Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

"Απο την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων". Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Αυδίκου την Τετάρτη στο "Θυμωμένο Πορτραίτο"


Ζητώ σύζυγο, όχι ξανθοκόκκινο, όχι με μπλε μάτια

Πως είναι δυνατόν, στις αρχές του 21ου αιώνα Πώς είναι δυνατόν, στις αρχές του 21ου αιώνα, να ζει και να βασιλεύει ο θεσμός του συνοικεσίου; Ο Συρρακιώτης καθηγητής Λαογραφίας Ευάγγελος Αυδίκος δίνει τις απαντήσεις του παρουσιάζοντας τον θεσμό όχι στα χρόνια του ΄50 αλλά στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα.


Η παρουσίαση του βιβλίου "Από την προξενήτρα στο γραφείο συνοικεσίων" του Ευάγγελου Αυδίκου θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30 το απόγευμα
στο Θυμωμένο Πορτραίτο. Ένα ευχάριστο περιβάλλον που η παρουσίαση θα γίνει παράλληλα με κουβεντούλα και ποτό με τον συγγραφέα.
Δείτε παρακάτω την πρόσκληση της παρουσίασης του βιβλίου


Το βιβλίο έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές  απ' τον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα αποσπάσματα αναφορών αυτών των εντύπων:

Ελευθεροτυπία,Βιβλιοθήκη, Σάββατο 27 Αυγούστου 2011


Ο πανεπιστημιακός και λογοτέχνης Ευάγγελος Αυδίκος επιχειρεί να μας παρασύρει μακριά από το μειδίαμα που μας επισκέπτεται κάθε φορά που διαβάζουμε μια αγγελία γραφείου συνοικεσίων. Επιδιώκει να μας προβληματίσει, να δούμε με κατανόηση το φαινόμενο, να αισθανθούμε τον άνθρωπο πίσω από την αγγελία. Εστιάζει στο γεγονός ότι η σύγχρονη κοινωνία οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στη μοναξιά και στην απομόνωση. Ο συγγραφέας παραθέτει δεκάδες επιστολές προς γραφεία συνοικεσίων, κατηγοριοποιώντας τες ανάλογα με την ηλικία του αποστολέα, αν είναι διαζευγμένος/η, χήρος/α ή αν η επιστολή προέρχεται από κάποιον Έλληνα της διασποράς. Το βιβλίο γκρεμίζει τα μιντιακά στερεότυπα δημιουργώντας ρωγμές ανθρωπισμού στην αλαζονική εποχή μας.

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23-4-2011

Η αναφορά στα γραφεία συνοικεσίων συνοδεύεται συνήθως από μειδιάματα προκατάληψης. Πώς γίνεται και ένας τέτοιος θεσμός να επιβιώνει στην εποχή μας, που κομπάζει για την απελευθέρωση του ατόμου; Μια πιο προσεκτική ματιά γύρω μας αρκεί για να φανεί ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες. Η εποχή μας γέννησε νέα δεσμά. Μεγέθυνε υπερβολικά τον ατομικισμό και εξώθησε στο περιθώριο αρκετούς ανθρώπους. Το βιβλίο εξετάζει πώς, ενώ ο κόσμος αλλάζει, κάποιος σπόρος από τα παλιά επιζεί. Χρησιμοποιώντας επιστολές ενδιαφερομένων, επιχειρεί να μιλήσει για τη σύγχρονη κοινωνία και τις διαδρομές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου