Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στον ΧΥΤΑ προχώρησαν σήμερα, φοβούμενοι ότι οι υποσχέσεις για την μη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ θα μείνουν στα λόγια

Σε συμβολικό αποκλεισμό μίας ώρας του δρόμου που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού προχώρησε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές μαζί με αρκετούς κατοίκους του χωριού διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη δοκιμαστική λειτουργία του, αλλά και για το γεγονός ότι , όπως υποστηρίζουν, οι πολιτικές αρχές του τόπου δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πρόκειται να εξαιρεθεί ή όχι από την μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, όπως προτείνεται για άλλους ΧΥΤΑ στην Ήπειρο.
Οι προφορικές εγγυήσεις που έχουν λάβει οι κάτοικοι του Ελληνικού ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ δε θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια και πως δεν πρόκειται να μετατραπεί αυτός σε ΧΥΤΥ, δεν φτάνουν, υποστηρίζει ο Γ. Σεντελές, θέτοντας θέμα αναξιοπιστίας των πολιτικών αρχών του τόπου.
Ο φόβος του ΧΥΤΥ και η δοκιμαστική λειτουργία
Ο αποκλεισμός του δρόμου ξεκίνησε λίγο πριν της 12 το μεσημέρι, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι διακριτική και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα χωρίς να συμβεί το παραμικρό.
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων λίγο πριν την κινητοποίηση με δηλώσεις του χαρακτήρισε αναξιόπιστη τη συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους κατοίκους της περιοχής λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες με δηλώσεις τους τίθενται υπέρ της λειτουργίας και του ΧΥΤΑ ελληνικού ως ΧΥΤΥ ενώ συγχρόνως η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αρνητική.
Το ίδιο ισχύσει, όπως είπε ο κ. Σεντελές και για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι κινούμαστε σε αναξιόπιστο πλαίσιο.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι κυριαρχεί το άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής από τον Γ. Σενετελέ είναι και η εξαιρετική βιασύνη που όπως είπε επιδεικνύεται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο οδηγεί σε εκπτώσεις σε ότι αφορά την αρτιότητα του έργου.
Διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την αρτιότητα κατασκευής του έργου και επισημαίνουμε ότι δεν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις για να δοθεί η απαιτούμενη αδειοδότηση.
Πρόταση του κ. Σεντελέ είναι να περιμένει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν δώσει την άδεια για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣΤΕ που εκδικάζεται στις 15 Απριλίου.
Το σκεπτικό του δημάρχου Β. Τζουμέρκων είναι ότι η καθυστέρηση που ζητείται είναι πολύ μικρή για να δικαιολογηθούν βιαστικές κινήσεις οι οποίες σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική για τους κατοίκους θα αποδειχτούν και λανθασμένες.
Οι θέσεις των κατοίκων του Ελληνικού αλλά και της δημοτικής αρχής των Β. Τζουμέρκων παραμένουν αμετακίνητες κατά της οποιασδήποτε λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ θα ζητηθεί η απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών από όλους όσους ευθύνονται για την αδειόδοτηση δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς όμως και η ελάχιστη, όπως την χαρακτήρισε εγγύηση, η χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΥ Ιωαννίνων να γίνει ταυτόχρονα με αυτή του Εργοστασίου.
«Φοβόμαστε ότι μετά την δοκιμαστικομόνιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ τα σκουπίδια των Ιωαννίνων θα έρθουν σε ΧΥΤΥ εντός του νομού κι αυτός θα είναι στο Ελληνικό», ανέφερε ο κ. Σεντελές.
Πάντως οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Ελληνικού δε φαίνεται να σταματούν εδώ, μιας και όπως προαναγγέλθηκε σύντομα θα υπάρξει σύγκληση Γενικής Συνέλευσης όλων των φορέων προκειμένου να υπάρξει μια ενημέρωση αλλά και να παρθούν αποφάσεις για νέες δράσεις.

ΠΗΓΉ: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου