Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι δήμαρχοι του Νομού αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και στις αδυναμίες του «Καλλικράτη»

Κοινά προβλήματα, κοινό μέτωπο
Τα σοβαρά προβλήματα και οι αδυναμίες του Καλλικράτη, που στην ουσία καταργούν την διοικητική μεταρρύθμιση και την αυτοτέλεια των δήμων, αναδείχθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού, η οποία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.
Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
κος Γιάννης Σεντελές
Τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των νέων δήμων και οι δυσκολίες που ανακύπτουν εξ αιτίας των νομοθετικών κενών, τείνουν να οδηγήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδο και σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθημερινές υποχρεώσεις.Το πρόβλημα που αναδείχθηκε σε κυρίαρχο, από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με ιδιώτες την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατη η σύσταση υπηρεσιών καθαριότητας από τους Καλλικρατικούς Δήμους. Για αυτό εξάλλου, στην συνάντηση μετείχε και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας.
Παράλληλα ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργεί μία ακόμη σειρά προβλημάτων καθώς για ορισμένα ζητήματα προσκρούει στην κοινή λογική. Τέτοια θέματα, όπως επισημάνθηκε από τους αιρετούς του Νομού Ιωαννίνων είναι οι οφειλές από δεδουλευμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά ακόμη και οι προμήθειες καυσίμων για τα οχήματα και τα μηχανήματα των δήμων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος μετά το τέλος της συνάντησης.
Κοινό μέτωπο
Με στόχο να μεταφερθεί η εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να ζητηθεί άμεση λύση, στην συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός και με τους υπόλοιπους δημάρχους της Ηπείρου.
«
Οι δυσκολίες που υπάρχουν καταργούν στην πράξη τον Καλλικράτη. Δεν είναι δυνατό να προσκρούουμε στα αυτονόητα. Υπάρχουν πρακτικά, καθημερινά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογράμμισε ο κ.Φίλιος.
Εξάλλου, όπως είναι κατανοητό αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι δήμοι της περιφέρειας, αν όχι το σύνολο των νέων δήμων και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι χαμηλότερης έντασης όπως στο Δήμο Ιωαννιτών που υπήρχαν οργανωμένες υπηρεσίες, σε άλλες όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Για το θέμα και την προετοιμασία των εισηγητικών κειμένων που θα μεταφερθούν σε μελλοντική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείο, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής από τους Δήμους.
Σύμπραξη για τον Πολιτισμό
Στην συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων στον πολιτιστικό τομέα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου Παναγιώτη Κιτσούλη και του υπεύθυνου του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ.
Αποφασίστηκε να συσταθούν δύο μόνιμες επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε η συνεργασία αυτή να περάσει σε πρακτικό επίπεδο. Στόχος είναι αφενός να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό «δυναμικό» και αφετέρου να ακούγεται μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο η «φωνή» της αυτοδιοίκησης.
«Μόνο ένας όρος υπάρχει, να είναι αποκλειστικά η φωνή της αυτοδιοίκησης και όχι η φωνή του Δημάρχου ή της συμπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Φίλιος.


Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου