν από κάποιες συμβάσεις που έχει κάνει το κράτος».
Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι λήγει μια περίοδος σχετικής ηρεμίας στο Ελληνικό, το οποίο πέρσι δέχτηκε την πολιτική δέσμευση για τρίχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ, όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Το πώς τώρα αυτή η εξέλιξη θα αντιμετωπιστεί από τους κατοίκους είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες. Χτες πάντως, οι δηλώσεις του κ. Καχριμάνη δέχτηκαν το ειρωνικό χειροκρότημα των κατοίκων του Ελληνικού, προσθέτοντας δε ότι «δεν είναι δυνατόν έναν μήνα πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, να μην συζητιέται το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου