Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Δοκιμαστική λειτουργία και ...βλέπουμε για το ΧΥΤΑ!!!


Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ. 
Η αγωνία έχει να κάνει με το εάν ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τότε, θα αποδειχθεί επαρκής για την διενέργεια και ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα απαιτηθούν για τη συγκρότηση του νέου Φορέα Διαχείρισης και κυρίως για τη δυνατότητα που θα έχει να κάνει τους διαγωνισμούς προμήθειας των μηχανημάτων και πρόσληψης του προσωπικού.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταφραστούν αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Από την άλλη όμως, εμπλέκεται και μάλιστα άμεσα η Πολιτεία, αφού εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την συγκρότηση των Φορέων ως ανώνυμες εταιρείες.
Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι δήμαρχοι του νομού, εκτός από τον δήμαρχο Μετσόβου, συζητώντας το θέμα της κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που ξεκινά μετά τη λήξη της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας.
Το κλίμα στην συνάντηση μόνο θετικό δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού διαπιστώθηκαν πολλές αποκλίνουσες απόψεις, ενώ σε αρκετά σημεία εκδηλώθηκε και ιδιαίτερη ένταση
.
Τελικά αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρέμβαση της ΠΕΔ και να ακολουθήσει παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να δοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα να κοστολογηθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της εξάμηνης σύμβασης με στόχο να καλυφθεί όλο το νέο έτος. 
Ακόμη, να υπολογιστεί το κόστος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, το εργοστάσιο ανακύκλωσης και τη διαχείριση των βαρέων αντικειμένων.
«Είναι κατεπείγουσες οι πολιτικές κινήσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως πρέπει να γίνει άμεσα και η κοστολόγηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Παράλληλα αποφασίσαμε να μην αφήσουμε στην τύχη τους και τα μακροπρόθεσμα όπως είναι η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας. Ξεκινούμε τώρα και λαμβάνουμε αποφάσεις για προβλήματα που μας έρχονται από το παρελθόν, γιατί αν δεν σχεδιάσουμε έτσι τότε θα σέρνονται οι ίδιες καταστάσεις», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. 
Ο αντιπρόεδρος του Φορέα Σ. Βλέτσας τόνισε πως σε αυτό το μεταβατικό στάδιο δεν θα πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα να προλειάνει το έδαφος, ώστε να μην υπάρξει κενό στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Έντονες αντιδράσεις
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και μετά από αυτήν ο δήμαρχος των Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου, στην προοπτική της πολιτικής νομιμοποίησης, όπως τη χαρακτήρισε, που ζητά ο Φορέας Διαχείρισης για να καθορίσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια. «Θα πρέπει να περιμένουμε το Π.Δ για τον τρόπο λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, την εκπροσώπηση των Δήμων σε αυτούς και τελικά να περιμένουμε τις αποφάσεις να τις λάβει ο νέος Φορέας. Εμείς θα διεκδικήσουμε στο νέο Φορέα ένα ρόλο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ με ικανοποιητικές προδιαγραφές και φυσικά με προσωπικό που θα προέρχεται από την περιοχή. Επίσης θα συζητήσουμε και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, για έναν ΧΥΤΑ, η διάρκεια λειτουργίας του οποίου θα πρέπει να είναι περιορισμένη», τόνισε.
Για προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να καταλήξει σε ιδιώτες έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρ. Μεντής.
«Ο ΧΥΤΑ και οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να λειτουργήσουν με την ευθύνη των δήμων και των υπηρεσιών τους», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει πως οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την λειτουργία των ΧΥΤΑ. Σημερινή εγκύκλιος για τις κενές οργανικές θέσεις, ζητά από τους δήμους να στοιχειοθετήσουν πόσες και ποιες χρειάζονται για να καλυφθούν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των εργαζομένων και πιστεύουμε ότι έτσι μπορούν να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ»,
κατέληξε ο κ. Μεντής.
ΠΗΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου