Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελένη Ζιώγα "ανεβάζει" θεατρικό έργο του αείμνηστου πατέρα της Βασίλη Ζιώγα, στα Γιάννενα

Τον Μάρτιο η Ελένη Ζιώγα θα εμφανιστεί στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία της 
Μαριάννας Κάλμπαρη, σ΄ένα μονόλογο γραμμένο από την ίδια και βασισμένο  στο μυθιστόρημα του πατέρα της Βασίλη Ζιώγα " Όπως τα κούρντισες Θέ μου".
Στην ουσία πρόκειται για την  βιογραφία της γιαγιάς της και μητέρας του  πατέρα της, που φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από τον τόσο αιφνίδιο θάνατό του. 
Μέσα απ΄την βιογραφία αυτή ωστόσο , όπως και στο θεατρικό κείμενο της παράστασης, συναντάμε τον ίδιο τον Βασίλη Ζιώγα  στην πορεία της ζωής του , καθώς και όλα εκείνα τα συγκλονιστικά ιστορικά και οικογενειακά γεγονότα που επέδρασαν στην κοσμοθεωρία του και την φυσιογνωμία του ως συγγραφέα.
Μετά τα Γιάννενα η παράσταση θα παρουσιαστεί  στην Αθήνα  και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.


Η Ελένη Ζιώγα. γεννήθηκε στην Αθήνα (η καταγωγή της από το Συρράκο της Ηπείρου και την Πόλη). Πατέρας της ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας. Μητέρα της η πιανίστα Ελένη Σαράντη.
Σπούδασε στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών την οποία όμως εγκατέλειψε λίγο πριν πάρει το πτυχίο της… Παράλληλα σπούδαζε μουσική (πιάνο, κλασσικό τραγούδι) στο Ωδείο Αθηνών. Αργότερα πήρε μαθήματα υποκριτικής.
Πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιού στο θέατρο το 1996 , στο έργο του πατέρα της « Χρωματιστές Γυναίκες» – (Θέατρο « Φούρνος», σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη).
Λίγο πριν , το 1995, έγραψε τους πρώτους της στίχους σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη.
Αργότερα εμφανίστηκε στο έργο « Μπιγκ Μπαγκ» του ίδιου συγγραφέα ενώ παράλληλα ετοίμαζε και το πρώτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ (« Μόνο ένα φιλί») σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα.
Το χειμώνα του 2000 , ενώ εμφανιζόταν σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης ( « Θανασάκης ο Πολιτευόμενος» Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου), εκδόθηκε το δεύτερο άλμπουμ της («Φύλακας άγγελος») με ερμηνευτή το Γιάννη Κότσιρα και συνθέτη τον Αντώνη Μιτζέλο.
Στην τηλεόραση από την οποία έγινε και ευρύτερα γνωστή στο κοινό πρωταγωνίστησε σε τέσσερις δραματικές σειρές στις οποίες υπέγραψε και το σενάριο: «Σαν αδελφές» (ΕΤ 1 ), «Φύγαμε» (MEGA), “Alma Libre” (MEGA), « Μετράω στιγμές» (MEGA).

Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί ακόμα με τους: Ελευθερία Αρβανιτάκη, ΄Ελλη Πασπαλά, Δημήτρη Μπάσση,Μιχάλη Χατζηγιάννη, ΄Αλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελένη Τσαλιγοπούλου,Νάνα Μούσχουρη , Νίκο Αντύπα ,καθώς και με το Μίκη Θεοδωράκη.
Το τρίτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα κυκλοφόρησε με τίτλο « Η καλύτερη μέρα είναι αυτή που στα όνειρα αντέχει», ενώ αρκετά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί στα Ιαπωνικά με ερμηνευτές τον Inaba Akira και το « έθνικ» συγκρότημα ‘Morning Musume’.
Τον Οκτώβριο του 2006 επανεμφανίστηκε ως στιχουργός με το τέταρτο ολοκληρωμένο της άλμπουμ «Ο χορός των άστρων» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά.
Το χειμώνα του 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΟΥ» που περιέχει όλους τους στίχους που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα καθώς και κάποια ανέκδοτα ποιήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου