Η φυσική ομορφιά της χαράδρας Αράχθου μπορεί να δώσει κίνητρα για σημαντικές τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή |
ΑΠΟ:
Ευάγγελο Στ. ΣΚΑΝΔΑΛΗ
Άμμος Μαρμάρων 45332
Τ.Θ. 134
Τηλ: 6977247557
26590 22185
Email: plesiaptisi@yahoo.com
ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Ηπείρου/ Τμήμα Τουρισμού
Δήμο Βορείων Τζουμέρκων
Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία
ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ
Ο ποταμός Άραχθος και ο πέριξ ορεινός όγκος που διασχίζει, κατέχουν την πρώτη θέση στην χώρα μας, ως προς το φυσικό κάλος και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη προτίμηση στους λάτρεις των σπορ του ποταμού «Ράφτινγκ & Καγιάκ».
Δυστυχώς όμως το ίδιο ποτάμι προσφέρεται και για ενεργειακή εκμετάλλευση, με την κατασκευή φραγμάτων και δημιουργία λιμνών, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος φυσικά του περιβάλλοντος, του κλίματος της περιοχής και της τουριστικής εκμετάλλευσης, γι΄ αυτόν τον λόγο λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι φορείς του Νομού μας και οι κάτοικοι πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε μέσο και αγώνα.
Επίσης η υπόδειξη από μέρους της πολιτείας να γίνει το Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή του Ελληνικού, πολύ κοντά στην απορροή προς τον ποταμό και την λίμνη των Ιωαννίνων, θα ήταν ένα ακόμα πλήγμα στο οικοσύστημα και την υποβάθμιση της περιοχής.
Σε ότι αφορά την τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ποταμού Αράχθου, για τον οποίο η εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ» της περιφέρειας Ηπείρου συνέταξε ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη για την ίδρυση «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων–Περιστερίου & χαράδρας Αράχθου» καθώς επίσης και τον χαρακτηρισμό σαν Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (Τ.Ι.Φ.Κ.) των περιοχών «Στενά Αράχθου» & «Φαράγγι ποταμού Χρούσια–Συρράκου Καλαρρύτες» με σκοπό την καταχώρηση τους στους τουριστικούς καταλόγους της ΕΟΚ.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα από την γέφυρα Τσίμποβο του Δήμου Τζουμέρκων μέχρι το γεφύρι της Πλάκας, όπου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα βήμα με σκοπό την ανάπτυξη. Αντίθετα κάποιες παρεμβάσεις του Δήμου Κατσανοχωρίων στην περιοχή της Κλίφκης Καλεντζίου, συνετέλεσαν στην καταστροφή του ομορφότερου τοπίου της χαράδρας του Αράχθου.
Οι όμοροι Δήμοι της περιοχής έκαναν μία μικρή προσπάθεια στα πλαίσια των περιορισμένων οικονομικών τους δυνατοτήτων και κατασκευάζουν μονοπάτι που ξεκινά από το Γεφύρι της Πολιτσάς μέχρι το Γεφύρι της Πλάκας. Αυτό όμως δεν κρίνεται αρκετό για την αξιοποίηση της περιοχής, καθόσον πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης.
Λόγω της οικονομικής αδυναμίας της πολιτείας να χορηγήσει κονδύλια για επενδύσεις για παρόμοιους σκοπούς και λόγω έλλειψης τοπικών ιδιωτικών οικονομικών παραγόντων που θα ήθελαν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο χώρο, επιβάλλεται να στραφούμε σε αναζήτηση μεθόδων για την τουριστική ανάπτυξη και εκμετάλλευση της περιοχής μας και να προλάβουμε τους στόχους του κεντρικού Κράτους για την ενεργειακή εκμετάλλευση του ποταμού και την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. πλησίον αυτού.
Κατόπιν τούτων λοιπόν, προτείνω στους αρμόδιους φορείς, να προβούν στην παρακάτω λύση που είναι ανέξοδη και θα μπορούσε να σώσει την περιοχή από τα παραπάνω δεινά που σχεδιάζει το Κράτος.
Με την συνεργασία των όμορων Δήμων, της Νομαρχίας Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, να προβούν στην παραχώρηση δικαιωμάτων επένδυσης και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης περιοχής, με την μορφή της αυτοχρηματοδότησης. Αφού υπάρχουν μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι τουριστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης στο εξωτερικό που επενδύουν παγκοσμίως.
Με το σκεπτικό ότι η περιοχή παραμένει ακόμα παρθένα τουριστικά και σε συνδυασμό με τις ομορφιές του περιβάλλοντος της πέριξ περιοχής:
• Φαράγγι ποταμού Χρούσια.
• Παραδοσιακοί οικισμοί Συρράκου και Καλαρρύτες.
• Μονή Κυπίνας.
• Γραφικά και ιστορικά Τζουμερκοχώρια.
• Ορεινός όγκος Τζουμέρκων εφάμιλλος των Αλπικών τοπίων.
• Πίστα αιωροπτεριστών στο Ξηροβούνι
• Μονή Τσούκας Ελληνικού.
• Μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ελληνικό του « Θεόδωρου Παπαγιάννη »
• Εντυπωσιακή χαράδρα και νερόμυλος στην τοπωνυμία Κοροβέσιος στην απορροή Αετοράχης προς Άραχθο
• Κατασκευή οδικού δικτύου που θα ενώνεται μελλοντικά με την Ιόνια οδό και θα συνδέει τα χωριά Σκλήβανη – Πηγάδια – Τζουμέρκα.
• Σύνδεση με την Εγναντία οδό που διασταυρώνει το ποτάμι και δημιουργεί εύκολο σημείο πρόσβασης, (θεωρείται πρωτεύον στοιχείο για ανάπτυξη).
• Αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί Καλεντζίου.
• Σπήλαιο στα Πράμαντα.
• Ορεινό αμφιθεατρικό καταφύγιο μετά τα Πράμαντα με Αλπική θέα.
• Πλούσια Χλωρίδα και Πανίδα της περιοχής κ.α.
Όλες οι παραπάνω φυσικές καλλονές σε συνάρτηση με τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή (ξενώνες στην Πλάκα Καλέντζι, Κωστήτσι, Πράμαντα, Άγναντα, Δασικό χωριό στους Καταρράκτες, κ.λ.π.) μπορούν να προσελκύσουν μεγάλους επενδυτικούς τουριστικούς οίκους, οι οποίοι θα επενδύσουν στο εσωτερικό της χαράδρας και πέριξ αυτής, με όρους που θα οριστούν από τους τοπικούς φορείς, ώστε να μην προσβάλλουν το οικοσύστημα.
Σαν σκέψη βέβαια δεν είναι στο μυαλό μας φτηνή επένδυση με στόχο το εύκολο χρήμα, αλλά δυναμική παρέμβαση του επενδυτή σε κατασκευές π.χ. τελεφερίκ, αναψυκτηρίων, καταλυμάτων, πάρκα αγρίων ζώων και οποιαδήποτε άλλη επένδυση κρίνει ο ενδιαφερόμενος ουσιαστική.
Προς αυτόν τον σκοπό και στην περίπτωση που οι αρμόδιοι κρίνουν την πρότασή μου ενδιαφέρουσα, είμαι στην διάθεσή τους να βοηθήσω για εξεύρεση τέτοιων ομίλων.
Προκειμένου να προκαλέσουμε το αρχικό ενδιαφέρον των επενδυτών, προτείνω να κατασκευασθεί ένα ντοκυμαντέρ όπου θα καταγράφονται όλα τα αξιόλογα σημεία της περιοχής και ιδιαίτερα της χαράδρας του Αράχθου, σε διάφορες γλώσσες και να παραδοθεί σε συγκεκριμένους επενδυτικούς οίκους.
Ταυτόχρονα το ίδιο ντοκυμαντέρ, για διαφημιστικούς λόγους, μπορούμε να το διανέμουμε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς επίσης τμήματα αυτού μπορούν να καταχωρηθούν σε ιστοσελίδα του Δήμου μας, για προσέλκυση τουριστών.
Ελπίζω η πρότασή μου να βρει απήχηση και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μ΄ αυτόν τον τρόπο να προστατέψουμε την περιοχή και να την βγάλουμε από τον κοινωνικό & οικονομικό μαρασμό που έχει περιέλθει.
Σχετικά Links
http://www.nationalparks-worldwide.info/eur/europe.htm
http://grandcanyon.com/
http://www.jaspertramway.com/
http://www.videosurf.com/video/jasper-wonderful-by-nature-56991076
ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Σ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου