Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - «Μαύρισε» το Μέγα Λαγκάδι!!!


Πρόβλημα με την μόλυνση απ' τον ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησαν κάτοικοι και ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές


Τι απαντά η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη

«Μαύρο» νερό έτρεχε στο Μέγα Λαγκάδι του Ελληνικού το Σάββατο, καταλήγοντας στον ποταμό Άραχθο και αναστατώνοντας για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της περιοχής που ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα. 
Διακόσια πενήντα περίπου μέτρα μακριά από το ΧΥΤΑ, το ρέμα που σχηματίζεται παρουσίασε σημάδια ρύπανσης με πυκνό αφρό, μαύρο χρώμα και έντονη δυσοσμία σε αντίθεση με το νερό που έρχεται από την πλευρά του χωριού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. 
Το φαινόμενο διαπίστωσε ένας από τους κτηνοτρόφους που πήγε να βοσκήσει το κοπάδι του και όπως καταγγέλλει, είναι πλέον αδύνατο τα ζώα του να πιουν νερό από το ρέμα, από το οποίο και ο ίδιος έπινε, όπως είπε, πριν από λίγο καιρό. «Δεν μπορώ να ποτίσω τα ζώα, τα πάω σπίτι να τα ποτίσω! Τι θα κάνουμε εμείς, θα φύγουμε από το χωριό;», σημείωσε. 
Στο σημείο βρέθηκε ο Άδωνις Γκρέστας, που κάλεσε τον Εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα κάνοντας λόγο για ένα ...
περιβαλλοντικό έγκλημα εις βάρος όχι μόνο του Ελληνικού αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου και του ποταμού Αράχθου. «Δεν γίνεται ένα έργο που υποτίθεται ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές να είναι σε αυτό το χάλι και εμείς να λέμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Το καλώς να μην το βλέπουν στις μελέτες αλλά να έρθουν εδώ. Κάνω έκκληση στον Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα για να διαπιστώσει το φαινόμενο που ρυπαίνει όλο τον Άραχθο. Δε μένει τίποτα άλλο», σημείωσε.
 

 «Ομολογία» αδυναμίας 
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων που ενημερώθηκε άμεσα για το φαινόμενο, δεν περίμενε την παρέμβαση του Εισαγγελέα αλλά απευθύνθηκε ο ίδιος σε αυτόν, για μια ακόμη φορά μετά τον Μάρτιο του 2012, όπου το ίδιο φαινόμενο, αλλά σε μικρότερη ένταση, απασχόλησε την περιοχή και έπειτα τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με την γνωστή συνέχεια. 

Για τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά την «πανθομολογούμενη» πλέον αδυναμία του ΧΥΤΑ να αντέξει το τεράστιο υδραυλικό φορτίο που δημιουργείται εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Αυτό εξάλλου, ήταν και το «καυτό» θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων και υπηρεσιακών υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, όπου αποφασίστηκε η απομάκρυνση του νερού με βυτιοφόρα, αφού πρώτα έγινε σαφές ότι η μελέτη δεν είχε λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα για τις βροχοπτώσεις στην περιοχή όπως θα έπρεπε.  
«Λόγω της ανεπάρκειας των μελετών σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καλούμαστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα ώστε να αποσυμφορηθεί σε πρώτη φάση ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων κινδυνεύει να υπερχειλίσει, και στη συνέχεια ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό που το πρόβλημά του είναι σε μικρότερη έκταση», είχε αναφέρει τότε ο Γ.Γ Ηλ. Θεοδωρίδης, ενώ το ίδιο περιεχόμενο είχαν και η δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη. 
Τα αποτελέσματα βέβαια της λανθασμένης μελέτης και των αστοχιών της κατασκευής σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι τα προβλήματα που σήμερα παρουσιάζονται και δεν επιλύονται με την μεταφορά των λυμάτων με βυτιοφόρα. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αυτό που όλοι φοβόταν επαληθεύτηκε και ο βιολογικός του έργου υπερχείλισε με τους υπεύθυνους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Αυτό μετέφεραν στον Δήμαρχο, όπως ο ίδιος τονίζει: «Σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν το λέω εγώ, αλλά οι ίδιοι. Υπήρξε η δικαιολογία ότι λόγω του τριημέρου δεν δούλευαν τα βυτιοφόρα, αλλά έτσι και αλλιώς εμείς θεωρούμε ότι και να δούλευαν δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο του νερού», σημείωσε. 
Στην ίδια σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχαν προταθεί και άλλες παρεμβάσεις όπως η κατασκευή ενός αύλακα περιμετρικά που θα συγκρατεί τον όγκο του νερού ώστε να μην πέφτει στο κύτταρο, κάτι που έγινε αλλά προφανώς δεν ήταν αρκετό, καθώς και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που όμως απαιτεί χρόνο και χρήματα. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια πράγματα να συμβαίνουν και να είμαστε απλοί θεατές. Αποδεικνύεται ότι οι υπεύθυνοι σήκωσαν τα χέρια και άφησαν το έργο να λειτουργεί ερήμην», σημείωσε ο κ. Σεντελές.
 
Αναγκαίος ο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο 
Να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος ζητά σε πολιτικό επίπεδο ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων καλώντας την Περιφέρεια Ηπείρου να χωροθετήσει μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ένα νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, επαρκή για ολόκληρη την Ήπειρο. «Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος. Δεν συζητάμε για ΧΥΤΥ προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην χωροθέτηση του εργοστασίου και προτείνουμε να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ δύο ΧΥΤΑ, αυτό του Ελληνικού και του Καρβουναρίου, που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν σωστά. Θα το βρούμε μπροστά μας και δεν θα μπορούμε να επέμβουμε άμεσα και θα χτυπάμε το κεφάλι μας. Αυτοί οι ΧΥΤΑ δεν μπορούν να λειτουργήσουν και εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Δήμος Β. Τζουμέρκων εκτός από την δικαστική οδό, που ακολουθεί, ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει και στην διοργάνωση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό με κατοίκους και φορείς, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά το ζήτημα.

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποδίδει το φαινόμενο η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη

 «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε με το βιολογικό καθαρισμό, αλλά ούτε και με καμία εγκατάσταση στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε μια υπερχείλιση κατάντι του κυττάρου λόγω των ακραίων και στιγμιαίων καιρικών φαινομένων, της μεγάλης βροχόπτωσης». 
Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσε χτές η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. Συνεχίζοντας πρόσθεσε και τα εξής: 
«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό έργο που να διαστασιολογείται σε ακραίες και σε στιγμιαίες-πρόσκαιρες φορτίσεις. Είτε αυτό είναι υδραυλικό, είτε στατικό έργο. Πάντα υπάρχουν παράμετροι που συντελούν στο να έχουμε μια ακραία φόρτιση. Έχουμε πει τόσες φορές, και ο Περιφερειάρχης και εγώ, πως είναι σε εξέλιξη, και κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για την εφαρμογή της αναβάθμισης όλων των ΧΥΤΑ της Ηπείρου, δηλαδή την τριτοβάθμια επεξεργασία. Παρ’ όλα αυτά, και μέχρι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, γιατί απαιτείται ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση εντέλει του έργου, έχουμε προβεί σε άμεσες ενέργειες για την απομάκρυνση της εκροής των στραγγισμάτων του βιολογικού καθαρισμού από το ΧΥΤΑ Ιωαννίνων στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης, με την 24ωρη λειτουργία των δύο βιολογικών, με την άρδευση που γίνεται παραπλεύρως στο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων. Αυτές είναι οι άμεσες ενέργειες. Εμείς όμως έχουμε ήδη έτοιμο το σχεδιασμό και πιστεύουμε ότι εντός του καλοκαιριού θα βγει και αυτή η δημοπρασία για την τριτοβάθμια επεξεργασία όλων των ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Προκειμένου να λυθεί άπαξ το θέμα αυτό. Υπήρξε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προ ημερών και προς αυτή την κατεύθυνση πύκνωσαν τα δρομολόγια των βυτιοφόρων που απομακρύνουν τα υγρά του βιολογικού του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων προς τον βιολογικό της πόλης. Όμως, είναι τόσο ακραία τα καιρικά φαινόμενα που δεν μπορείς αυτή την στιγμή να προλάβεις ένα τέτοιο θέμα. Επαναλαμβάνω πως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΧΥΤΑ είναι η στιγμιαία υπερχείλιση κατάντι του κυττάρου. Διότι το ΚΕΠΕ χθες (Τρίτη) σε αυτοψία στο έργο διαπίστωσε πως δεν υπήρχε καμία απολύτως υπερχείλιση. Απεναντίας ήταν υποβαθμισμένη η στάθμη των υγρών μέσα στο κύτταρο κατά 70 πόντους. Άρα προκύπτει ότι πρόκειται για ένα στιγμιαίο, σημειακό και παροδικό φαινόμενο, για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου