Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση κοπής πίτας των Βλάχων με διήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα

Είναι γνωστή η ανά τους αιώνες μεγάλη και ουσιαστική προσφορά του Βλαχόφωνου ελληνισμού στη χώρα, καθώς και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η κορυφαία στιγμή για τους απανταχού βλάχικους πληθυσμούς είναι η διοργάνωση του Πανελλήνιου Ανταμώματος το οποίο πραγματοποιείται στις αρχές κάθε Ιούλη. Ωστόσο από το 2007 έχει καθιερωθεί και άλλη μια εκδήλωση-σταθμός, η οποία αφορά στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των Βλάχων που φέτος θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012.
Πρόκειται για ένα καινούριο σχετικά θεσμό, που το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποφάσισε να εντάξει στις δραστηριότητές της και θα διεξάγεται σε ετήσια βάση στις αρχές κάθε έτους. Πέρσι η ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη, πόλη με χιλιάδες κατοίκους βλάχικης καταγωγής 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, ενώ φέτος οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν εκ νέου στη συμπρωτεύουσα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Μαγειρίας "στόχος της Ομοσπονδίας είναι η συσπείρωση του βλάχικου ανθρώπινου δυναμικού, η ενδυνάμωση της μνήμης των βλάχικων, αστικών πλέον πληθυσμών, ο ερεθισμός του πατριωτικού και πολιτιστικού τους φιλότιμου, μέσω της διάχυσης του πολιτισμού και της παράδοσής μας σε όλη την επικράτεια, μέσω της επίμονης διάδοσης με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο των γόνιμων στοιχείων της ιστορίας μας και μέσω της ενεργοποίησης των πνευματικών δυνάμεων όλων των συμπατριωτών μας".

Οι κοινότητες των Βλάχων
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια βλάχοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας από τη Σαμαρίνα, το Μέτσοβο, το Λιβάδι Ολύμπου, το Περιβόλι, τη Σμίξη, την Αβδέλλα, τα Μεγάλα Λιβάδια, τον Κοκκινοπλό, την Κλεισούρα, τις Σέρρες, τη Φλώρινα, τα Γιάννενα, τα χωριά του Ασπροποτάμου κ.λπ., καθώς και ισχυρότατες, καταξιωμένες κοινωνικά, βλαχικές παροικίες, καταγόμενες από τη Μοσχόπολη, το Μοναστήρι, το Κρούσοβο και από άλλους ιστορικούς οικισμούς.
"Κοπή Πίτας των Βλάχων 2012"
, τιτλοφορείται και η φετινή εκδήλωση η οποία θα ξεκινήσει στις 11:45 το μεσημέρι στο χώρο της «Αίθουσας Τελετών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει η κοπή της Βασιλόπιτας, ενώ αμέσως μετά τη σκυτάλη θα παραλάβουν τα χορευτικά τμήματα όλων των βλάχικων συλλόγων της Ελλάδας.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Σημειωτέον δε ότι η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4), με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Η κοινωνική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική συμβολή των Βλάχων της Θεσσαλονίκης χθες και σήμερα».
ΠΗΓΗ:  http://proinoslogosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου