Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Με τρείς, αντί πέντε Αντιδημάρχους, θα «πορευτεί» ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

“Κόβονται» θέσεις Αντιδημάρχων, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Συρράκο
Αρκετές ...απώλειες σε θέσεις αντιδημάρχων στους οκτώ δήμους του νομού Ιωαννίνων, συνολικά 16, φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε για διαβούλευση στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. 
Εφόσον ψηφιστεί, όπως αντικαθίσταται το άρθρο 59 του νόμου 3852/2010, δηλαδή του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με την νέα απογραφής πληθυσμού το 2011 που θα τεθεί σε ισχύ, θα μειωθούν οι θέσεις αντιδημάρχων. Πάντως, δεν διαφοροποιείται ο αριθμός ως προς στις επιπλέον θέσεις με βάση τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων, όπου επίσης επέρχονται αλλαγές. Άσχετα με το πια απογραφή, του 2001 ή του 2011 που αναμένεται να ισχύσει, ληφθεί υπόψη με την προτεινόμενη τροποποίηση από δυο θέσεις αντιδημάρχων θα χάσουν οι δήμοι Ζίτσας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, 
Βορείων Τζουμέρκων και Δωδώνης. Με την νέα απογραφή ο δήμος Ζαγορίου θα χάσει τρεις θέσεις και ο δήμος Ιωαννιτών, παρόλο που ξεπερνά στη νέα απογραφή τους 100.000 κατοίκους με την τροποποίηση θα χάσει μια θέση αντιδημάρχου. Η αλλαγή αυτή που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών προφανώς στοχεύει και στον περιορισμό του κόστους για τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων οι οποίοι με τον «Καλλικράτη» ήταν πολλοί σε κάθε δήμο. Αν και οι δήμαρχοι θα ήθελαν περισσότερους και για να αναθέτουν τομείς ευθύνης, αλλά και για την ικανοποίηση φιλοδοξιών στην κατανομή αξιωμάτων.

Τι ισχύει και τι προτείνεται
Ειδικότερα, το άρθρο 59 του ν.3852/2010 σε σχέση με την προτεινόμενη αντικατάσταση έχει ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες κατοίκους (5.000) ορίζεται ένας αντιδήμαρχος, αντί για δυο που ήταν.
Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο αντιδήμαρχοι, ενώ ήταν τέσσερις με τον νόμο του «Καλλικράτη».
Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις αντιδήμαρχοι, από πέντε που ίσχυε.
Από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις αντιδήμαρχοι, από έξι που ισχύει τώρα.
Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, από 8 που είναι σήμερα.
Η Ιερά Μονή Κηπίνας
Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων που δεν αφορά την Ήπειρο και το νομό, ορίζονται έως έξι.

Αλλαγές και λόγω αριθμού ενοτήτων
Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν, εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε έως και οκτώ, ενώ ισχύει για 5-7 ενότητες, κατά δύο εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από εννέα έως και δώδεκα, αντί για 8-9 ενότητες που ισχύει, και κατά τρεις εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δώδεκα και ανώτερος, αντί για 10 και πάνω. Αυτή η διαφοροποίηση στον αριθμό ενοτήτων δεν επηρεάζει τους δήμους του νομού.

Οι έξι από τους επτά περιφερειακούς δήμους των Ιωαννίνων, ανήκουν στην κλίμακα ως προς τον πληθυσμό από 5001-20.000 κατοίκους, παρά τις μειώσεις πληθυσμού που ανέδειξε η περσινή απογραφή. Όλοι τους χάνουν από δυο θέσεις αντιδημάρχων, λόγω νέου νόμου και όχι απογραφής, ενώ ο μικρότερος όλων σε πληθυσμό δήμο Ζαγορίου θα χάσει τρεις θέσεις.

 «Απώλειες» και στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο οποίος είχε στην περσινή απογραφή 5.770 από 7.097 κατοίκους το 2001. Οι αντιδήμαρχοι σήμερα μπορούν αν είναι μέχρι πέντε, ο ένας λόγω των επτά δημοτικών ενοτήτων, αλλά με το νέο νόμο θα μειωθούν σε τρεις, με τον έναν να διατηρείται λόγω ενοτήτων.

                                                                                                                          ΠΗΓΗ: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου