Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στον ΧΥΤΑ προχώρησαν σήμερα, φοβούμενοι ότι οι υποσχέσεις για την μη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ θα μείνουν στα λόγια

Σε συμβολικό αποκλεισμό μίας ώρας του δρόμου που οδηγεί προς τον ΧΥΤΑ Ελληνικού προχώρησε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές μαζί με αρκετούς κατοίκους του χωριού διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη δοκιμαστική λειτουργία του, αλλά και για το γεγονός ότι , όπως υποστηρίζουν, οι πολιτικές αρχές του τόπου δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πρόκειται να εξαιρεθεί ή όχι από την μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, όπως προτείνεται για άλλους ΧΥΤΑ στην Ήπειρο.
Οι προφορικές εγγυήσεις που έχουν λάβει οι κάτοικοι του Ελληνικού ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ δε θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια και πως δεν πρόκειται να μετατραπεί αυτός σε ΧΥΤΥ, δεν φτάνουν, υποστηρίζει ο Γ. Σεντελές, θέτοντας θέμα αναξιοπιστίας των πολιτικών αρχών του τόπου.
Ο φόβος του ΧΥΤΥ και η δοκιμαστική λειτουργία
Ο αποκλεισμός του δρόμου ξεκίνησε λίγο πριν της 12 το μεσημέρι, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι διακριτική και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα χωρίς να συμβεί το παραμικρό.
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων λίγο πριν την κινητοποίηση με δηλώσεις του χαρακτήρισε αναξιόπιστη τη συμπεριφορά των αρχών απέναντι στους κατοίκους της περιοχής λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες με δηλώσεις τους τίθενται υπέρ της λειτουργίας και του ΧΥΤΑ ελληνικού ως ΧΥΤΥ ενώ συγχρόνως η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αρνητική.
Το ίδιο ισχύσει, όπως είπε ο κ. Σεντελές και για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι κινούμαστε σε αναξιόπιστο πλαίσιο.
«Όλα αυτά δείχνουν ότι κυριαρχεί το άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής από τον Γ. Σενετελέ είναι και η εξαιρετική βιασύνη που όπως είπε επιδεικνύεται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο οδηγεί σε εκπτώσεις σε ότι αφορά την αρτιότητα του έργου.
Διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την αρτιότητα κατασκευής του έργου και επισημαίνουμε ότι δεν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις για να δοθεί η απαιτούμενη αδειοδότηση.
Πρόταση του κ. Σεντελέ είναι να περιμένει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πριν δώσει την άδεια για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣΤΕ που εκδικάζεται στις 15 Απριλίου.
Το σκεπτικό του δημάρχου Β. Τζουμέρκων είναι ότι η καθυστέρηση που ζητείται είναι πολύ μικρή για να δικαιολογηθούν βιαστικές κινήσεις οι οποίες σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική για τους κατοίκους θα αποδειχτούν και λανθασμένες.
Οι θέσεις των κατοίκων του Ελληνικού αλλά και της δημοτικής αρχής των Β. Τζουμέρκων παραμένουν αμετακίνητες κατά της οποιασδήποτε λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σεντελέ θα ζητηθεί η απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών από όλους όσους ευθύνονται για την αδειόδοτηση δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς όμως και η ελάχιστη, όπως την χαρακτήρισε εγγύηση, η χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΥ Ιωαννίνων να γίνει ταυτόχρονα με αυτή του Εργοστασίου.
«Φοβόμαστε ότι μετά την δοκιμαστικομόνιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ τα σκουπίδια των Ιωαννίνων θα έρθουν σε ΧΥΤΥ εντός του νομού κι αυτός θα είναι στο Ελληνικό», ανέφερε ο κ. Σεντελές.
Πάντως οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Ελληνικού δε φαίνεται να σταματούν εδώ, μιας και όπως προαναγγέλθηκε σύντομα θα υπάρξει σύγκληση Γενικής Συνέλευσης όλων των φορέων προκειμένου να υπάρξει μια ενημέρωση αλλά και να παρθούν αποφάσεις για νέες δράσεις.

ΠΗΓΉ: Νέοι Αγώνες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σύσσωμος ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων για την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί  Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και συγκεκριμένα στο μουσείο τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης", μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η κοινή συνέντευξη τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τού νομού για το «καυτό» θέμα του ΧΥΤΑ.
Θα παραστούν ο Δήμαρχος κος Γιάννης Σεντελές, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κος Γιάννης Αργύρης, ο αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κος Γιάννης Σταύρου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και φορέων της περιοχής, αλλά και μέλη επιτροπής αγώνα που έχουν οριστεί απ’ τον Καλλικρατικό Δήμο καθώς και μέλη της παλιάς επιτροπής αγώνα του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων.
Το φλέγον θέμα είναι ότι παρ’ όλο που ο νέος ΧΥΤΑ παραδόθηκε απ’ τον εργολάβο και είναι έτοιμος προς δοκιμαστική λειτουργία, ακόμη δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί απ’ τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κο Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει σύντομη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τσούκας και θα αποκλειστεί συμβολικά και για μία ώρα ο κόμβος εισόδου του Ελληνικού.
Όλος ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πλέον κινείται σύσσωμος προς το να αποφευχθεί η υπογραφή της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μιας και στις 9 Μαΐου εκδικάζεται η προσφυγή φορέων και κατοίκων του Δήμου προς την Ελληνική Δικαιοσύνη που ισχυρίζονται πως ο εν λόγω ΧΥΤΑ, δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις λειτουργίας και σε περίπτωση που λειτουργήσει θα έχει τεράστιες περιβαντολογικές επιπτώσεις σε όλη την κοιλάδα του Αράχθου.
Πάντως όπως μας διαβεβαιώνουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς της περιοχής, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διαμαρτυρία με κλείσιμο του ΧΥΤΑ, μέχρι τουλάχιστον να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Τα «Μουσουρικά» Η μεγαλοπρεπής στάση του 1ου Συνταγματικού Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Συρρακιώτη Ιωάννη Κωλέττη

Με τον όρο «Μουσουρικά» αναφερόμαστε στις δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις της διετίας 1847 - 1848, που είχαν ως πρωταγωνιστή τους τον πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα Κωστάκη Μουσούρο Μπέη. Στις αρχές του 1847 την Ελλάδα κυβερνούσε ο βασιλιάς Όθων με πρωθυπουργό μια μεγάλη πλην όμως αμφιλεγόμενη για μερικούς προσωπικότητα της νεοελληνικής πολιτικής ζωής, τον Συρρακιώτη Ιωάννη Κωλέττη, φίλα προσκείμενο στη Γαλλία και εμπνευστή της Μεγάλης Ιδέας....
   Ο πρώτος συνταγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδος στην γενέτειρά  του                              το αρχοντοχώρι των Τζουμέρκων Συρράκο
Πρεσβευτής της Υψηλής Πύλης στην ελληνική πρωτεύουσα ήταν ο φαναριώτης Κωνσταντίνος (Κωστάκης) Μουσούρος Μπέης, με ελληνική καταγωγή και παιδεία.

Στις 23 Ιανουαρίου 1847 ο υπασπιστής του Όθωνα, Τσάμης Καρατάσσος, ζήτησε από την οθωμανική πρεσβεία στην Αθήνα να του επικυρώσει το διαβατήριό του, προκειμένου να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Ο Μουσούρος, που εκτελούσε με υπερβάλλοντα ζήλο τα καθήκοντά του (για να μην κατηγορηθεί από την κυβέρνησή του για φιλελληνική στάση, εξαιτίας της καταγωγής του), απέρριψε το αίτημα του Καρατάσου, με το αιτιολογικό ότι στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ξεσηκώσει τους Μακεδόνες κατά του Σουλτάνου.

Δύο μέρες αργότερα (25 Ιανουαρίου), ο Όθων και ο Μουσούρος ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια του ανακτορικού χορού. Ο βασιλιάς με οργίλο ύφος του είπε στα γαλλικά: «J' esperais, monsieur le minister, que vous auriez eu plus d' egards pour moi» (ελληνιστί, «Ήλπιζον κύριε, ότι ο Βασιλεύς της Ελλάδος ήξιζε περισσοτέρου σεβασμού, εκείνου τον οποίον εδείξατε») και του έστρεψε τα νώτα.

Ο Μουσούρος θεώρησε προσβλητική τη συμπεριφορά του βασιλιά και αποχώρησε από τη δεξίωση. Την επομένη, αφού διαβουλεύθηκε με τον πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας Λάιονς, απηύθυνε διακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το επεισόδιο στον πρωθυπουργό Κωλέττη. Τις επόμενες μέρες η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο έλληνας επιτετραμμένος στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του Κωλέττη επέρριψε τις ευθύνες για το επεισόδιο στον Μουσούρο. Η τουρκική κυβέρνηση με τελεσίγραφο αξίωσε ικανοποίηση, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. Τότε, ο Σουλτάνος διέταξε τον πρεσβευτή του να εγκαταλείψει την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επέλθει διακοπή στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η διευθέτηση του επεισοδίου και η αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βραδυπορήσουν για ένα χρόνο, εξαιτίας της ανάμειξης των μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να εκδηλώσουν τον ανταγωνισμό τους. Η Αγγλία υποκινούσε σε αδιαλλαξία την Τουρκία και εμπόδιζε κάθε συμβιβαστική προσπάθεια, θέλοντας να ανατρέψει τον γαλλόφιλο Κωλέττη, υποβοηθούμενη και από τους «Τάιμς του Λονδίνου», που χαρακτήριζαν τον έλληνα πρωθυπουργό «δόλιο, απατεώνα και χαμερπή». Για τους υποκινητές των «Μουσουρικών» δεν είχε καμία αμφιβολία και ο πολύς Μέτερνιχ: «Η υπόθεσις Μουσούρου είναι πολιτικόν παίγνιον της Αγγλίας. Αυτουργός της υποθέσεως είναι ο Λάιονς και εργολάβος του θεάματος ο Πάλμερστον (Υπουργός Εξωτερικών)».

Η σθεναρά στάση του Κωλέττη τον είχε καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στο λαό. Παρότι η κυβέρνησή του ήταν βουτηγμένη στα σκάνδαλα (Υπόθεση Πονηρόπουλου) προκήρυξε εκλογές για τον Ιούνιο του 1847, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα αντιμετώπιζε και το κίνδυνο οικονομικού εμπάργκο από τους Οθωμανούς, που θα έπληττε κυρίως τη ναυτιλία και το εμπόριο. Όταν ο άγγλος πρεσβευτής Λάιονς το επεσήμανε στον Κωλέττη, ο πείσμων ηπειρώτης του απάντησε: «Οι ναύται θα γίνουν πειραταί και οι τεχνίται λησταί».

Ο Κωλέττης δεν πρόλαβε να χαρεί τον εκλογικό του θρίαμβο και πέθανε τον Αύγουστο του 1847. Τον διαδέχθηκε ο αγωνιστής του '21 Κίτσος Τζαβέλας, που ακολούθησε στην αρχή την ίδια σθεναρή στάση με τον προκάτοχό του. Τον Οκτώβριο του 1847 η ελληνική πλευρά έδειξε διάθεση συμβιβασμού με υπόμνημα που κατέθεσε στις μεγάλες Δυνάμεις ο Υπουργός Εξωτερικών Γλαράκης, έπειτα από τις επαφές του Όθωνα με τον τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο, ο οποίος ανέλαβε διαμεσολαβητής για την εξομάλυνση της διαφοράς και την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ρωσία διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσει ηθικά την Τουρκία, αλλά και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Αγγλία, αναθέτοντας ένα ή δύο υπουργεία σε στελέχη του Αγγλικού Κόμματος. Η ρωσική πρόταση, που δικαίωνε τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, την Πρωσία και τη Βαυαρία, ενώ η Γαλλία παρέμεινε ουδέτερη. Ο Όθων την αποδέχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ααλή Εφέντη εξέφραζε τη λύπη της «διά μιάν παρεξήγησιν, ήτις έσχεν ως αποτέλεσμα την αναχώρησιν του Απεσταλμένου της Α.Μ. του Σουλτάνου».

Η επιστολή θεωρήθηκε ικανοποιητική από την Οθωμανική Κυβέρνηση και ο Μουσούρος επανήλθε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1848, με τη δήλωση της Υψηλής Πύλης ότι «χαίρει, διότι δύναται να αποκαταστήση τας σχέσεις μετά της Ελλάδος, εις ο σημείον ευρίσκοντο προ της προσωρινής διακοπής». Ο βασιλιάς κάλεσε στα Ανάκτορα τον Μουσούρο και του εξέφρασε και προφορικώς τη λύπη του για το επεισόδιο. Η Ρωσία είχε προνοήσει, ώστε ο Μουσούρος να παραμείνει λίγες μέρες στην Αθήνα και στη συνέχεια να μετατεθεί στο Λονδίνο.


"Ο Συρρακιώτης πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, που προκαλούσε έντονα συναισθήματα. Τον Κωλέττη θα μπορούσε κανείς να τον αγαπήσει ή να τον μισήσει, δεν θα μπορούσε όμως, σε καμία περίπτωση, να τον αγνοήσει".
Κάρολος Παπούλιας(Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας): Απο την ομιλία του κατά την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του αδριάντα του Ηπειρώτη πολιτικού μπροστά απο το μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου τον Ιούνιο του 2005.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ο Α.Ο.Συρράκου σε τροχιά ανόδου


Ο Α.Ο.Συρράκου διατηρεί βάσιμες ελπίδες ανόδου καθώς μέχρι σήμερα βρίσκεται στην δεύτερη προνομιούχο θέση της βαθμολογίας που τον προβιβάζει στην δεύτερη κατηγορία του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΕΠΣΗΠ.
Την 22η αγωνιστική δέχθηκε αλήθεια από τον μέχρι πρότινος συγκάτοικο του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ήττα με το «βαρύ» 3-0 σκόρ.
Απομένοντας όμως  μόλις 3 αγωνιστικές μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος, κατέχει την προνομιούχο θέση της ανόδου και όπως διαφαίνεται δύσκολα θα την χάσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Α.Ο Συράκου ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και αποτελείτε ως επι το πλείστον από Συρρακιώτες και στην διοίκηση αλλά και ως ποδοσφαιριστές.        
Αποτελεί συνέχεια της θρυλικής ομάδος , του περίφημου «Σταυραετού Συρράκου» ο οποίος για χρόνια μεσουρανούσε ακόμη και στα «σαλόνια» της Εθνικής Κατηγορίας (κοινώς Δ΄ Εθνική), και λόγω ενός ανεκδιήγητου προέδρου –μη Τζουμερκιώτη- ο οποίος δεν έδινε την σφραγίδα του συλλόγου (μιας και η ομάδα είχε πάψει πια να αγωνίζεται), οι Συρρακιώτες ίδρυσαν τον Α.Ο. Συρράκου


Οι δήμαρχοι του Νομού αναζητούν λύσεις στα προβλήματα και στις αδυναμίες του «Καλλικράτη»

Κοινά προβλήματα, κοινό μέτωπο
Τα σοβαρά προβλήματα και οι αδυναμίες του Καλλικράτη, που στην ουσία καταργούν την διοικητική μεταρρύθμιση και την αυτοτέλεια των δήμων, αναδείχθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση όλων των Δημάρχων του Νομού, η οποία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.
Παρόν στην συνάντηση ήταν και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
κος Γιάννης Σεντελές
Τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των νέων δήμων και οι δυσκολίες που ανακύπτουν εξ αιτίας των νομοθετικών κενών, τείνουν να οδηγήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδο και σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθημερινές υποχρεώσεις.Το πρόβλημα που αναδείχθηκε σε κυρίαρχο, από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με ιδιώτες την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατη η σύσταση υπηρεσιών καθαριότητας από τους Καλλικρατικούς Δήμους. Για αυτό εξάλλου, στην συνάντηση μετείχε και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας.
Παράλληλα ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργεί μία ακόμη σειρά προβλημάτων καθώς για ορισμένα ζητήματα προσκρούει στην κοινή λογική. Τέτοια θέματα, όπως επισημάνθηκε από τους αιρετούς του Νομού Ιωαννίνων είναι οι οφειλές από δεδουλευμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά ακόμη και οι προμήθειες καυσίμων για τα οχήματα και τα μηχανήματα των δήμων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος μετά το τέλος της συνάντησης.
Κοινό μέτωπο
Με στόχο να μεταφερθεί η εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να ζητηθεί άμεση λύση, στην συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός και με τους υπόλοιπους δημάρχους της Ηπείρου.
«
Οι δυσκολίες που υπάρχουν καταργούν στην πράξη τον Καλλικράτη. Δεν είναι δυνατό να προσκρούουμε στα αυτονόητα. Υπάρχουν πρακτικά, καθημερινά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», υπογράμμισε ο κ.Φίλιος.
Εξάλλου, όπως είναι κατανοητό αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι δήμοι της περιφέρειας, αν όχι το σύνολο των νέων δήμων και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι χαμηλότερης έντασης όπως στο Δήμο Ιωαννιτών που υπήρχαν οργανωμένες υπηρεσίες, σε άλλες όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Για το θέμα και την προετοιμασία των εισηγητικών κειμένων που θα μεταφερθούν σε μελλοντική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείο, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής από τους Δήμους.
Σύμπραξη για τον Πολιτισμό
Στην συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων στον πολιτιστικό τομέα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου Παναγιώτη Κιτσούλη και του υπεύθυνου του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ.
Αποφασίστηκε να συσταθούν δύο μόνιμες επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε η συνεργασία αυτή να περάσει σε πρακτικό επίπεδο. Στόχος είναι αφενός να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό «δυναμικό» και αφετέρου να ακούγεται μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο η «φωνή» της αυτοδιοίκησης.
«Μόνο ένας όρος υπάρχει, να είναι αποκλειστικά η φωνή της αυτοδιοίκησης και όχι η φωνή του Δημάρχου ή της συμπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Φίλιος.


Πηγή: Νέοι Αγώνες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πώς θα «τρέξει» ο νέος Επενδυτικός Νόμος - Έρχεται πρώτη προκήρυξη με 800 εκατ. ευρώ


Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ από την εφημερίδα Έκδοση

Μέσα στις επόμενες μέρες μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος Επενδυτικός Νόμος και εντός της χρονιάς θα διατεθούν κίνητρα 1,2 δισ. ενισχύσεων και 3.2 δισ. φοροαπαλλαγών.
Αυτό προκύπτει από παρουσίαση των εξελίξεων γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης. «Δύο μήνες μετά την ψήφιση του επενδυτικού νόμου η νομοτεχνική επεξεργασία καινοτόμων διαδικασιών εφαρμογής και η συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση του Υπουργείου έχουν ολοκληρωθεί. Ο νέος επενδυτικός νόμος αποκτά «ζωή» μέσα από τα προεδρικά διατάγματα που καθορίζουν τις διαδικασίες υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος παρουσίασε μεταξύ των άλλων την κατανομή των πόρων αλλά και τις διαδικασίες για την ένταξη μίας πρότασης στον νέο νόμο,
Οι ενισχύσεις του νέου επενδυτικού νόμου θα κατανεμηθούν όπως είπαμε για το 2011 σε 1,2 δισ. ευρώ, και σε φοροαπαλλαγές 3,2 δισ. ευρώ.
Στην πρώτη προκήρυξη θα προκηρυχθούν
• 500 εκ. στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής,
• 100 εκ. στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης,
• 150 εκ. στο ειδικό καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας
• και 50 εκ. για δικτύωση επιχειρήσεων.

Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 1 δισ. φοροαπαλλαγές. Οι υπόλοιπες διαθέσιμες φοροαπαλλαγές (800 εκ) θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθεί το πλαφόν ενισχύσεων που μπορούν να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης και θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων πάνω από 50 εκ ευρώ.
Οι επιχορηγήσεις των ειδικών καθεστώτων (νεανική επιχειρηματικότητα και δικτύωση) θα συμπεριληφθούν στην πρώτη προκήρυξη αλλά θα υλοποιηθούν καθ’ολη τη διάρκεια του 2011.
Στη δεύτερη προκήρυξη του 2011 θα προκηρυχθούν 400 εκ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής, με έμφαση στις περιφέρειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 800 εκ. φοροαπαλλαγές. Οι υπόλοιπες διαθέσιμες φοροαπαλλαγές (400 εκ) θα χρησιμοποιηθούν για να συμπληρωθεί το πλαφόν ενισχύσεων που μπορούν να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης και θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, μεγαλύτερων από 50 εκ. και ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα θα συνεχίζουν να υλοποιούνται οι επιχορηγήσεις των δύο ειδικών καθεστώτων.

Έλεγχοι
Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης πιστοποιείται με επιτόπιο έλεγχο, που καταγράφει την αγορά πρώτων υλών, πωλήσεων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο, τα επενδυτικά σχέδια υπόκεινται σε έλεγχο τόσο κατά τη διαδικασία υλοποίησης, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργία της επένδυσης. Έλεγχος μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, ακόμη και μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί το 50% της επένδυσης.
Έκτακτος έλεγχος μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και για προγενέστερους επενδυτικούς νόμους.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Πώς θα είναι, τώρα, οι διαδικασίες υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου της επενδυτικής πρότασης, σύμφωνα τουλάχιστον με το πλαίσιο που έθεσε ο υπουργός.
Μέσα σε έξι μήνες θα ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία. Από την προκήρυξη μέχρι την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. Τα πράγματα θα έχουν ως εξής.
- Ο υποψήφιος επενδυτής εγγράφεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέσω των σχετικών ιστοσελίδων του υπουργείου, όπου θα βρίσκει και τις απαραίτητες πληροφορίες (www.mindev.gov.gr , www.ependyseis.gr , www.investingreece.gov.gr ) και λαμβάνει προσωπικό κωδικό.
- Υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και των απαιτούμενα δικαιολογητικά και εκτυπώνει την αίτηση.
- Υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (συμπεριλαμβανομένων και των πρωτότυπων εγγράφων) στο αρμόδιο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας, στη Μονάδα Ανάπτυξης στην Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα, δημιουργούνται πρότυπα γραφεία. Θα λειτουργούν ως receptions που θα κάνουν τον τυπικό προέλεγχο του φακέλου και θα κατευθύνουν τον πολίτη για τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κάθε δικαιολογητικό έγγραφο ή στοιχείο που υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, πρέπει να έχει υποβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.
- Ακολουθεί ο προέλεγχος. Οι υπάλληλοι του Γραφείου ελέγχουν την πληρότητα του φακέλου της αίτησης και εφόσον είναι πλήρης, δίνουν απόδειξη. Αν λείπουν απαραίτητα δικαιολογητικά ή στοιχεία, προσκομίζονται μέσα σε 10 ημέρες. Κάθε φάκελος ελέγχεται και αξιολογείται σε 40 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσής του από δύο τυχαίους επιλεγμένους αξιολογητές.
Δημιουργείται γι’ αυτό Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών, μετά από ανοιχτή πρόσκληση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. Αν υπάρχει απόκλιση στη βαθμολογία πάνω από 10 μονάδες, βαθμολογεί τρίτος αξιολογητής. Όποιος είναι αξιολογητής, δεν μπορεί να είναι ελεγκτής.
Κατά το διάστημα αυτό, ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του.
- Δημοσιεύεται στο διαδίκτυο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με τη βαθμολογία τους. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης μέσα σε 10 ημέρες. Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
- Αναρτάται ο τελικός πίνακας αποτελεσμάτων.

Τα βλάχικα τραγούδια του Συρράκου

Παραθέτουμε απόσπασμα απ’ την έκδοση του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων «Τραγούδια του Συρράκου» που επιμελήθηκε ο μουσικός και μελετητής παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού κος Γιώργος Μπέλλος.



Είναι περίεργο φαινόμενο ότι τα βλάχικα τραγούδια είναι λίγα, 6 τον αριθμό όλα κι όλα, τα: «Νου τι ρίντι φιάτα νίκα», «Ντι κου νίκα», «Ντούσι γιάνλου πούνου λα όι», «Βίνι ουάρα σι φουτζί μου», «Ντόου φιάτι», «Βούλω Τσιβούλω». Είναι τραγούδια γενικά γνωστά και στους υπόλοιπους βλάχους της Πίνδου (Μέτσοβο, Βωβούσα, Περιβόλι, Σαμαρίνα κτλ) με παραλλαγές στην μουσική και στον στίχο. Ένα έβδομο τραγούδι το «Νοβίνη Μάρτζο Πλόερος» είναι νεώτερο, επώνυμη δημιουργία από τον Αθανάσιο Γκαρτζονίκα ο οποίος δούλεψε και ως τραγουδιστής, στα 1970 περίπου. Ο Νίκος Γεροδήμος αναφέρει και το «Μαρία τζιν λα μούμι», δεν το ανέφερε όμως κανένας άλλος πληροφορητής ούτε υπάρχει ηχογραφημένο σε έκδοση του Συνδέσμου ούτε σε κασέτα από πανηγύρι ή γλέντι. Τα τραγούδια των βλάχων της Πίνδου είναι διαφορετικά από τα Φαρσαριώτικα, τα τραγούδια των Αρβανιτόβλαχων. Δεν μοιάζουν ούτε με τα τραγούδια των βλάχων της Βέροιας ούτε με τα τραγούδια των βλάχων της Μακεδονίας (Σέρρες). Διαφορές υπάρχουν και στο μουσικό ύφος. Στο Μέτσοβο το τραγούδι «Ντι κου νίκα» είναι συγκαθιστό, ενώ στο Συρράκο συρτό, όπως το έχει ηχογραφήσει και σε σόλο κλαρίνο ο Νίκος Καρακώστας ήδη στα 1935 με τίτλο: «Μαντικουνίκα ταγαπσί».
Το ότι υπάρχουν λίγα μόνο βλάχικα τραγούδια, μάλλον είναι απόρροια του γεγονότος ότι οι Συρρακιώτες για περισσότερο από 100 χρόνια είναι αποκομμένοι από τους Βλάχους της Βόρειας Πίνδου και μετακινούνται νότια. Αποτέλεσμα είναι να χάσουν την βλάχικη παράδοση. Τα βλάχικα τραγούδια που λέγονται στο Συρράκο σήμερα μάλλον είναι νεώτερα αντιδάνεια από τους υπόλοιπους βλάχους και τα μετέφερναν οι μουσικοί. Όταν ένας βλάχος μουσικός από το Μέτσοβο βρίσκεται στους Καλαρρύτες και συνεργάζεται με τους ντόπιους μουσικούς (Νταής Βελισσάρης), αυτός είναι φορέας μουσικής παράδοσης από έναν τόπο σ’ έναν άλλο. Ή και αν υπήρχαν κατάλοιπα από την βλάχικη παράδοση, αυτά έχουν εξαφανιστεί κάτω από τις επιδράσεις των άλλων Βλάχων. Το τραγούδι «Νου τι ρίντι φιάτα νίκα» παράδειγμα σώζεται στο Συρράκο με 18 μόνο στίχους όταν στο Μέτσοβο είναι καταγραμμένο με περισσότερους από 100. Ακόμα οι μουσικοί προσαρμόζουν τα βλάχικα τραγούδια στο ύφος των υπόλοιπων τραγουδιών του Συρράκου. Η ελληνική επιρροή είναι φανερή στα βλάχικα τραγούδια, δεν αποκλείεται και το αντίστροφο, δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία στο Συρράκο. Έτσι και οι γυναίκες (*) γνώριζαν μουσικά τα βλάχικα τραγούδια, μπέρδευαν όμως η μία με την άλλη τα λόγια και την σειρά και καθώς και ο γράφων δεν γνωρίζει την βλάχικη γλώσσα δεν ήταν εφικτή η καταγραφή τους εκτός από το «Νου τι ρίντι φιάτα νίκα» όπου επιτεύχθει συμφωνία μεταξύ των κυριών για τα λόγια. Μουσικά τα βλάχικα τραγούδια έρχονταν στο ύφος που κατά καιρούς έχει αποτυπωθεί στην δισκογραφία. Οι κυρίες ανέφεραν ότι παρόλο που στις οικογένειές τους μιλούσαν τα βλάχικα ως πρώτη γλώσσα όμως δεν τραγούδαγαν στα βλάχικα αλλά μόνο στα ελληνικά.
(*) Ο μουσικός μελετητής αναφέρεται στην γυναικεία ομάδα Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων

 
Ο Γιώργος Μπέλλος παίζει παραδοσιακά πνευστά όργανα: κλαρίνο, φλογέρες, καβάλι κ.ά. Μουσικολογικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα βιβλία-ένθετα των CD που παρουσιάζουν την φωνητική παράδοση των Ιωαννίνων: «Ζίτσα, Καταγραφές τραγουδιών και χορών περιοχής Ζίτσας», «Μελίσματα και τραγουδίσματα από την Αμπελιά», «Πογδόριανη, Καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών στον Παρακάλαμο» και «Καρίτσα, Καταγραφές τραγουδιών-Ιστορικών στοιχείων».
Ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή, έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκπομπές λαογραφίας σε τοπικά Ραδιόφωνα και τηλεόραση (1989-2002), έχει εισηγηθεί σε σεμινάρια και συνέδρια, έχει δημοσιεύσει και έχει ασχοληθεί με γυναικείες ομάδες παραδοσιακού τραγουδιού.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Φωτιά σε κεντρικό κτίριο του Συρράκου

Φωτιά πήρε μια καμινάδα τουριστικής επιχείρησης σε κεντρικό σημείο του Συρράκου το μεσημέρι. Ένα τριήμερο όπου το Συρράκο ήταν γεμάτο απο τουρίστες αλλά και απο συγχωριανούς μας, πήρε φωτιά κεντρική καμινάδα τουριστικής επιχείρησης του χωριού, για ανεξήγητους ακόμη λόγους και προκάλεσε τον ''συναγερμό'' όλων των παρευρισκομένων. Ευτυχώς η επέμβαση των κατοίκων και τουριστών που βρισκόνταν εκεί , υπήρξε άμμεση, με αποτέλεσμα η έκταση της φωτιάς να μην λάβει απειλητικές διαστάσεις. Μικροζημιές αναφέρονται κυρίως στην στέγη της επιχείρησης. Ειδοποιήθηκε και το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβη, λόγω της χρονικής διάρκειας που έκανε να φτάσει , αν και δεδομένης της ρυμοτοτομικής κατάστασης του χωριού ούτως ή άλλως θα υπήρχε πρόβλημα πρόσβασης στο σημείο του τόπου της φωτιάς

Ν. Καζαντζάκης και "Ασκητική" (o πρόλογος)


Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.
Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.
Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.
Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δυο τούτα ρέματα παλεύουν:
α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία·
β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο.
Και τα δυο ρέματα πηγάζουν από τα έγκατα της αρχέγονης ουσίας. Στην αρχή η ζωή ξαφνιάζει· σαν παράνομη φαίνεται, σαν παρά φύση, σαν εφήμερη αντίδραση στις σκοτεινές αιώνιες πηγές· μα βαθύτερα νιώθουμε: η Ζωή είναι κι αυτή άναρχη, ακατάλυτη φόρα του Σύμπαντου.
Αλλιώς, πούθε η περανθρώπινη δύναμη που μας σφεντονίζει από το αγέννητο στο γεννητό και μας γκαρδιώνει· φυτά, ζώα, ανθρώπους· στον αγώνα; Και τα δυο αντίδρομα ρέματα είναι άγια.
Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ΄ όραμα που χωράει κι εναρμονίζει τις δυο τεράστιες τούτες άναρχες, ακατάλυτες Ορμές· και με τ΄ όραμα τούτο να ρυθμίσουμε το στοχασμό μας και την πράξη.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο ...φωτογράφος των ηρώων του 1821

Ενας Γερμανός φιλέλληνας, ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Καρλ Κρατσάιζεν, που έλαβε ενεργά μέρος στον αγώνα, ήταν ο άνθρωπος χάρη στον οποίο γνωρίζουμε σήμερα πώς ήταν η μορφή δεκάδων αγωνιστών της εθνεγερσίας.

Η ιστορία του Καρλ Κρατσάιζεν ξετυλίγεται παράλληλα με τις μεγάλες στιγμές του ξεσηκωμού. Ομως ακόμα και η διαδρομή που ακολούθησαν τα πορτρέτα των αγωνιστών μοιάζει με παραμύθι, πριν περιέλθουν τελικά στο ελληνικό κράτος και την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία έχει φροντίσει για την ανάδειξή τους υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του Βαυαρού στην απαθανάτιση των ηρώων. 

 
Ο Καρλ Κρατσάιζεν
Οι μορφές των αγωνιστών του 1821 κυριαρχούν σε κάθε επέτειο της 25ης Μαρτίου. Σε προτομές και αγάλματα αποτίθενται δάφνινα στεφάνια και οι εικόνες τους δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πώς όμως ήταν στην πραγματικότητα τα πρόσωπα της Παλιγγενεσίας; Τι μορφή είχαν οι αγωνιστές; Με τι τρόπο αποτυπώθηκαν και έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας καθώς στα χρόνια τους ακόμα δεν είχε εφευρεθεί η φωτογραφία;
Σήμερα οι σύγχρονες μάχες, οι επαναστάσεις και το χρονικό των πολέμων καλύπτονται από τους πολεμικούς ανταποκριτές και θεωρείται αυτονόητο ότι η δορυφορική εικόνα μεταφέρει άμεσα τις εξελίξεις μέσα στα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Πριν από 187 χρόνια, ένας Βαυαρός υπολοχαγός περιδιάβαινε στα ελληνικά στρατόπεδα στην Αίγινα, στον Πόρο, στη Σαλαμίνα και στο Ναύπλιο.
Ο φιλέλληνας Καρλ Κρατσάιζεν, ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος, ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τους ηρωικούς αγωνιστές, σχεδίασε τη μορφή τους και αφού τους απαθανάτιζε ζητούσε να βάλουν την υπογραφή τους στο έργο του ως πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
Πάνθεον αθανάτων
Σιγά σιγά δημιούργησε ένα πάνθεον αθανάτων. Ανάμεσά τους πυρπολητές, καπεταναίοι, οπλαρχηγοί και προεστοί. Σήμερα μια σειρά από λιθογραφίες μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε την αληθινή όψη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά, του στρατηγού Μακρυγιάννη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου αλλά και των Τομπάζη, Κουντουριώτη, Ζαϊμη, Σισίνη και πολλών άλλων αγωνιστών.

Ο υπολοχαγός Καρλ Κρατσάιζεν βρέθηκε στην Ελλάδα ως εθελοντής στο βαυαρικό εκστρατευτικό σώμα, ενώ παράλληλα κατέγραφε με τον δικό του τρόπο τις εξελίξεις στα μέτωπα του αγώνα.
Εφτασε στην Ελλάδα το 1826 και άρχισε να αποτυπώνει τις εικόνες και τα πρόσωπα που έβλεπε άλλοτε στο Ναύπλιο, τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, την Κόρινθο και την Αττική με κορυφαία ίσως αναφορά τη Μάχη στον Ανάλατο. Είχε μάλιστα συμμετάσχει στην πολιορκία της Αθήνας και της Ακρόπολης (Μάρτιος - Απρίλιος 1827). Στη διάρκεια αυτής της μάχης σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης, το πρόσωπο του οποίου σχεδίασε λίγο πριν τον κτυπήσει το μοιραίο βόλι.
Συνολικά σχεδίασε 91 έργα, ανάμεσά τους υδατογραφίες, τοπία, αρχαιότητες, πολεμικές συνθέσεις και βέβαια οι προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών του 21. Τα περισσότερα έργα έγιναν με μολυβί και σε χαρτί μικρού μεγέθους.
Χωρίς τη γραφίδα του η αυθεντική μορφή τους θα είχε χαθεί στο πέρασμα της Ιστορίας, καθώς ελάχιστοι έζησαν στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης. Ενας εξ αυτών υπήρξε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, τον οποίο στα νιάτα του σχεδίασε ο Κρατσάιζεν, αν και ο μπουρλοτιέρης απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό σε μεγάλη ηλικία ενώ ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Ολόκληρο το έργο του φιλέλληνα και αγωνιστή (καθώς είχε πολεμήσει και ο ίδιος στη μάχη του Φαλήρου) παρουσιάζεται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που ιδρύθηκε στο Ναύπλιο.
Η συλλογή
Εκεί, σχέδια, υδατογραφίες και λιθογραφίες ξεδιπλώνουν πτυχές του αγώνα και παρουσιάζουν ανάγλυφα τα τοπία της εποχής.

Στις αίθουσές του συνυπάρχουν προσχέδια από τα τελικά πορτρέτα, εικόνες από τα πολεμικά σκαριά της νησιωτικής Ελλάδας, προσωπογραφίες «ανώνυμων» ηρώων, χάρτες που εξιστορούν επί μέρους μάχες και λιθογραφίες πολλών φιλελλήνων, από τον Φαβιέρο μέχρι τον λόρδο Βύρωνα.
Μετά την επιστροφή του στο Μόναχο και με βάση ορισμένα σχέδια των Αγωνιστών της Επανάστασης, ο Κρατσάιζεν δημιούργησε μια σειρά από 24 λιθογραφίες.
Τα έργο του ολοκληρώθηκε το 1831. Στις εικόνες αυτές μετέπειτα βασίστηκαν κορυφαίοι ζωγράφοι όπως ο Πίτερ Φον Ες και ο Θόδωρος Βρυζάκης. 
                                 Κρατσάιζεν Καρλ – Το Παλαμήδι με ένα τμήμα του Ναυπλίου.

Το «ταξίδι» των 91 έργων του υπολοχαγού
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως έχει και η τύχη των έργων του Κρατσάιζεν, όπως την καταγράφει η κ. Μαριλένα Κασιμάτη, που επιμελήθηκε την ειδική έκδοση της Εθνικής Πινακοθήκης. Οι προσωπογραφίες των αγωνιστών έμελλε να επιστρέψουν στην Ελλάδα εκατό χρόνια μετά τον σχεδιασμό τους.
Στο πέρασμα του χρόνου τα έργα του έπεσαν στη λήθη και ξεχάστηκαν μέχρι το γύρισμα του αιώνα, όταν κάπου στα 1900 ένας κληρονόμος του Βαυαρού ζωγράφου ενημέρωσε για το μοναδικό αυτό αρχείο τον Νικόλαο Γύζη, ο οποίος του συνέστησε να το παραχωρήσει στο Μουσείο των Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τον θάνατο του Κρατσάιζεν, το 1878, η συλλογή πέρασε στα χέρια της Μαρίας, την οποία μετέπειτα κληρονόμησε ο σύζυγός της Ιον Φετώφ, καθηγητής ρωσικής καταγωγής, ο οποίος δίδασκε στο Βερολίνο και μετά στο Γαλάτσι της Ρουμανίας.
Ηταν πλέον Φεβρουάριος του 1926, όταν ο κληρονόμος της συλλογής κατέθεσε το ιστορικό της και ενημέρωσε επίσημα το ελληνικό προξενείο στο Γαλάτσι. Λίγο καιρό αργότερα με ένα άρθρο του ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου προέτρεπε την ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει το κληροδότημα. Ετσι τελικά έναντι 200.000 δραχμών τα έργα του Κρατσάιζεν επέστρεψαν στον τόπο όπου είχε εμπνευστεί τη δημιουργία τους και δόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη. Μαζί με τα ιστορικά του σχέδια η συλλογή περιελάμβανε τα σύνεργα του δημιουργού και ένα δερμάτινο σαλάχι του Πλαπούτα.

ΠΗΓΗ : http://www.ethnos.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Πώς και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

α) Γιορτάστηκε το 1838 με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ενώ η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε επίσημα.
β) Ο Όθων ήταν αντίθετος να συνδυαστεί η επανάσταση με την εκκλησιαστική γιορτή του Ευαγγελισμού.
γ) Το παλάτι δεν επιθυμούσε έξοδα γιορτές την εποχή που οι Αγωνιστές δεν είχαν να φάνε.
δ) Το “υπερθέαμα”: εκατοντάδες νέοι με δαδιά ή λαδοφάναρα σχημάτισαν το “εν τούτω Νίκα” στο Λυκαβηττό, ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι.
ε) Λέγεται ότι για την πρώτη γιορτή της 25ης Μαρτίου δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων, που προοριζόταν για την ανέγερση του Πανεπιστημίου.

 
Η   25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1838 και από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της εορτής οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του  Δημάρχου της Αθήνας Δημ. Καλλιφρονά ( 1805 – 1879) [1]. Ο Δήμαρχος ήρθε σε ρήξη με τη βαυαρική διοίκηση και συγκεκριμένα με το Υπουργείο των Εσωτερικών το οποίο δεν επιθυμούσε  έξοδα για γιορτές, όταν οι αγωνιστές δεν είχαν να φάνε. Κατά μία άλλη εκδοχή το Παλάτι, μάλλον, δεν επιθυμούσε να συνδέσει την εθνική εορτή με την Ορθοδοξία, για να μη δώσει την ευκαιρία στην Εκκλησία να καπηλευτεί την επανάσταση των Ελλήνων. Τελικά, ο Δήμαρχος θα οργανώσει μόνος του [2] τον εορτασμό και εκ του αποτελέσματος κατάφερε να δώσει  πανηγυρική ατμόσφαιρα, που ευχαρίστησε τους 17.000 Αθηναίους, οι οποίοι κατοικούσαν, τότε, στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, σημαιοστόλισε την πόλη και καθάρισε τις (λιγοστές) πλατείες. Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα, Παρασκευή πρωί, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Αθήνα ξύπνησε με 21 νέους κανονιοβολισμούς. Αριθμός συμβολικός , που συνδυάζεται με το ’21 της επαναστασης. Άρχισαν, έπειτα, να χτυπούν πανηγυρικά οι καμπάνες των εκκλησιών.
Το πρωί, της 25ης Μαρτίου 1838, εψάλη δοξολογία στον, τότε,  Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης (στην οδό Αιόλου), στην οποία,  και μόνο εκεί, παραβρέθηκε και ο Όθων ντυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλα. Το απόγευμα οργανώθηκε από το Δήμο χορός στην πλατεία των παλαιών Ανακτόρων στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι της πόλης ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη και τους παρακολούθησαν πολλοί από τους Αγωνιστές του 1821. Τη  νύχτα ο Δήμαρχος, πάντα, φωταγώγησε με λαδοφάναρα[3] τους κεντρικούς δρόμους και την Ακρόπολη.
Τέλος, οι Αθηναίοι έμειναν αποσβολωμένοι από το υπερθέαμα, όταν αντίκρισαν στο Λυκαβηττό φαναράκια που τα κρατούσαν νεολαίοι της εποχής και σχημάτιζαν ένα τεράστιο  φωτεινό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω Νίκα»[4]. Έτσι, το 1838 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25 Μαρτίου, ως μέρα μνήμης των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821. Και τούτη η γιορτή έγινε με γκρίνια, με διαφωνίες και με πλουσιοπάροχη μεγαλοπρέπεια (ενώ χρήματα δεν υπήρχαν), κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια μας. Οι κακές γλώσσες λένε ότι για τη γιορτή ετούτη δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων, που προοριζόταν για την ανέγερση του Πανεπιστημίου.

Σημειώσεις
[1] Δημ. Λαμπίκη, τα 100 χρόνια του Δήμου Αθηναίων, 1938, σελ. 43
[2] Στους ιστορικούς μελετητές είναι γνωστό το κείμενο του “διατάγματος” 980/1838 που καθιέρωνε τη μεγάλη εθνική εορτή, αλλά το κείμενο τούτο κυκλοφόρησε μόνο στον Τύπο και δε δημοσιεύτηκε ποτέ στην εφημερίδα  της Κυβέρνησης (συνεπώς δεν πρόκειται για Διάταγμα). Το κείμενο έχει ως εξής:
«Επί τη προτάσει της Ημετέρας επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματείας, θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Έλληνα, διά την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγιας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος, διά την κατ’ αυτήν έναρξιν του υπέρ ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής και διατάττομεν την διαληφθείσαν Γραμματείαν να δημοσίευση και ενεργήση το παρόν Διάταγμα».

[3]Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι τότε η πρωτεύουσα, φωτιζόταν με 70 – 80 λαδοφάναρα του Δήμου και όταν φυσούσε δυνατός άνεμος έσβηναν όλα. Για να περιοριστούν τα περιττά έξοδα (για το φωτισμό ο Δήμος δαπανούσε το 5% του προϋπολογισμού του) κατά τις νύχτες με φεγγάρι, άναβαν μόνο τα 20-25 λαδοφάναρα.
[4] αναφέρεται και στους στίχους του Παν Σούτσου:” και αστήρ εν τούτω νίκα/ επεφάνη φωτεινός…”

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε όσους έχουν χρέη στους ΟΤΑ...


H εφορία δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα και για χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από την εφορία ή να πάρει επιστροφή φόρου ενώ ταυτόχρονα έχει χρέος προς τον δήμο του, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Και ότι δεν θα παίρνει ενημερότητα, αν πρώτα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του προς τον δήμο.Στην προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις οφειλές που έχουν οι πολίτες προς αυτούς.
ΠΗΓΗ: http://epirusgate.blogspot.com/

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Η επιστολή που ο μεγάλος Νομπελίστας Λατινοαμερικάνος  συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έστειλε στους φίλους του πριν αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή για λόγους υγείας (καρκίνος στους λεμφαδένες)


Αν ο Θεός ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη από κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέφτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτόμουν όλα αυτά που λέω εδώ.

Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι αυτό που αξίζουν, αλλά γι αυτό που σημαίνουν.

Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλείνουμε τα μάτια, χάνουμε εξήντα δευτερόλεπτα φως. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμόταν. Θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απολάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!

Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου.

Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγράφιζα μ’ ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πάνω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι κι ένα τραγούδι του Σερράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρια μου τα τριαντάφυλλα, για να νοιώσω τον πόνο από     τ’ αγκάθια τους και το κοκκινωπό φιλί των πετάλων τους...

Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή... Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ. Θα έκανα κάθε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζούσα ερωτευμένος με τον έρωτα.

Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παιδί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι το θάνατο δεν τον φέρνουν τα γηρατειά αλλά η λήθη. Έμαθα τόσα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνεις την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεογέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυλο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα.

Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέσα σ’ αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς θα πεθαίνω.

Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να κοιμάσαι, θα σ’ αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπορέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα σ’ έβλεπα να βγαίνεις απ’ την πόρτα, θα σ’ αγκάλιαζα και θα σού ‘δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλλα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα άκουγα τη φωνή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ’ έβλεπα, θα έλεγα “σ’ αγαπώ” και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη.

Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα ΄θελα να σου πω πόσο σ’ αγαπώ κι ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.

Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι’ αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν’ το σήμερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει ποτέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις “συγνώμη”, “συγχώρεσέ με”, “σε παρακαλώ”, “ευχαριστώ” κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις.

Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ’ τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα.”

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στον ΧΥΤΑ Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση τους βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ Ελληνικού στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων και από τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθούν τα πρώτα σκουπίδια για αν αρχίσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.
Την πορεία των εργασιών είδε από κοντά κατά την επίσκεψη της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συνοδευόμενη από τους Δ/ντές των αρμόδιων Διευθύνσεων, Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε), και Ελέγχου Κατασκευής Έργων(Δ.Ε.Κ.Ε.). Η κ. Γενικός ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την πορεία των εργασιών και διαπίστωσε και η ίδια ότι  το έργο συνεχίζεται ομαλά. Έλαβε μάλιστα  τη διαβεβαίωση από τον εργολάβο πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες.
Μέχρι σήμερα, έχει υλοποιηθεί το 95% του έργου καθώς εκκρεμούν η ολοκλήρωση της διάστρωσης του πυθμένα του μοναδικού κυττάρου (έως το τέλος της εβδομάδας), η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και η ολοκλήρωση της οδοποιίας με την ασφαλτόστρωση, ώστε το έργο να αποκτήσει την τελική του μορφή και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο.
Έξι μήνες δοκιμαστικά
Όλα δείχνουν ότι το έργο που αποτέλεσε αιτία κινητοποιήσεων, επεμβάσεων των ΜΑΤ, προσφυγών στο ΣτΕ και καθυστέρησε αρκετά θα λειτουργήσει για διάστημα 3 ετών περίπου, όπως είναι η πολίτική δέσμευση της πρώην Περιφερειάρχη και νυν Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που η χωροθέτηση του επίκειται, ενώ ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δεν θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.
Η δοκιμαστική λειτουργία των έξι μηνών θα γίνει με την μεταφορά σκουπιδιών με μικρά απορριμματοφόρα, και άρα με περιορισμένες ποσότητες,  που αντί της χωματερής Δουρούτης στην οποία ξεκινά το έργο αποκατάστασης, θα κατευθύνονται προς τον ΧΥΤΑ. Μεγάλα απορριμματοφόρα θα μπορούν να φτάνουν στον ΧΥΤΑ μόλις κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης που είναι υπό δημοπράτηση, μήκους 2,2 χιλιομέτρων και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου.
Στο μοναδικό κύτταρο του ΧΥΤΑ έχει τοποθετηθεί προ πολλού η μεμβράνη και τα μονωτικά και γίνεται το ίδιο και στον πυθμένα του με τη μεταφορά σκύρας, ενός κατάλληλου υλικού (κάτι σαν κροκάλα) από την Κοζάνη για να στεγανοποιηθεί πλήρως το κύτταρο.
Το κύτταρο μπορεί να δεχθεί περίπου 800.000 τόνους απορριμμάτων, αλλά για την τριετή περίπου λειτουργία, όπως είναι η δέσμευση, αυτός ο όγκος είναι τεράστιος και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Η ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων στο ΧΥΤΑ, μήκους 500 μέτρων  είναι μια ακόμη εκκρεμότητα που θα κλείσει, ενώ  περίφραξη έχει ολοκληρωθεί.
Ο βιολογικός επίσης βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, αν και δεν χρειάζεται άμεσα να λειτουργήσει.
Αυξημένο κόστος, αποπληρωμή από το ΕΠΠΕΡΑΑ
Λόγω του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ για περίπου πέντε μήνες, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε να δοθούν παρατάσεις, πρώτα μέχρι το τέλος του 2010 και η τελευταία μέχρι 31 Μαρτίου 2010, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα.
Το έργο ήταν ενταγμένο στο Γ΄ ΚΠΣ και πέρασε ως έργο-¨γέφυρα» στο ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, πλέον όμως πληρώνεται από το ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ΕΣΠΑ και όχι από το ΠΕΠ Ηπείρου. Περίπου 4 εκ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα χρήματα και μαζί με αυτά που πληρώθηκαν ήδη στον ανάδοχο (η αποζημίωση για τις 150 μέρες του αποκλεισμού κοστίζει 750.000 ευρώ και με τις αναθεωρήσεις το επιπλέον κόστος φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ) θα ανεβάσουν το συνολικό κόστος στα 11,5 εκ. ευρώ, χωρίς να είναι τελικό ποσό.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα πρώτα χρήματα σους "Καλλικρατικούς" Δήμους!!!


Δόθηκε στις 16 Μαρτίου 2011 στην Περιφέρεια. Ηπείρου, η πρώτη εντολή μεταφοράς πιστώσεων απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την χρηματοδότηση έργων του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας . Κατά συνέπεια, περνούν τα πρώτα χρήματα στους «Καλλικρατικούς Δήμους», για υλοποίηση έργων.

Για τον Δήμο μας των Βορείων Τζουμέρκων πιστώθηκε το συνολικό ποσό των 173.962,31 euro, και αφορά υλοποίηση έργων στην περιφέρεια του Δήμου.
Αναλυτικά προβλέπει:
  • Για την αντικατάσταση παραθύρων και καλοριφέρ Δημαρχείου το ποσό των  33.769 euro.
  • Για την επισκευή Πνευματικού Κέντρου Δ.Δ. Ραφταναίων το ποσό των 23.561 euro.
  • Για την ύδρευση Δ.Δ. Δήμου το ποσό των 87.775 euro
  • Για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων το ποσό των 50.000 euro. 
 Επίσης δόθηκε και η πρώτη δόση κρατικής επιχορήγησης για το 2011, για τις  λειτουργικές ανάγκες των σχολείων του Δήμου μας που ανέρχεται στο ποσό των 20.588 euro.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Paulo Coelho. Ένας απ' τους πιο σύγχρονους λογοτέχνες

 
«…Γι αυτό έπρεπε να εξαγνίσει την ψυχή της, και πάντα κατέφευγε στις τέσσερις δυνάμεις που την καθοδηγούσαν: αγάπη, θάνατο, δύναμη και χρόνο.
Πρέπει να αγαπάμε, γιατί μας αγαπά ο θεός.
Πρέπει να έχουμε επίγνωση του θανάτου, για να κατανοήσουμε την ζωή.
Πρέπει να παλέψουμε να μεγαλώσουμε, χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της δύναμης που αποκτήσαμε στην πορεία, γιατί ξέρουμε ότι δεν έχει καμιά αξία.
Τέλος πρέπει να δεχτούμε ότι η ψυχή μας, αν και αιώνια, αυτή την στιγμή είναι πιασμένη στα δίχτυα του χρόνου, με όλες τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.»
ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΟ
(Απόσμασμα απ' το μυθιστόρημα "Ο νικητής είναι μόνος")

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Δημοτικό συμβούλιο στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011


Πρόσκληση προς τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, τους Δημοτικούς Συμβούλους  και τους προέδρους Συμβουλίων και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων, για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Κων/νος Τσαμπούλας.
Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στην Πράμαντα την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.00 το απόγευμα.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι 33, και αυτά που αφορούν πρωτίστως το Συρράκο είναι τα κάτωθι:
·        Εξέταση αιτήματος Τραπέζης Eurobank περί προσαρμογής του ενοικίου του καταστήματος Πρέβεζας (κληροδότημα Τ.Κ. Συρράκου).
·        Συγχώνευση ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων
·        Εκμίσθωση βοσκοτόπων για το έτος 2011

Η ανείπωτη "ελαφρότητα" μιας ...καμάρας

Το Συρράκο αποτελεί ένα μνημείο τέχνης. Πολλοί το φωτογράφησαν, πολλοί έγραψαν γι αυτό και για πολλούς έχει καταστεί ένας απ’ τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς.
 Και για όλα αυτά βέβαια είχαν φροντίσει οι πρόγονοί μας, αλλά και ο νεοέλληνας Συρρακιώτης, ο οποίος σεβόμενος την αρχιτεκτονική των προγόνων του αλλά και του τοπίου φρόντισε στο να διατηρηθεί, να συντηρηθεί και να ανακατασκευαστεί ο οικισμός, πάντα όμως με γνώμονα τον σεβασμό σε αυτό που κληρονόμησε.
Σαφώς και σε όλη αυτή την προσπάθεια της αναδόμησης, (συνεπεία καταστροφικού σεισμού στο τέλος της δεκαετίας του ΄60), ερήμωσης και εγκατάλειψης  απ’ τους Συρρακιώτες που έψαχναν για τα «προς το ζην» και τα οποία δεν μπορούσε να τους τα προσφέρει ο πατρογονικός τόπος, έγιναν και κάμποσα οικοδομικά λάθη.
Ένα απ’ αυτά (ίσως και απ’ τα μεγαλύτερα) είναι και η καμάρα που οικοδομήθηκε στην είσοδο του χωριού περί τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 απ’ τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Φιλιππιάδας και κάμπου.
Ήταν η περίοδος που οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν την τότε Κοινοτική αρχή, με διάφορα έργα (κατασκευαστικά, φωτισμού κλπ.). Η επιλογή λοιπόν του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του συγκεκριμένου Συνδέσμου, ήταν η κατασκευή της εν λόγω καμάρας, παραπέμποντας σε «Ρωμαϊκούς χρόνους».
Με την ανοχή της τότε Κοινοτικής αρχής  κατασκευάστηκε και με την ανοχή των επόμενων διατηρήθηκε αυτό το (ας μου επιτραπεί η έκφραση) …έκτρωμα . 

Προφανώς για καθαρά πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κανείς δεν έκανε τίποτε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Συρρακιωτών είναι υπέρ της κατεδάφισης της εν λόγω καμάρας. Η άποψη ότι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου δεν αναιρεί την λανθασμένη επιλογή της τότε διοίκησης του Συνδέσμου Φιλιππιάδας και κάμπου.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα με την καινούργια «Καλλικρατική» αρχή, επιτέλους να κατεδαφιστεί αυτή η καμάρα, που βρίσκεται στο πλέον ακατάλληλο σημείο της κατά τα’ άλλα ανυπέρβλητης ομορφιάς του τοπίου της εισόδου που προϋπήρχε απ’ τους προγόνους μας;
Μήπως ο νέος Αντιδήμαρχος και συγχωριανός μας κος Χρήστος Σκαμνέλος, θα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και ηγούνταν του Συνδέσμου που την κατασκεύασε; Ποια η θέση του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κου Γιάννη Σεντελέ καθώς και του τοπικού πάρεδρου του χωριού κου Νικόλαου Γκίζα;
Το ότι διαπράχθηκε αυτό το ατόπημα κάποτε, δεν σημαίνει και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Εξάλλου να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί Συρρακιώτες αρχιτέκτονες και όχι μόνον , κατά καιρούς έχουν δώσει και λύσεις για την αξιοποίηση της πέτρας που θα συσωρευτεί απ’ την εν λόγω κατεδάφιση!!!

Παρακάτω παραθέτω και ένα πάρα πολύ ωραίο ντοκυμανταίρ που έχει γυριστεί για τα «διαμάντια» των Τζουμέρκων, Συρράκο και Καλαρρύτες.
Άγνωστοι οι συντελεστές το ντοκυμανταίρ με τίτλο «Ήπειρος η Διαχρονική». Την αφήγηση την κάνει ο Χάρης Κατσιμίχας (χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι απ’ τους δημιουργούς του video). Είναι το πρώτο μέρος όπως έχει ανέβει στο you tube. Προσέξτε τον χαρακτηρισμό που δίνει στην καμάρα, όταν φθάνει στην είσοδο του χωριού και εστιάζει την συγκεκριμένη καμάρα περίπου στο 6,20 του χρόνου. Παράλληλα θαυμάστε την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου της εισόδου του χωριού.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Προτεινόμενα έργα Συρράκου στην Περιφέρεια απ' τον Δήμο Β. Τζουμέρκων

 Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αποφασίστηκε να προταθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου δημόσια έργα του Δήμου για τα οποία είτε υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες απ' τους Καποδιστριακούς Δήμους και Κοινότητες , είτε θα συνταχθούν νέες. Πάντως για το Συρράκο τα προτεινόμενα έργα είναι τα έργα για τα οποία ήδη υπάρχουν μελέτες απ' την προηγούμενη Κοινοτική αρχή. Ευχή όλων μας (αν και πολύ δύσκολο) να εγκριθούν απ' την Περιφέρεια και να υλοποιηθούν


Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Πλατανέλου-Στάση Μπίτσιου
150.000
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (ΠΕΠ)

Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Χρούσια Έως όρια οικισμού της Κοινότητας Συρράκου
450.000
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (ΠΕΠ)

Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου από θέση Κρύα Βρύση έως θέση Χρούσια Κοινότητας Συρράκου
500.000
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (ΠΕΠ)

ασφαλτόστρωση από Παλαιοχώρι Μικρού Περιστερίου έως Συρράκο
5.580.000
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (Τομεακά)

Αποκατάσταση και ανάπλαση Κοινόχρηστων χώρων οικισμού Συρράκου
1.892.700
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (ΠΕΠ)

Αποχέτευση οικισμού Συρράκου
6.000.000
Οριστική Μελέτη
ΕΣΠΑ (Τομεακά)

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ο αξεπέραστος Εθνικός μας ποιητής


«Ανεξιχνίαστη νύχτα πίκρα δίχως άκρη
βλέφαρο ανύσταχτο
Πριν βγεί αναφιλητό καίεται ο πόνος
πριν ζυγιαστεί γέρνει ο χαμός
Καρτέρι μελλοθάνατο
Σαν ο συλλογισμός από μάταιο μαίανδρο
Στην ποδιά της μοίρας του συντρίβεται»
ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ