Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

8ο Φεστιβάλ "Αράχθειου Θεάτρου Τζουμέρκων" στην Σκούπα Άρτας


Απ' την περισινή συμμετοχή του θεατρικού σχηματος "βορείως"

Στις 7, 8, 10, 11 και 12 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 8ο Φεστιβάλ του Αραχθείου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας-Άρτας.

 

Το βράδυ της 7ης Αυγούστου ο Σταύρος Ι. Καψάλης, δεξιοτέχνης και μεγάλος δάσκαλος του κλαρίνου θα μας ταξιδέψει με την ορχήστρα του στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου. Θα τιμήσουμε και θα ευχαριστήσουμε το Σταύρο Καψάλη για την προσφορά του στην παραδοσιακή μας μουσική κληρονομιά, ειδικότερα όμως για τη συνεχή παρουσία του τα τελευταία χρόνια στα λαογραφικά δρώμενα του Θεάτρου μας. 
Μια πλειάδα καταξιωμένων τραγουδιστών μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Γ. Κούρτης, ο Γιώργος Μεράντζας, η Γιώτα Γρίβα, ο Γιάννης Καψάλης και άλλοι, θα τραγουδήσουν αξέχαστες παραδοσιακές επιτυχίες. 
Παράλληλα, χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας, ενηλίκων και παιδιών, (‘’Μερακλήδες’’, ‘’Παιδικό Χορευτικό Αγνάντων’’), υπό τους ήχους της ορχήστρας του Σταύρου Καψάλη και τα τραγούδια των καταξιωμένων τραγουδιστών μας, θα παρουσιάσουν ένα υπέροχο θέαμα. 
Στην ορχήστρα συμμετέχουν στο κλαρίνο ο Μάκης Τσίγκος και ο Βασίλης Παπαγεωργίου, στο βιολί ο Κώστας Κωσταγιώργος και στο ντέφι ο Χρόνης Καψάλης και ο Σπύρος Αλέβορντας. Τον τιμόμενο καλλιτέχνη θα προλογίσει ο δημοσιογράφος κύριος Χρήστος Μέγας.
Λόγω του χαρακτήρα της εκδήλωσης, το αφιέρωμα στο Σταύρο Καψάλη θα καλύψει τηλεοπτικά ο ART TV του κυρίου Βασίλη Γκανιάτσα, στην εκπομπή ‘’ Στα μονοπάτια της Παράδοσης’’, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος κυρία Βίκυ Ευαγγελίου. Ταυτόχρονα, ο ART TV θα παρουσιάσει ένα οδοιπορικό στα αξιοθέτα του όμορφου χωριού μας.

Στις 8 Αυγούστου θα δοθεί παράσταση από τη Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας με το
έργο...
‘’Το τίμημα’’. Το έργο πραγματεύεται την ερωτική ιστορία δύο νέων μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της Πρέβεζας στη δεκαετία του ‘50. Η μυθοπλασία αυτή είναι σύνθεση δύο ιστοριών, μιας που εκτυλίσσεται στην Πρέβεζα και μιας ανάλογης που εξιστορείται στη νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη ‘’Η Τιμή και το Χρήμα.’’ Τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Καζούκα.



Στις 10 Αυγούστου η Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης Λαμπιόνι θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση ‘’Ο Κύκλος με την Κιμωλία’’ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, μια περιπέτεια δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία για μικρούς και μεγάλους. Η Γκρούσα διεκδικεί ένα παιδί που εγκαταλείπεται από την μητέρα του στην προσπάθειά της να σωθεί. Σε ποιόν ανήκει το παιδί όταν το ζητά η φυσική του μητέρα; Η απάντηση δίνεται με τον γνωστό κύκλο με την κιμωλία. Μια τρυφερή ιστορία μητρότητας αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία για θεσμούς και ανθρώπους. Ένα λαϊκό  παραμύθι που το κωμικό εναλλάσεται με το δραματικό.  


Στις 11 Αυγούστου το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας θα παρουσιάσει την παράσταση ‘’Αναζητώντας τον Προμηθέα’’, σε διασκευή και σκηνοθεσία της κυρίας Λίλης Σακκά. Η αναζήτηση του Προμηθέα τότε και τώρα. Το τότε ήταν ο Πόντος. Η αδικία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, το απόλυτο μηδέν και η προσπάθεια για μια νέα αρχή, η αλληλεγγύη, η ελπίδα. ‘’Το νέο ανοιξιάτικο χορτάρι θα σκεπάσει τις ταφόπλακες και η ζωή θα ξαναπάρει αγκομαχώντας τον ανήφορο ’’. Το τώρα είναι ο αιώνιος Προμηθέας που ανοίγει νέους δρόμους, η άδικη εξουσία. Ο χορός-κόσμος που αρχικά φοβάται, ακούει, συνειδητοποιεί, αντιδρά, αντιστέκεται, ελπίζει….Ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί. Κοινό σημείο ο Καύκασος, η αδικία, η τιμωρία, η ελπίδα, η δημιουργία. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανάγκης μας να μιλήσουμε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Η αφήγηση του Καζαντζάκη εμπλέκεται με την τραγωδία του Αισχύλου σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε το τότε -την ιστορία του Πόντου- με το τώρα –την ιστορία του Προμηθέα- η οποία επαναλαμβάνεται μέχρι και σήμερα.


Στις  12 Αυγούστου θα δοθεί η παράσταση ‘’Εκκλησιάζουσες’’ του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή  ‘’Πενίας Τέχνες’’. Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση. Στο έργο του Αριστοφάνη, ‘’Εκκλησιάζουσες’’, οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία με ένα μελετημένο σχέδιο. Με αρχηγό τη δαιμόνια Πραξαγόρα , μεταμφιέζονται σε άντρες και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ψηφίσουν. Ένα έξυπνο κόλπο, που τους δίνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η διασκευή της αείμνηστης ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. Η Πραξαγόρα και οι γυναίκες της Αθήνας, συμβολίζουν το νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς, που είναι αμόλυντοι από την αρρώστια της εξουσίας και  έρχονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους, ανατρέποντας το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς των προηγούμενων γενιών. Και το πολίτευμα που θεσπίζουν είναι ένα δίκαιο πολίτευμα. Ίσα δικαιώματα για όλους, όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας, ένα κοινό σύστημα διαβίωσης, ένα κοινό δημόσιο ταμείο, δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, κατάργηση της ατομικής περιουσίας και πάνω από όλα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, τροφή, στέγη, εργασία, εκπαίδευση. Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και περνά μηνύματα αφύπνισης και εγρήγορσης όλων μπροστά στους κινδύνους πού έρχονται από παντού. Μία αλλαγή που για να πετύχει πρέπει να αποφύγει τις «κακοτοπιές», για να μπορέσει να είναι κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δίκαιη.


Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη (1942-2013), η οποία μπορεί να ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων πρόσφατα, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να κατοικεί για πάντα, στις καρδιές όλων όσων την αγάπησαν.
Μετάφραση – Διασκευή – Μουσική Επιμέλεια : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Σκηνοθεσία – Κινησιολογία : Ζωή Μασούρα.
Ώρα ενάρξεως παραστάσεων 21.00.                    
Είσοδος ελεύθερη.
Σας περιμένουμε και καλή διασκέδαση.


         Με φιλικούς χαιρετισμούς
       Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου