Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές και δελτίο τύπου από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορείων Τζουμέρκων"



«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ»   
                                                      6ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                        22/12/2012

        Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Βορείων Τζουμέρκων εύχεται  Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά σε όλους τους συνδημότες μας.
    
1. - Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε είκοσι συνεδριάσεις, περισσότερα τα χωριά μεγαλύτερα τα προβλήματα. Προτείναμε, αλλά δεν εισακουσθήκαμε, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να συνεδριάζουμε στην έδρα των πρώην συνενωμένων Δήμων και Κοινοτήτων. Το σκεπτικό μας είναι να τιμήσουμε την περιοχή και συνάμα να δώσουμε την δυνατότητα στους εκεί δημότες, να παραστούν στη συνεδρίαση θέτοντας  αιτήματα,  προβληματισμούς ,αλλά και  προτάσεις. Προφανώς ότι η πρόταση μας δεν αμφισβητεί την έδρα του Δήμου που είναι η Πράμαντα. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα υλοποιηθεί από το 2012 και μετά.
    2. - Εορταστικό το κλίμα των ημερών , αλλά οι ανάγκες του Δήμου πολλές και τα προβλήματα  των συνδημοτών μας χρήζουν άμεσης επίλυσης.  Αυτή την αναγκαιότητα την αντιλαμβάνονται κάποιοι τοπικοί πρόεδροι (π.χ. Ματσούκι) και σπεύδουν να βοηθήσουν όπως ορίζει ο ρόλος τους.  Θεωρούμε ότι εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους και επικροτούμε τις προσπάθειές τους και ιδιαίτερα το χαρακτήρα τους , γιατί δε πτοούνται μπροστά στις «φοβέρες» του Δημάρχου. Αντιλαμβανόμαστε τη διάθεση του Δημάρχου να μη θέλει να επιδοκιμάζει ενέργειες τοπικών προέδρων που ανήκουν στην παράταξή μας, αλλά οι «φοβέρες» σε τι ωφελούν;
      3. - Η δημοτική μας παράταξη, μέσα στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, έχει θέσει προ καιρού σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήματα όπως: α) Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων Δημοτικών  κτιρίων  όπως της Κορύτιανης, των Πλαισίων του Παλαιοχωρίου Συρράκου κ.α. Το παραπάνω είναι αίτημα των δημοτών που έχει ως σκοπό την δυνατότητα να  αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς. Τώρα υπάρχει η επιθυμητή δυνατότητα να μονιμοποιηθούνε και να είναι νόμιμα λειτουργικά. Περιμένουμε τις ενέργειες εκ μέρους του Δήμου. β) Η υλοποίηση της μελέτης προσδιορισμού των ζωνών κατολίσθησης στη Πλατανούσα. Εκκρεμεί χρόνια αυτό το αίτημα. Πρέπει και οι κάτοικοι της Πλατανούσας να  οικοδομούν νόμιμα και να βλέπουν το χωριό τους να αναπτύσσετε.
    4.  - Διαπιστώνουμε αδιαφορία  για την περιουσία των πρώην ΟΤΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτήμα στο Άκτιο (1.800 περίπου στρέμματα), της πρώην κοινότητας Συρράκου. Δια μέσου του κτήματος έχει από τις αρχές του έτους διανοιχθεί Δημόσιος δρόμος και για το θέμα δεν έχει επιληφθεί ο Δήμαρχος , αν και επανειλημμένα έχει ερωτηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ πιάνει τόπο η παροιμία: «Μπείτε σκύλοι και αλέσετε και αλεστικό μην δίνετε».  Ως αμέλεια, επίσης,  θα χαρακτηρίζαμε και τη στάση του Δημάρχου σχετικά με τις οργισμένες καταγγελίες κατοίκων από τους Καλαρρύτες για τα κατεστραμμένα από τις εργολαβίες καλντερίμια του χωριού τους.
    5.  - Ο Δήμαρχος  κατάργησε την λειτουργία του ΚΕΠ  στους Καλαρρύτες και το μετέφερε  στα Πράμαντα. (Αλήθεια, δεν επαρκούσε το υπάρχον κέντρο Πραμάντων να εξυπηρετήσει το κοινό και έπρεπε να μεταφερθεί και αυτό των Καλαρρυτών;).
    6. - Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του ψήφησε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2012. Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 109,000 ευρώ για έργα και επενδύσεις σε όλο το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ενώ το ποσό της αποπληρωμής της ετήσιας δόσης του δανείου, που καλείται να πληρώσει ο Δήμος, ανέρχεται στις 110,000 ευρώ (τόκοι και κεφάλαιο). Το  χρέος αυτό το άφησε κληρονομιά στο νέο διευρυμένο Δήμο  ο νυν Δήμαρχος ,όταν ήταν δήμαρχος στον πρώην Δήμο Πραμάντων. Το θέμα είναι για πόσα χρόνια θα πληρώνουμε ακόμη αυτά τα χρέη και πέσαμε σε δύσκολη οικονομική συγκυρία.
  7. - Με πρωτοβουλία και οικονομική συνδρομή  κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μιχαλιτσίου  έγινε μικροβιακή ανάλυση  στη ποιότητα του πόσιμου νερού. Ο λόγος ήταν οι υπόνοιες των κατοίκων για  μόλυνση του νερού από την ανοιχτή δεξαμενή με την πιθανή ελεύθερη πρόσβαση των ποντικιών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείξανε πρόβλημα. Στο προηγούμενο θέμα των κατοίκων στο Μιχαλίτσι έρχεται να προστεθεί και η παρατεταμένη έλλειψη νερού. Ενημερωτικά, μετά τις παραινέσεις της παράταξής μας, Ο Δήμος έχει αναθέσει σε ιδιώτη την ανάλυση των πόσιμων υδάτων.
  8.  - Ο Δήμος θα προχωρήσει στη Δημοπράτηση των Κοινοτικών καταστημάτων στα Πλαίσια και στη γέφυρα Γκόγκου.
  9. - Οι αντιφατικές προεκλογικές θέσεις του Δημάρχου για τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, σήμερα προφανώς και τον έχουν εγκλωβίσει. Όμως ας μην συνεχίσει άλλο η παραπλάνηση των δημοτών του Ελληνικού και των άλλων Τοπικών Κοινοτήτων έως την Πράμαντα για πιθανή πρόσληψης τους στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η  λειτουργία του ΧΥΤΑ θα γίνει με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, για την ανάδειξη του αναδόχου, και  δεν θα προβλέπει δέσμευση  για εργασιακή ενασχόληση δημοτών του Ελληνικού, πόσο μάλλον των Πραμάντων. Κλείνοντας διερωτόμαστε, πως σχετίζετε η απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου (με πρωτοβουλία του Δημάρχου) για την λειτουργία του ΧΥΤΑ από το Δικαστήριο των Ιωαννίνων με την θέση του Δημάρχου για την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ;
  10. – Λόγω της οικονομικής κρίσης η παράταξή μας πρότεινε στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ( σε συζήτηση σχετικού θέματος ημερήσιας διάταξης) αφενός ως Δήμος να υπερασπισθούμε την κατάργηση του τέλους ακινήτων που εισπράττεται από την ΔΕΗ, αφετέρου να θέσουμε σε άλλη συνεδρίαση το θέμα μείωσης των τελών ύδρευσης, για λόγους οικονομικής συγκυρίας και προσθήκης ΦΠΑ . Με εισήγηση του Δημάρχου και οι δύο προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφούσα παράταξη.

                                             Για την «Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση Β. Τζουμέρκων
                                                                             Αργύρης Γιάννης
                                                                        Δημοτικός Σύμβουλος

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η συγκλονιστική αφήγηση μιας γυναίκας που επέζησε απ' το τραγικό δυστύχημα στο Τσίμποβο στις 22 Δεκέμβρη 1958


                                                                        Γράφει ο Βασίλης Κίστης

«Πλησίαζαν οι μέρες των Χριστουγέννων και θα πήγαινα στο χωριό μου τους Χουλιαράδες. Ήμουν τότε 17 στα 18 μου χρόνια Δεν ανέβηκα την προηγούμενη ημέρα γιατί δεν είχα γυναικεία παρέα και ξέρετε την εποχή εκείνη ήταν δύσκολο να ταξιδέψει μια γυναίκα ανύπαντρη μόνη της σε τόσους άντρες. Μιας και κανόνισα με την κουμπάρα μου η οποία λέγονταν Όλγα Μαστοράκη, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε την Δευτέρα 22 Δεκέμβρη του έτους 1958 το πρωί. Μάλιστα τα εισιτήρια μου τα είχε κλείσει εκείνη».
Έτσι ξεκινάει την αφήγησή της η 75 χρονη πλέον Σταυρούλα Κωνσταντινίδη-Βράνου για να μας εξιστορήσει το μοιραίο δρομολόγιο της ημέρας εκείνης. Της ημέρας που παραμονές Χριστουγέννων «βύθισε» σε πένθος τα χωριά των Τζουμέρκων και κυρίως το Πετροβούνι, τους Χουλιαράδες, το Μιχαλίτσι, την Πράμαντα και το Ματσούκι.
«Δευτέρα πρωί πήγαμε στο πρακτορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τα χωριά μας που τότε βρισκόντανε ακριβώς πίσω απ’ το τζαμί της Καλούτσιανης. Ήταν νωρίς το πρωί γύρω στις 7 η ώρα. Το λεωφορείο ήταν μικρό με 24 θέσεις. Να διευκρινίσω ότι τα δρομολόγια τότε ήταν δύο, ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Εμείς όπως και όλοι οι αδικοχαμένοι επιλέξαμε το πρωινό δρομολόγιο, αγνοώντας τα παιχνίδια της μοίρας.
Το λεωφορείο σχεδόν γέμισε και ξεκινήσαμε για το μοιραίο και τελευταίο για πολλούς ταξίδι.
Στο Χαροκόπι όμως το λεωφορείο σταμάτησε να πάρει κι άλλους επιβάτες και θυμάμαι ότι μόλις το αυτοκίνητο γέμισε ο οδηγός δεν ήθελε να πάρει τους πλεονάζοντες, αλλά αυτοί επέμεναν και τελικά έπεισαν τον οδηγό και τον εισπράκτορα να τους μεταφέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν βρεθεί σε γάμο στο Χαροκόπι και ασφαλώς ήθελαν να ταξιδέψουν και να φτάσουν στα χωριά τους. Μετά από πολλά παρακάλια, ο οδηγός δέχτηκε τελικά να τους πάρει και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχανε γεμίσει τον διάδρομο βάζοντας καρεκλάκια για να καθίσουν.
Φτάνοντας στο Τσίμποβο στο ποτάμι, συναντήσαμε κι άλλον έναν χωριανό μας τον Κώστα Σιόντη ο οποίος σταμάτησε το λεωφορείο αλλά ο οδηγός δεν τον πήρε.
Παίρνοντας όμως τις ανηφόρες με τα πέταλα το λεωφορείο, τον ξανασυναντά στο επόμενο πέταλο καθώς αυτός με πεζοπορία «έκοβε» δρόμο και κατάφερνε με κόπο να βρεθεί πάλι μπροστά απ’ το λεωφορείο. Αλλά και πάλι ο οδηγός δεν τον πήρε, μέχρι να ξανασυναντηθούν στο αμέσως επόμενο πέταλο και τελικά να πείσει τον οδηγό κατάκοπος όπως ήταν να τον πάρει κι αυτόν. Τι να πώ…. Αυτός ο άνθρωπος κυνηγούσε την μοίρα του. Χίλιες φορές να μην τον είχε πάρει, τώρα θα ζούσε ο άνθρωπος. Λίγα πέταλα ακόμη του απέμειναν για να φτάσει, κάτι λιγότερο από 1000 μέτρα. Τι να πει κανείς… έτσι ήθελε ο Θεός»
Είναι η πρώτη φορά που η κα Σταυρούλα παίρνει βαθιά ανάσα, καθώς οι θύμησες της φέρνουν θλίψη, συμπόνοια για τους συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους τους, θυμό για όλα όσα συνέβησαν  την ημέρα εκείνη.
«Έτσι συνολικά πριν την μοιραία στροφή οι επιβαίνοντες στο λεωφορείο έγιναν 34 άτομα μαζί με τον οδηγό και τον εισπράκτορα. Φανταστείτε σε 24 ατόμων λεωφορείο ήμασταν 34 άτομα. Το δρομολόγιο τότε γινόντανε μέχρι το χάνι του Μήτσου Βαγγέλη που βρισκόντανε στον Κέδρο. Η ώρα πρέπει να πλησίαζε τις 9 με 9.30 το πρωί και ήταν μια ηλιόλουστη μέρα.
Στην μοιραία λοιπόν στροφή, λίγο πριν φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας και λόγω του ότι ο δρόμος τότε ήταν πιο στενός από τώρα, το λεωφορείο δεν κατάφερε να πάρει αμέσως την στροφή και χρειαζόντανε να κάνει μανούβρα. Ο εισπράκτορας προσπαθούσε τότε να κατευθύνει τον οδηγό και κατέβηκε με σκοπό να βάλει μια πέτρα στους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου και την κρατούσε στα χέρια του αλλά….. Ξαφνικά όπως ήμουν και σχετικά αφηρημένη, δεν κατάλαβα τι γινόντανε εκείνη την στιγμή. Ακούω την κουμπάρα μου και χωριανή μου που φώναξε «Μωρέ τι πάθαμε…» και τότε το λεωφορείο σηκώθηκε σχεδόν αμέσως στις πίσω ρόδες. Εμείς οι δύο με την κουμπάρα μου, καθόμασταν στις πρώτες θέσεις και εγώ χωρίς να καταλάβω τίποτε και ασυνείδητα, όπως φώναξε η κουμπάρα μου, σηκώθηκα όρθια  και βρέθηκα έξω απ’ το λεωφορείο απ’ την ανοικτή πόρτα που είχε αφήσει ο εισπράκτορας. Χωρίς να το καταλάβω και χωρίς να πηδήξω απ’ αυτό. Το μόνο που θυμάμαι απ’ αυτήν την στιγμή είναι ότι μόλις σήκωσα το κεφάλι αφότου βρέθηκα έξω απ΄το λεωφορείο είναι οι τέσσερις ρόδες του. Είχε ήδη αναποδογυρίσει. Με είχα δε χτυπήσει λίγο στο πόδι μου, δεν ξέρω πώς.
Όπως κατάλαβα αργότερα, πρέπει το λεωφορείο να βρήκε μπάζα στις πίσω ρόδες, και όπως ήταν και μεγάλη κατηφόρα, ξέφυγε απ’ τον έλεγχο του οδηγού και ξεκίνησε να αναποδογυρίζει».
Δεύτερη πιο μεγάλη παύση για την κα Σταυρούλα. Το κεφάλι της χαμηλωμένο και η ταραχή της θύμησης του ατυχήματος έντονα εκδηλωμένη στο ρυτιδιασμένο πρόσωπό της.
Ο Άραχθος απ' το σημείο του δυστυχήματος
«Αρκεστήκαμε μέσα στην ταραχή μας να βλέπουμε το λεωφορείο να κατευθύνεται όπως αναποδογύριζε προς το ποτάμι. ΄΄Τι πάθαμε …΄΄  λέω στον εισπράκτορα και μου απαντά ΄΄εμείς δεν πάθαμε τίποτε, αλλοίμονο στον κόσμο΄΄  
Και ξαφνικά τον έχασα τον εισπράκτορα. Πήρε τον κατήφορο πίσω απ’ το λεωφορείο. Αυτό είχε αρχίσει να διαλύεται πέφτοντας. Στο πρώτο κτύπημα στον τοίχο που υπήρχε πετάχτηκε κι ένας άντρας ουσιαστικά στο κενό αλλά αυτός σώθηκε γιατί σκάλωσε σε κάτι πουρνάρια. Κι όπως διαλύονταν το λεωφορείο άψυχα κορμιά άρχισαν να διασκορπίζονται δεξιά και αριστερά. Η ταραχή μας ήταν πολύ μεγάλη. Εγώ τα είχα τόσο χαμένα που άρχισα να μαζεύω τις φουρκέτες που μου είχαν φύγει απ’ τα μαλλιά μου που τα είχα τότε μακριά. Ο εισπράκτορας όπως σας είπα είχε εξαφανιστεί κι αυτός.
Άρχισα να ανηφορίζω και λίγα μέτρα πιο πάνω συναντώ μια γυναίκα που έβοσκε τα πρόβατά της και είχε δει το λεωφορείο. Της ζήτησα να με βοηθήσει γιατί ζαλιζόμουν. Ίσως απ’ την ταραχή μου; Γιατί χτύπημα δεν είχα εκτός απ’ το πόδι μου. Της λέω τότε ΄΄ζαλίζομαι πιάσε με να καθήσω κάπου΄΄.  Η γυναίκα αυτή λοιπόν μου απάντησε πως ΄΄α δεν πιάνω κανέναν εγώ, είμαι νιόπαντρη΄΄.
΄΄Καλά της λέω ζωντανή είμαι δεν είμαι πεθαμένη΄΄.. Έτσι πίστευε τότε ο κόσμος…. Τελικά δεν με βοήθησε . Έκατσα μόνη μου σε μια πέτρα.
Έμεινα εκεί θολωμένη, κάτι σαν τρελή. Δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό που είχε συμβεί. Σκεφτόμουν ότι είχε χαθεί και η κουμπάρα μου μαζί με τόσο κόσμο. Σε πέντε λεπτά είχε αρχίσει να έρχεται κόσμος που κατέβαιναν για τα Γιάννενα  στα πρώτα άτομα που κατέβαιναν ήταν και ένας γαμπρός μου που περίμενε την αδερφή του να ανέβει στο χωριό με το λεωφορείο.
΄΄Η Μαρία ήταν μέσα;΄΄ με ρωτάει αυτομάτως. Μόλις του είπα ότι δεν ήταν μέσα άρχιζε να μ’ αγκαλιάζει σαν τρελός.
Άλλοι είχαν ήδη ανέβει στο χάνι κι εκεί με το τηλέφωνο του Μήτσου Βαγγέλη είχαν αρχίσει να ειδοποιούν και στα Γιάννενα και στα χωριά τον κόσμο. Αρκετοί άνθρωποι που βρισκόνταν στο χάνι, είχαν ήδη αρχίσει να κατεβαίνουν για τον τόπο του δυστυχήματος, για να δουν και να προσφέρουν βοήθεια. Ποια βοήθεια;…
Ο γαμπρός μου με ανέβασε μέχρι το χάνι και με έβαλαν σε ένα άλογο για να πάω στο χωριό. Πρώτη μου φορά ανέβαινα σε άλογο γιατί τα φοβόμουνα.
Στην είσοδο του χωριού με περίμενε ο πατέρας μου. Είχαν ήδη μάθει για το λεωφορείο γιατί ο πατέρας μου ήταν γραμματέας και πήραν αμέσως τηλέφωνο. Ο πατέρας μου πάλι, είχε επικοινωνήσει με έναν θείο μου στα Γιάννενα και καθώς εκείνος του είπε πως είχα φύγει για το χωριό, γύρισε στην μάνα μου και της είπε ΄΄πάρε ένα τσουβάλι και πάμε να μαζέψουμε την Σταυρούλα απ’ το ποτάμι΄΄»
Η κα Σταυρούλα βουρκώνει. Σιωπή, με κατεβασμένο το κεφάλι, κάνει προσπάθεια να συνεχίσει μα πολύ πιο δύσκολα τώρα της βγαίνουν οι κουβέντες..
«Δύσκολες ώρες μα πιο πολύ για τους ανθρώπους εκείνους που είχαν τρελαθεί, μη ξέροντας ποιοι απ’ τους δικούς τους ταξίδευαν και ποιοι όχι. Βγήκε και η μάνα μου και τότε ξεσπάσαμε όλοι σε κλάματα.
Κάπου εκεί τελείωσαν για μένα, όλα όσα τράβηξα. Αλίμονο στον κόσμο που χάθηκε. Απλά, βλέπαμε τον κόσμο να κουβαλάει τους νεκρούς του και όλη η περιοχή να έχει  ένα αβάσταχτο πένθος.
Αργότερα έμαθα πως σώθηκαν και άλλες δυο κοπέλες κατά την κατρακύλα του λεωφορείου, η μία όμως μέχρι να την πάνε στο νοσοκομείο στα Γιάννενα πέθανε. Σώθηκαν όμως κι ένας παππούς απ’ το Ματσούκι και ένας νεαρός τότε απ’ την Πράμαντα που ονομάζονταν θυμάμαι Γεροδήμος και ήταν φαντάρος τότε. Αυτός δε, είχε φτάσει με τα υπολείμματα του λεωφορείου κάτω στο ποτάμι και τον είδαν αφού είχαν περισυλλέξει τους άλλους. Τον είδαν μάλιστα να τους καλεί κουνώντας τα χέρια του. Συνολικά δηλαδή πέντε άτομα ζήσαμε απ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα.
Στο Μιχαλίτσι και το Πετροβούνι τα θύματα δεν τα πήγαν στα σπίτια τους, αλλά τα ξενύχτησαν ομαδικά στις εκκλησιές.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν και δύο αντρόγυνα με παιδί τους».

Κάπου εκεί σταματάει την αφήγησή της η κα Σταυρούλα Βράνου. Καταβεβλημένη και βουρκωμένη ακόμη, νοιώσαμε πως παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια απ’ το τραγικό αυτό δυστύχημα, εκείνη ξαναζούσε εκείνες τις στιγμές, λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα. Μακάριζε την τύχη της που επέζησε αλλά οι εικόνες αυτές του λεωφορείου να αναποδογυρίζει και να χάνεται στην κακοτοπιά της χαράδρας, την «στοιχειώνουν» ακόμη και σήμερα.

Συνολικά σκοτώθηκαν την ημέρα εκείνη 29 άτομα. Απ’ αυτούς 12 ήταν άντρες και 17 ήταν γυναίκες. Αυτοί που επέζησαν ήταν 5 συνολικά, 3 άντρες και 2 γυναίκες.
Ο οδηγός του λεωφορείου ήταν απ’ τον Παρακάλαμο Πογωνίου. Μάλιστα λέγεται ότι ο οδηγός είχε διαμαρτυρηθεί ότι τα φρένα δεν λειτουργούσαν καλά, αλλά υποχρεώθηκε απ’ την διοίκηση του ΚΤΕΛ να κάνει το δρομολόγιο και να τα επισκευάσει μετά.
Στο λεωφορείο επέβαινε και η αδερφή της μεγάλης ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη η οποία ήταν δασκάλα σε κάποιο απ’ τα χωριά και ονομαζόντανε Ειρήνη Λούκου, που ήταν και το πραγματικό επίθετο της Έλλης και όχι το καλλιτεχνικό (Την πληροφορία αυτή την γράφουμε με κάθε επιφύλαξη)
Απ’ το Συρράκο ήταν να ταξιδέψει με το λεωφορείο ο Τάκης Μπίτσιος ο οποίος όμως για καλή του τύχη συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει την βέρα της γυναίκας του στον μάστορα που είχε ξεκολίσει, με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή και έχοντας εκδόσει και τό εισιτήριο να μην επιβιβαστεί και να αναβάλλει το ταξίδι του για το μεσημεριανό δρομολόγιο.

Στο σημείο του δυστυχήματος, ο τότε Kοινοτάρχης Xουλιαράδων κ. Xρήστος Pάπτης, ανήγειρε, με τη βοήθεια των συγγενών των 29 νεκρών, μνημείο με τύμβο, στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, και εικόνισμα, ενώ φυτεύθηκαν και 29 κυπαρίσσια, ένα για κάθε νεκρό.
Πριν από 20 χρόνια, οι συγγενείς των θυμάτων, καθιέρωσαν ένα μνημόσυνο, το οποίο γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Το τελευταίο έγινε την περυσινή χρονιά 2010 παρουσία πλήθους συγγενών των θυμάτων

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι για το τραγικό αυτό περιστατικό γράφτηκε και τραγούδι απ’ τον αείμνηστο Γιώργο Γεροδήμο το οποίο είναι σε σκοπό τσάμικο.

Το τραγούδι είναι το παρακάτω:
Μαύρα μαντάτα ήρθανε στα δόλια τα Τζουμέρκα.
Στο Πετροβούνι βρε παιδιά, στο δόλιο Μιχαλίτσι,
στους Χουλιαράδες πέρασαν και μέχρι το Προσήλιο,
στα Πράμαντα διαβήκανε και πέρα στο Ματσούκι.
Δευτέρα μέρα κίνησαν στα σπίτια τους να πάνε,
Χριστούγεννα να κάνουνε μαζί με τους δικούς τους.
Το Τζίμοβο ανεβαίνανε, κοντεύανε τον Κέδρο
κι ο χάρος παραμόνευε στο στρίψιμο του δρόμου
σαν ξαφνικά τους φώναξε ο άμοιρος σωφέρης
Παιδιά μ’ όλοι χανόμαστε και στου Θεού τα χέρια
Κι όλοι μαζί βρεθήκανε στο χάος της αβύσσου
Το είναι τους αφήκανε στους βράχους του Αράχθου




Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ισχυρή χιονόπτωση απ' το πρωί στο Συρράκο. Τρία εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν ακατάπαυστα


Το εκχιονιστικό κοντεύει στο Συρράκο. Η φωτογραφία είναι παλαιότερη

Ισχυρή χιονόπτωση και σήμερα στο Συρράκο, που συνεχίζεται ακατάπαυστα από χτές το βράδυ. Μετά το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας το Συρράκο σήμερα «ξύπνησε» με 40cm χιόνι. Ήδη δύο από τα τρία εκχιονιστικά μηχανήματα, δουλεύουν συνεχώς ώστε να καθαρίσει ο δρόμος και να παραμείνει ανοικτός, μιας και οι πρώτοι τουρίστες θα αρχίσουν από αύριο να καταφθάνουν στους ξενώνες για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Το μηχάνημα της Περιφέρειας Ηπείρου, το εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων αλλά και αυτό που έχει εκμισθώσει το τοπικό συμβούλιο Συρράκου, προσπαθούν να διατηρήσουν τον δρόμο ανοικτό.
Σαφώς και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τα Βορειοδυτικά με αποτέλεσμα να έχουμε έντονες χιονοπτώσεις.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κακοκαιρία, δεν θα σταθεί ανασταλτικός παράγοντας για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων και θα μπορέσουν έτσι να θαυμάσουν όχι μόνον το Συρράκο αλλά και τα άλλα Τζουμερκοχώρια, χιονισμένα.

Επιστολή παραίτησης απο μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδος "Αντίλαλοι του Συρράκου"


                                                                                                                       Πρέβεζα, 20-12-2011
    
΄΄Παραίτηση από μέλος της Σ.Ε. της εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου»΄΄
    
Αγαπητοί αναγνώστες της εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου», με την παρούσα επιστολή μου αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, για να εκφράσω τόσο το  ενδιαφέρον όσο  και την ανησυχία μου για το μέλλον και τις προοπτικές  έκδοσης της εφημερίδας μας.
    Τον περασμένο Μάϊο αποδέχτηκα πρόταση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας να αντικαταστήσω στη Συντακτική Επιτροπή (Σ.Ε.) της εφημερίδας ένα από τα παραιτηθέντα μέλη της.  Επιδίωξή μου ήταν η βελτίωση της ποιότητας της εφημερίδας και η πληρέστερη ενημέρωσή σας  σχετικά με το Συρράκο. Εξάλλου η πολυετής ενασχόλησή μου με τα κοινά, οι γνώσεις μου γύρω από τα θέματα του χωριού μας και η συμμετοχή μου σε προηγούμενη Σ.Ε. της εφημερίδας, συνηγορούσαν στην επίτευξη  των  επιδιώξεών μου. 
Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες μου αυτές γρήγορα  διαψεύστηκαν από τις παρακάτω ενέργειες και αποφάσεις της πλειοψηφίας της Σ.Ε. στη συνεδρίαση της 30ης  Νοεμβρίου:
·          Στο υπ’ αριθμ. 236 φύλλο της εφημερίδας  αρνήθηκε να δημοσιεύσει ενημερωτικό κείμενο του Αντιδημάρχου Χρήστου Σκαμνέλου, το οποίο αναφερόταν στα έργα που ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο στο Συρράκο, σ’ αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη και σ’ αυτά που προγραμματίστηκαν να γίνουν το έτος 2012. Τα επιχειρήματά της ήταν πως η εφημερίδα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική και όποιος θέλει να ενημερώνεται για την πορεία της εκτέλεσης των έργων, να πηγαίνει στο Συρράκο να τα βλέπει.
·         Τα ενημερωτικά κείμενα των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης του Συρράκου  θα χαρακτηρίζονται όλα επιστολές και θα  έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις επιστολές των ιδιωτών. Ο χώρος  που θα καλύπτει κάθε επιστολή δεν θα υπερβαίνει τις πεντακόσιες λέξεις. Όσος χώρος θα δίνεται στην εκλεγμένη δημοτική αρχή θα δίνεται και στην αντιπολίτευση.
·         Όσα ενημερωτικά κείμενα των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης του Συρράκου ή επιστολές ιδιωτών έχουν πρώτα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μάλιστα στο sirrakiotis.blogspot.com δε θα δημοσιεύονται στην εφημερίδα.
    Από την πλευρά μου στη συνεδρίαση αυτή  κατέθεσα  τα  εξής:
·         Στην τριαντάχρονη πορεία τους οι «Αντίλαλοι του Συρράκου» ουδέποτε αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν ενημερωτικά κείμενα των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην εφημερίδα θα πρέπει  να δημοσιεύονται όλα τα ενημερωτικά κείμενα των αιρετών του Συρράκου χωρίς να εξαιρούνται αυτά που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αρκεί να μην είναι υβριστικού περιεχομένου. Οι περισσότεροι Συρρακιώτες ζουν μακριά από το χωριό και η εφημερίδα γι’ αυτούς είναι ο συνδετικός κρίκος με τη γενέτειρά τους. Μόλις παίρνουν τους «Αντίλαλους» στα χέρια τους, τους ξεφυλλίζουν για να διαβάσουν τα κοινοτικά και δημοτικά νέα.
·         Η ενημέρωση των συμπατριωτών μας για τα θέματα του χωριού  δεν πρέπει να στηρίζεται στην ποσότητα των λέξεων, αλλά στη σφαιρική και αντικειμενική προσέγγιση των πεπραγμένων.  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλος είναι ο ρόλος της εκλεγμένης δημοτικής αρχής και άλλος ο ρόλος της αντιπολίτευσης.
     Μετά απ’ όλα αυτά,  υπέβαλα στο Σύνδεσμο Συρρακιωτών  Πρέβεζας την παραίτησή μου από τη Σ.Ε. της εφημερίδας, για να μην καταστώ συνυπεύθυνος και συμμέτοχος στην ελλιπή και λογοκριμένη ενημέρωσή σας σχετικά με τα δρώμενα  του Συρράκου.

                                                                                     Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
                                                                                           Σπύρος  Νταλαούτης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Με ομιλίες, αλλά και συζήτηση με καλή παρέα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Από την προξενήτρα στα γραφεία συνοικεσίων" του Ευάγγελου Αυδίκου

Το πάνελ της παρουσίασης 
Την περασμένη Τετάρτη , 14 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ στα Ιωάννινα, στις 7.30μμ, η παρουσία του βιβλίου του Συρρακιώτη Ευάγγελου Αυδίκου «Από την προξενήτρα  στα γραφεία συνοικεσίων», των εκδόσεων ΠΕΔΙΟ.
Το ξάφνιασμα ήταν ευχάριστο.Παρόλο που η ομίχλη θα μπορούσε να κρατήσει στο σπίτι όσους ενδιαφέρονταν, ο φιλόξενος χώρος του καφέ μπαρ γέμισε ασφυκτικά, σε σημείο που αρκετοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι. 
Ομιλητές ήταν ο Α.Γκότοβος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Φ.Μωρόγιαννης, ψυχίατρος, ο Γ.Νάκος, ηθοποιός-σκηνοθέτης και η Α.Μαλάμη, δημοσιογράφος η οποία συντόνιζε και την εκδήλωση. Μαζί με το κοινό, αποτέλεσαν μια ευχάριστη παρέα καταργώντας την απόσταση που παρατηρείται στις κλασικές αίθουσες. Οι ομιλητές κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο.
Ο Γ.Νάκος, άνοιξε την εκδήλωση διαβάζοντας με τη ζεστή φωνή του, αποσπάσματα επιστολών ενώ η Α.Μαλάμη διηύθυνε την εκδήλωση με μαεστρία. Χειμαρώδης η παρουσία απ' τον ψυχίατρο της παρέας κο Μωρόγιαννη ο οποίος έκανε τον πετυχημένο συγκερασμό της επιστημονικής άποψης με την ηθικολογική πλευρά των συνοικεσίων.
Μετά τις εισηγήσεις έγινε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θύμιζε περισσότερο κουβέντα παρέας και έτσι αρκετοί απ' το κοινό κατέθεσαν θέσεις και απόψεις για την πραγμετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του βιβλίου.

Μπορείτε να δείτε φωτο της εκδήλωσης που υπάρχουν στο blog του συγγραφέα
www.evangelosavdikos.blogspot.com/
Ο κος Γκόντοβος


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δύο Δημοτικά Συμβούλια σήμερα (τα τελευταία για φέτος) στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


Τα τελευταία για φέτος Δημοτικά Συμβούλια (19ο-20ο) πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Το απόγευμα και με ώρα έναρξης 4.00 θα συζητηθούν και θα εξεταστούν
49 (!!!) θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, και μετά το πέρας αυτού θα ακολουθήσει και νέο Δ.Σ. (20ο) όπου θα συζητηθεί και θα γίνει η ψήφιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012 του Δήμου

Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν στο πρώτο Συμβούλιο είναι τα κάτωθι:
  • Συζήτηση επί θεμάτων μείζονος σημασίας: Μείωση εσόδων Ο.Τ.Α. , τέλος ακινήτων, εργασιακή εφεδρεία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Επιβολή Φ.Π.Α. στους λογαριασμούς Ύδρευσης (Εισηγητής ο Δήμαρχος)
  • Έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
  • Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών
  • Αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011.
  • Επιχορήγηση αθλητικών σωματείων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
  • Επιχορήγηση οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας Δήμου
  • Επιχορήγηση Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου
  • Ορισμός μελών για την συγκρότηση Επιτροπής του 2734/99 «Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα και άλλες διατάξεις»
  • Έγκριση Προϋπολογισμού Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης κι Παιδικής Μέριμνας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
  • Ανάθεση παροχής υπηρεσιών για την μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για το σχολικό έτος 2011-2012
  • Καθορισμός του ανώτατου αριθμού των αδειών στάσιμου εμπορίου για το έτος 2012
  • Καθορισμός του ανώτατου αριθμού των αδειών στάσιμου εμπορίου για το έτος 2012, καθώς και ορισμός των θέσεων αυτών
  • Κατανομή ποσού για λειτουργικές δαπάνες σχολείων έτους 2011 (Εισηγητής ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Γκορτζής)
  • Συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Εισηγητής η Δημοτική Σύμβουλος Ουρανία Σόντη)
 Κατόπιν και μετά το πέρας του Συμβουλίου αυτού, όπως προαναφέραμε θα ακολουθήσει και δεύτερο συμβούλιο με ώρα έναρξης 9.00 το βράδυ με αποκλειστικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού 2012

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων των Βλάχων κόβει την πίτα της στις 21-22 Γενάρη 2012 στην Θεσσαλονίκη

Την πίτα της για μια ακόμη χρονιά κόβει στην Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων των Βλάχων. 
Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα "Η κοινωνική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων χθές και σήμερα" στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα γίνει η κοπή της πίτας της Π.Ο.Π.Σ.Β. με την συμμετοχή χορευτικών ομάδων των συλλόγων που είναι μέλη της.
Η Π.Ο.Π.Σ.Β. καλεί τους συλλόγους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011 στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Αναλυτικά η πρόσκληση και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πονοκέφαλος για τους ορεινούς Δήμους, η μεταφορά μαθητών στις σχολικές τους μονάδες


Η μεταφορά των μαθητών απ’ τον τόπο διαμονής τους στις πλησιέστερες σχολικές μονάδες τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν με δαπάνες της εκάστοτε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Με τις νέες όμως διοικητικές αλλαγές της χώρας μας και τους νεοσύστατους Καλλικρατικούς Δήμους αλλά και με την κατάργηση αρκετών σχολικών μονάδων, δημιουργήθηκαν αυτομάτως επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς η μεταφορά των μαθητών πέρασε στα «χέρια» των Δήμων.

 

Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων τα παιδιά που μεταφέρονται είναι περίπου 30.

Μεταφέρονται απ’ το Ματσούκι και τους Χρηστούς στην Πράμαντα 15 παιδιά ημερησίως και τα υπόλοιπα παιδιά μεταφέρονται απ’ το Μονολίθι προς την Πλατανούσα καθώς και από το Καλέντζι προς το Ελληνικό.

Επίσης τέσσερα παιδιά μεταφέρονται στα σχολεία του Δήμου μας (συγκεκριμένα στην Πράμαντα) από τους Κτιστάδες Άρτης που τα «χρεώνεται» όμως η αποδέκτης σχολική μονάδα.

 

Όπως ενημερωθήκαμε απ’ τον αρμόδιο Δημοτικό Σύμβουλο

και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων 

κο Αλκιβιάδη Λάνταβο, η παλιά σύμβαση για τις μεταφορές των μαθητών λήγει τέλους του έτους και ήδη έχει γίνει ένας άγονος διαγωνισμός δημοπράτησης και θα προκηρυχθεί και δεύτερος.

Εάν αποβεί άγονος και αυτός, τότε θα γίνει ανάθεση σε ιδιώτες

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφερειακή δ/νση Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης των Ιωαννίνων που καλεί τους αρμοδίους να τακτοποιήσουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών έως την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές, για να να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων, καλώντας τους συγχρόνως να τους παράσχει κάθε είδους βοήθεια που πιθανών χρειαστεί.

Το Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού

                                                                                                                              

   

Θέμα : « Μεταφορά των Μαθητών .»
      
           Έχοντας υπόψη:
 1. Το ΦΕΚ 1701/1-8-2011,τ.Β΄, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών έχουν πλέον οι Καλλικρατικοί Δήμοι σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες της Περιφερείας τους.
 2. Την ανάγκη για καθημερινή και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών μας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στο σχολείο που οφείλουν να φοιτούν –βάση της χωροταξικής κατανομής-και την επιστροφή τους.
 3. Την ευαισθησία και το αμέριστο ενδιαφέρον όλης της εκπ/κής κοινότητας για το θέμα αυτό.[Διοίκησης, Διευθυντών-ντριών Σχολείων,γενικά εκπ/κών των σχολείων μας. ]
 4.  Την αυξημένη ανησυχία μαθητών και γονέων-κηδεμόνων, σχετικά με τη μεταφορά των παιδιών τους από άλλους Νομούς εντός ή εκτός Ηπείρου σε Σχολεία Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ή από τόπους κατοικίας του Νομού μας προς Σχολεία όμορων Δήμων και Νομών.
  5.  Την καθημερινή μετακίνηση μαθητών μας με Ειδικές Ανάγκες , μαθητών μας που φοιτούν σε ΕΠΑΛ ή Εσπερινά Σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων και που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικούς Δήμους.
 6.  Την εκπνοή πλέον του χρονικού περιθωρίου λήξης του έτους 2011.
            Εκφράζουμε το ζωηρό μας ενδιαφέρον σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας από σας, σε ό,τι αφορά τα βήματα που έχουν γίνει , ώστε μετά τις εορτές των Χριστουγέννων να συνεχίσει απρόσκοπτα η μεταφορά των μαθητών για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην παρακολούθηση των σχολικών τους μαθημάτων.
     Τέλος έχοντας γνώση των αντικειμενικών δυσκολιών που πιθανά αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση κι εφαρμογή του όλου εγχειρήματος, επιθυμούμε να σας παράσχουμε όποια βοήθεια ή συνεργασία θεωρήσετε ότι είναι δυνατό να διευκολύνει το έργο σας.
                                                                              
                                                                                                           Ο Διευθυντής Δ.Ε. Ιωαννίνων
                                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                           Γεώργιος Θ. Τσατσαρώνης
          

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε το 1ο άρθρο του ΦΕΚ, που αναφέρεται στους μαθητές που δικαιούνται δικαιούνται μεταφοράς στις σχολικές τους μονάδες.

 

Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούμενοι δωρεάν μεταφοράς

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων
γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές φοιτούν στο πλησιέστερο σχολείο της αντίστοιχης κατηγορίας (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, κ.τ.λ.)
2. Η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται και παρουσία συνοδού υπαλλήλου του μεταφορέα ή του οικείου δήμου όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από τον οικείο δήμο.
3. Η μεταφορά μαθητών, με την επιφύλαξη της επομένης παραγράφου, πραγματοποιείται με δημοτική ή δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Α του άρθρου 2 της παρούσας, εφόσον η συνολική απόσταση που περιλαμβάνει την απόσταση των κατοικιών των μαθητών από τη στάση επιβίβασης και την απόσταση της στάσης αποβίβασης από τη σχολική μονάδα δεν υπερβαίνει τα όρια που θέτει η παράγραφος (1) του παρόντος άρθρου.
4. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑ από τον τόπο διαμονής τους (κατοικία−οικοτροφείο), ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα πραγματοποιείται χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 1 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Γ του άρθρου 2 ή στην παρ. Β του ιδίου άρθρου εφόσον ο δήμος στον οποίο έχει έδρα το σχολείο διαθέτει κατάλληλα μεταφορικά μέσα.
            

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Tην άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας για όλα τα έντυπα, ζητά με υπόμνημα από την Κυβέρνηση, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 - Fax: 210 3243281


Αθήνα 12-12-11.

Προς 
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Αρχηγούς Κομμάτων
3. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
4. Υπουργό Πολιτισμού
5. Υπουργό Επικρατείας
6. Γενική Γραμματεία Τύπου
7. Περιφέρεια Ηπείρου
8. Βουλευτές Ηπείρου

      Αξιότιμε κύριοι 
Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στις 12/12/2011 στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου,  του Γενικού Συμβουλίου αυτής για να διαμαρτυρηθούμε για τις επιπτώσεις που έχει το άρθρο 48 του νόμου 3986/2011. 
Είμαστε δε, νόμιμοι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ημεδαπών νομικών προσώπων (Αδελφοτήτων , Ομοσπονδιών , Συλλόγων) , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εδρεύουμε και δραστηριοποιούμαστε στην Αθήνα και που ως συλλογικοί φορείς εκδίδουμε εφημερίδες των Αδελφοτήτων και Ομοσπονδιών μας. 
Οι εφημερίδες των πατριωτικών μας σωματείων είναι ένα μέρος της ιδιαίτερης Πατρίδας μας της Ηπείρου. Κάθε μία από αυτές καταγράφει την ζωή και την εξέλιξη των χωριών μας, προβάλλει: τις πολιτιστικές δραστηριότητες των μελών μας, ιδιαίτερα δε της νεολαίας μας , τα ήθη και έθιμα της Πατρίδας μας, τα βιβλία και τα έργα που εκδίδουν Ηπειρώτες του πνεύματος και της τέχνης, είναι ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες γι΄ αυτό και κάθε μια με σταθερότητα και επιμονή προβάλλει και διεκδικεί από την εκάστοτε κεντρική και περιφερειακή εξουσία  την επίλυση  των μικρών και μεγάλων προβλημάτων ανάπτυξης και περιβάλλοντος των χωριών μας αλλά και της Ηπείρου γενικότερα. Κι έτσι η σχέση που έχει διαμορφωθεί με το αναγνωστικό κοινό συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. 
Οι εφημερίδες αυτές αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ αποδημίας -γενέτειρας αλλά και ομογένειας γι΄ αυτό και έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Δεν πωλούνται, εκδίδονται με την βοήθεια και συνδρομή των μελών των Αδελφοτήτων, δεν υπάγονται στο νόμο 2328/1995 οπότε δεν παίρνουν κρατική διαφήμιση, ούτε υπάγονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 2 του νόμου 3548/2007.
Είναι γνωστό, ότι με το άρθρο 48 του νόμου 3986/2011 καταργήθηκε από 1/8/2011 η ταχυδρομική ατέλεια όλων αυτών των εφημερίδων, κι έτσι τα σωματεία μας οδηγήθηκαν σε τρομερά αδιέξοδα. Αναμφίβολα το άρθρο αυτό βάζει τις εφημερίδες των Πατριωτικών μας σωματείων σε άγρια στενωπό, αφού σ΄ αυτό το προνόμιο στηρίξαμε την έκδοση και κυκλοφορία τους, 
Κατά πάσα περίπτωση η έκδοση των εφημερίδων αυτών δεν αποτελεί κατ' επάγγελμα επιτήδευμα αλλά εκδίδονται από το μεράκι και το φιλότιμο των συμπατριωτών μας γι' αυτό και το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται θα πρέπει να καταργηθεί. 
Γι΄ αυτό αν θέλετε  η εκάστοτε κεντρική εξουσία να μη χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετούν. 
Αν θέλετε ως Έθνος, ως λαός και ως χώρα να προβάλλονται τα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες και επερχόμενες γενιές .
Αν θέλετε να μη συνεχιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο ερήμωσης της υπαίθρου . 
Αν θέλετε όλα αυτά, τότε πρέπει να προβείτε σε άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας και στην επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου 3986/2011 και μόνο για τα έντυπα που εκδίδουν οι αποδημικές οργανώσεις που είναι και αίτημά μας, γιατί εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διάταξη του άρθρου 48 είναι μια δολοφονική μαχαιριά στην καρδιά των εντύπων των σωματείων μας, τα οποία πανθολογουμένως είναι απαραίτητα χρήσιμα και ουσιαστικά. 
Ευελπιστούντες στην ικανοποίηση του αιτήματός μας, ένεκα της ευαισθησίας που Σας διακρίνει, πέραν των άλλων και ως καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου, εκ των προτέρων. 
                                               Σας ευχαριστούμε και διατελούμε.
Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε                                                                        Ο Γ. Γραμματέας      
Γιώργος Δ. Οικονόμου                                                                Ιπποκράτης Μ. Κατσένης 


Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις βραβεύσεις διορισμένων προέδρων απ' την Χούντα, σε εκδήλωση του Συρράκου


Στις 13 Αυγούστου 2011 στην κεντρική πλατεία του Συρράκου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στους διατελέσαντες προέδρους, κοινοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους της πρώην Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Συρράκου.
Την εκδήλωση είχαν οργανώσει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών και η Τοπική Κοινότητα Συρράκου, ενώ την εκδήλωση επιμελήθηκε ο Μανόλης Μαγκλάρας, ο οποίος είχε και την ιδέα της πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης.

Απ’ τον συγχωριανό μας κο Δημήτριο Ντόντορο λάβαμε την παρακάτω επιστολή (με την παράκληση να δημοσιευτεί), μέσω της οποίας εκφράζει την διαφωνία του για άτομα που βραβεύτηκαν και τα οποία ήταν «διορισμένα» απ’ την Χούντα των Συνταγματαρχών την περίοδο της μαύρης για την Ελλάδα επταετίας 1967-1974.
Στιγμιότυπο απ' την εκδήλωση του Αυγούστου

Το sirrakiotis.blogspot.com δημοσιεύει την επιστολή αυτή που εκφράζει την άποψη του συγχωριανού μας, με επιφύλαξη, αλλά και την επισήμανση ότι τα άτομα αυτά που διορίστηκαν τότε απ’ την χούντα, ουδεμία σχέση είχαν με το πολιτικό σύστημα που επικρατούσε (απλά διορίστηκαν γιατί κάποιος έπρεπε να κυβερνήσει σε τοπικό επίπεδο). Ιστορικά και μόνον, πιστεύουμε πως δικαίως τιμήθηκαν, όλοι όσοι τιμήθηκαν απ’ τους φορείς του Συρράκου και διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η επιστολή είναι η κάτωθι:

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ….

Η βράβευση κάποιων που έχουν προσφέρει στα «κοινά», είναι μια πράξη ηθικής αμοιβής γι αυτόν που βραβεύεται και ορθώς αυτές οι βραβεύσεις έχουν γίνει θεσμός σε όλες τις χώρες του κόσμου!
Το θέμα όμως είναι ποιον βραβεύεις, γιατί τον βραβεύεις
και ποτέ τον βραβεύεις.
Μαθαίνοντας όμως για κάποιες βραβεύσεις που έγιναν για πρώην κοινοτάρχες της κοινότητας Συρράκου, ως ΅Συρρακιώτης
αλλά και ως πολίτης αυτού του τόπου, «βγήκα από τα ρούχα μου»!
Συγκεκριμένα - και γνωστό είναι σε όλους-, ότι μετά την μεταπολίτευση, κανένας τοπικός άρχοντας που διορίστηκε από την Δικτατορία των Απριλιανών Συνταγματαρχών, ούτε δικαιώθηκε αλλά ούτε τιμήθηκε από την πολιτεία!
Και πώς να τιμηθούν άλλωστε άνθρωποι που υπηρετήσαν την «κατάλυση της δημοκρατίας», μέσω ενός τυρρανικού καθεστώτος, όπως ήταν η επταετής δικτατορία και ακόμη,  είναι γνωστό σε όλους πως και οι πλάκες που υπάρχουν σε όλες τις νομαρχίες και τους δήμους, δεν μνημονεύουν αυτούς που υπηρέτησαν επί δικτατορίας.
 Έτσι λοιπόν έπρεπε να γίνει και στην  συγκεκριμένη περίπτωση της
βράβευσης των κοινοταρχών του Συρράκου.
Και ερωτώ σαν καλόπιστος σχολιαστής και πολίτης ,ποιού ή ποιών  πρόταση και ιδέα ήταν η βράβευση των χουντικών  κοινοταρχών ωμού με τους διατελέσαντες δημοκρατικά εκλεγμένους;
Και τελικά ποιο είναι το μήνυμα προς τους νέους και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για την χώρα; Τιμήστε τους συνεργάτες της χούντας;
 Ε όχι πια, όλα έχουν ένα όριο και η αντίφαση αυτή εάν δεν κρύβει κάτι άλλο, είναι ολωσδιόλου αντιδημοκρατική και προσβάλει κάθε Συρρακιώτη αλλά και κάθε δημοκράτη πολίτη.
Τέλος θέλω να επισημάνω πως η απόφαση και η βράβευση αυτή, σχολιάζεται δυσμενώς, τόσο από τους Συρρακιώτες, όσο και από απλούς πολίτες στα καφενεία!

Το μόνο που μπορούμε να πούμε τελικά είναι ντροπή και πάλι ντροπή!!!

ΣΗΜ: Η παραπάνω επιστολή εστάλη προς δημοσίευση στην εφημερίδα “ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ” ,αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ για άγνωστους λόγους


            ΝΤΟΝΤΟΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
           ΑΞ/ΚΟΣ Ε.Α.                           
           Διωγμένος και καταδικασμένος από την δικτατορία