Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μεγάλη κατολίσθηση στο Μαυρολάγκαδο την περασμένη εβδομάδα (φωτο και video)


Μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή "Βίνιτσα" του Παλαιοχωρίου την περασμένη Παρασκευή

Με την επέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Δήμου, η πρόσβαση του δρόμου αποκαταστάθηκε πολύ νωρίς, οστόσω το πρόβλημα παραμένει μεγάλο στην περιοχή


Μεγάλη ήταν η κατολίσθηση που σημειώθηκε μετά το Μαυρολάγκαδο, στην περιοχή "Βίνιτσα" Παλαιοχωρίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κοντά στο Προσήλιο και στον δρόμο για το Συρράκο.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που "μαστίζουν" την περιοχή το τελευταίο τετράμηνο, είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή, με τόνους απο μπάζα να κοντέψουν να αποκλείσουν τον δρόμο για το Συρράκο.
Μηχανήματα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, δούλευαν την Παρασκευή το πρωί  για ώρες, προκειμένου να ξεμπαζώσουν τον δρόμο που λόγω και τριημέρου των Απόκρεων προβλέπονταν να έχει αυξημένη κίνηση. 
Παρόντες στην αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου, ο προϊστάμενος πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κος Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Γιώργος Κώτσιας καθώς και τοπικοί εκπρόσωποι των όμορων κοινοτήτων του Δήμου.
Και μπορεί η δίοδος για Προσήλιο, Συρράκο, Καλαρρύτες να ...
αποκαταστάθηκε, αλλά σίγουρα οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να καθαριστεί το ρέμα απ' τα μπάζα, είναι πάρα πολλές, με δεδομένο και το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το μέγεθος της εξέλιξης του φαινομένου που έλαβε χώρα στο μεγάλο ρέμα του Παλαιοχωρίου.
Τις φωτογραφίες τις τράβηξε την ημέρα της κατολίσθησης ο Νίκος Γαλάνης, ιδιοκτήτης του τουριστικού καταλύματος στο Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων "ΛΑΚΜΟΣ" http://www.tzoumerkalakmos.gr/



Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε σε video του Σπύρου Πάσχου το μέγεθος του φαινομένου της κατολίσθησης στο Μαυρολάγκαδο



Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2010 υπήρξε πάλι μεγάλη κατολίσθηση στην ίδια περιοχή (αυτή την φορά στην αρχή απ' το Μαυρολάγκαδο, προς την πλευρά του Παλαιοχωρίου Συρράκου), κατά την οποία είχε αποκοπεί μέρος απ' το παρακείμενο βουνό, με αποτέλεσμα να καταρεύσει μέρος του δρόμου.
Σχετικό video για την τότε κατολίσθηση, μπορείτε να δείτε στον παρακάτο σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=MJYT2hFIm9Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου