Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Με καιρό άσχημο, ο "μηχανισμός του Δήμου" δούλεψε καλά το εορταστικό 15θήμερο για το Συρράκο (φωτο)

"Ω, πού με φέρεις μάγισσα και πλάνα φαντασία......" Κ. Κρυστάλλης
Συνυφασμένη με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν η τουριστική κίνηση του εορταστικού δεκαπενθημέρου στο Συρράκο και στα Τζουμέρκα γενικότερα..

Οι πληρότητες των προηγούμενων ετών καμία ημέρα δεν ήταν εφικτές, ενώ και η καθημερινή κίνηση από άλλα χωριά ήταν μειωμένη κατά πολύ.
Το αποχιονιστικό μηχάνημα "ανοιγει" τον δρόμο

Ο καιρός, αν και δεν ήταν καλός ,δεν μπορεί να λειτούργησε τελικά σαν κύριος ανασταλτικός παράγοντας, κατά πρώτον διότι οι χιονοπτώσεις τις παραμονές των Χριστουγέννων δημιούργησαν ένα ειδυλλιακό τοπίο που μάγεψε τους επισκέπτες και κατά δεύτερο, η δημοτική αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, βρισκόταν σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στο οδικό δίκτυο να είναι απειροελάχιστα.
Άξιοι συγχαρητηρίων η Δημοτική αρχή  αλλά και ο τοπικός εκπρόσωπος του Συρράκου κος Νίκος Γκίζας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στο να μην υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στους ξενώνες του χωριού. Να σημειωθεί ότι παρ΄ όλη την χιονόπτωση, τον  καθημερινό παγετό και τις κατολισθήσεις ,η δραστηριότητα των μηχανημάτων του δήμου προς το Συρράκο και την περιφερειακή οδό ήταν σχεδόν καθημερινή.
Ο υπάλληλος του Δήμου έχει καθαρίσει
το καλντερίμι της εισόδου του χωριού


Μάλιστα έγινε και αποχιονισμός του καλντεριμιού προς την βρύση Φουντανίτσα από υπάλληλο του Δήμου για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών προς το χωριό. Για τον συγκεκριμένο υπάλληλο του Δήμου θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία μιας και φέτος το χωριό μας βρίσκεται σε πάρα πολύ κατάσταση όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας. Και αυτό είναι αντικειμενική άποψη απ’ όλους τους επισκέπτες και συγχωριανούς μας.


 Λυπηρό γεγονός για άλλη μια φορά η λειτουργία των  μουσείων του Συρράκου..
Το μουσείο «Κώστα Αυδίκου» που λειτουργούσε έως και τις παραμονές Χριστουγέννων παρέμεινε κλειστό καθ΄ όλη την διάρκεια του δεκαπενθημέρου, ενώ το λαογραφικό μουσείο Κώστα Κρυστάλλη παραμένει κλειστό από τα τέλη του καλοκαιριού. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση τουλάχιστον σε περιόδους με αυξημένη επισκεψιμότητα στο χωριό, να υπάρχει ο τρόπος και η δυνατότητα οι τουρίστες να μπορούν να τα επισκεφτούν.
Ο Αϊ Νικόλας έχει πρόσβαση μα η
εκκλησία είναι κλειστή για τους τουρίστες

Κλειστή ήταν και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Ο παπα Λάμπρος βέβαια λειτούργησε ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την εκκλησία και θα πρέπει ίσως το κλειδί να το αναλάβει κάποιος που διατηρεί επιχείρηση στο χωριό για να την ανοίγει.

Τέλος να προσθέσουμε ότι από χθές ανέλαβε καθήκοντα οικοφύλακα του Συρράκου ο κος Λευτέρης Παπουτσής, ο οποίος είχε διατελέσει και στο παρελθόν στο ίδιο πόστο. Έτσι μια επιπλέον ασφάλεια θα αισθάνονται οι συγχωριανοί μας για τον έλεγχο των περιουσιών τους.

Να αναφέρουμε δε, πως αύριο Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012, οι φορείς της πρώην Κοινότητος Συρράκου θα κόψουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στην κεντρική πλατεία του χωριού. Σύνδεσμοι, εκκλησιαστική επιτροπή και εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής, καθώς και Συρρακιώτες και φίλοι του Συρράκου, θα παραστούν στην καθιερωμένη κοπή πίτας στο Συρράκο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.00 το πρωί και για φέτος υπεύθυνος σύνδεσμος είναι ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας.
Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα σταθεί "σύμμαχος"  στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.


Δείτε πιο κάτω κι άλλες φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης:
Όλα σε κατάλευκο "μανδύα"
Η Μπουλιάνα. Και στο βάθος το Συρράκο σε "Αλπικό φόντο"....
....Αλλά και μαγευτικό τοπίο
"Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά...." Τα κάλαντα στο Χαγιάτι
"Δύσκολα να διαβείς σε τουτο δω τον τόπο..."

"Κι όμως. Θα το δαμάσουμε το χιόνι και θ' ανοίξουμε τον δρόμο...."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου