Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

2η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας που πραγματοποιήθηκε στο Κρούσεβο. Δελτίο τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο του θερινού φεστιβάλ της βλαχόφωνης κωμόπολης του Κρουσέβου της πΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, με έδρα της χώρα μας, με τους βλαχόφωνους της περιοχής. Στη συνάντηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρία, συμμετείχαν ο Σύλλογος Κρανιάς Γρεβενών, ο Σύλλογος Ηράκλειας Σερρών, ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών Ν. Ημαθίας και ο Σύλλογος Βλάχων Προσοτσάνης Δράμας.

Στην εκδήλωση - που παρακολούθησαν μαζικά οι βλαχόφωνοι Κρουσοβίτες και την οποία στήριξε ενεργά ο τοπικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Κρουσόβου-Ελλάδος «Άγιος Νικόλαος» που τυγχάνει μέλος της Αμφικτιονίας και το φεστιβάλ της πόλης - πάνω από εβδομήντα χορευτές των παραπάνω συλλόγων παρουσίασαν ένα άψογο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την γνήσια, ανόθευτη και αυθεντική παράδοση των Ελλήνων Βλάχων, καθώς και τους ισχυρούς, ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς των βλαχόφωνων εκατέρωθεν των συνόρων και τη συμβολή τους στη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών. Σημειώνεται ότι οι Κρουσοβίτες Βλάχοι αποτελούν διασπορά Γραμμουστιάνων, Πινδαίων και Μοσχοπολιάνων Βλάχων.

Ο πρόεδρος της Αμφικτυονίας Μιχάλης Μαγειρίας (αριστερά)
και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι
Μάρκος Τριπολιτάκης (στο κέντρο)
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι της πΓΔΜ κ. Μάρκος Τριπολιτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κ. Θανάσης Πότση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς «Μάνδρα» κ. Άρμπεν Λένα που τυγχάνει επίσης μέλος της Αμφικτιονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου