Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το "Φεστιβάλ Φωτομετρία" στα Γιάννενα




Ένα απ’ τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλεως των Ιωαννίνων, είναι το «Φεστιβάλ Φωτομετρία», που φέτος θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Ένας απ’ τους διοργανωτές του φεστιβάλ, είναι ο Συρρακιώτης Παναγιώτης Παπουτσής.
Αναδημοσιεύουμε χτεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδος των Ιωαννίνων 
«Πρωϊνός Λόγος» και του συντάκτη της Κώστα Αγόρη, που αναφέρεται στο φεστιβάλ.

.ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ


Όσο πάει καλύτερη…
    Καλύτερο, μεγαλύτερο και πιο γνωστό πανελληνίως γίνεται όσο περνάει ο καιρός το Φεστιβάλ Φωτομετρία. Το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στα Γιάννενα για πέμπτη συνεχή χρονιά…
Θα γίνει τον Ιούνιο!
    Φέτος το Φεστιβάλ των Παναγιώτη Παπουτσή και Αχιλλέα Τζιάκου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου. Θα περιλαμβάνει 6 εκθέσεις σημαντικών φωτογράφων της εποχής μας, διαγωνισμό, διαλέξεις, προβολές, σεμινάρια…
Ξεχωριστό στίγμα…
    Όπως έγινε δηλαδή και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που η Φωτομετρία κατόρθωσε να ...
αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Και έχει γίνει πλέον θεσμός!
Έμφαση στα σχολεία…
    Φέτος μαθαίνουμε ότι το φωτογραφικό Φεστιβάλ θα δώσει έμφαση στην επικοινωνία με τα σχολεία της περιοχής. Καλή ιδέα αυτή, για μία διοργάνωση που ήδη έχει κάνει ένα επιτυχημένο «άνοιγμα» στην τοπική κοινωνία…
Έφτιαξαν δίκτυο!..
    Οι διοργανωτές της Φωτομετρίας κατόρθωσαν μέσα σε λίγα χρόνια, με σκληρή δουλειά και φυσικά με αφετηρία και έδρα τα Γιάννενα, να… απλώσουν τα φτερά τους σε επτά πόλεις σ’ όλη την Ελλάδα, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο  πολιτιστικής δημιουργίας.
Θέλουν διεθνές Φεστιβάλ!
Δεν σταματούν όμως εδώ. Ήδη η Φωτομετρία έχει καταθέσει πρόταση συμμετοχής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας με αντίστοιχα  Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος της να γίνει κάποια στιγμή διεθνές Φεστιβάλ!
Μεγάλη υπόθεση…
Φαντάσου κάθε χρόνο να φιλοξενείται στα Γιάννενα μία πολιτιστική διοργάνωση με Ευρωπαϊκή ακτινοβολία και διεθνείς συμμετοχές! Όπως και να το κάνεις είναι μεγάλη υπόθεση για την περιοχή μας…
Τυπώνονται στα Γιάννενα!
    Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι οι περισσότερες εκθέσεις της Φωτομετρίας τυπώνονται στα Γιάννενα, με σκοπό να αναδεικνύονται οι δουλειές των ντόπιων φωτογράφων και σε άλλες πόλεις και σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα, όπως έγινε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη.
Δεν έχει μια βάση…
    Ωστόσο, το Φεστιβάλ δεν έχει μία σταθερή «βάση» στην πόλη μας. Έναν χώρο όπου θα εκτίθεται η πλούσια φωτογραφική συλλογή του των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και όπου θα μπορούν να παρουσιάζονται εκθέσεις σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ένα παλιό κτίριο!
    Μια λύση σ’ αυτό θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών ή κάποιου άλλου φορέα ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου στο Φεστιβάλ, ακόμη και με ενοίκιο!
Θα το έφτιαχναν…
    Οι υπεύθυνοί του θα φρόντιζαν για την συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου, μέσω χορηγών, αφού υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει σ’ αυτούς και τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, όπως έχει ήδη αποδειχθεί.
Χώρος πολιτισμού…
    Υπάρχουν κτίρια στα Γιάννενα που αυτή τη στιγμή ρημάζουν, παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Γιατί ένα απ’ αυτά να μην γίνει χώρος πολιτισμού και έδρα της Φωτομετρίας; Έτσι θα στηριχθεί η προσπάθειά της που μέχρι τώρα έχει αποδώσει «καρπούς».



Τις βραβευμένες φωτογραφίες του φεστιβάλ του 2012 μπορείτε να τις δείτε στο

Επίσης μπορείτε να δείτε και τις βραβευμένες φωτογραφίες του fotometria festival 2011, στο 


Και λίγα λόγια για τον Συρρακιώτη διευθυντή του φεστιβάλ

Ο Παναγιώτης Παπουτσής κατάγεται απ' το Συρράκο και γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1981. 
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Σερρών και το 8ο εξάμηνο των σπουδών συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής Φοιτητών Erasmus στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στην Πορτογαλία οργάνωσε το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού το οποίο περιλάμβανε, Σινεμά, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και έκθεση βιβλίου Ελλήνων συγγραφέων. Επιστρέφοντας στην γενέτειρα του διοργάνωσε την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ιδρύοντας την εταιρεία εκδηλώσεων soldoutteam. Παράλληλα με την εργασία του πραγματοποιεί και μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση πολιτισμικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ο συνδυασμός γνώσεων και εμπειρίας καθώς και η αγάπη του για την Φωτογραφία τον ώθησαν στο να διοργανώσει το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Φωτομετρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου