Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Από τις ΤΕΔΚ, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ)

Σε μακρά μεταβατική περίοδο βρίσκεται η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, ως προς την εκλογή νέων συλλογικών οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας πλέον, δηλαδή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), που θα αντικαταστήσουν τις ΤΕΔΚ των νομών.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε προ μηνός και πλέον στην ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ για διαβούλευση, δεν προωθήθηκε ακόμη για υπογραφή, μετά τις προτάσεις που έγιναν και αφορούσαν κυρίως την εκπροσώπηση των μικρών παρατάξεων στη γενική συνέλευση και άλλα ζητήματα.
Μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε κάποια ...είδηση από το υπουργείο Εσωτερικών και με βάση τα προβλεπόμενα στο σχέδιο Π.Δ, η Ήπειρος θα έχει Περιφερειακή Ένωση Δήμων (των 18 που προέκυψαν με τον «Καλλικράτη») με γενική συνέλευση 125 εκπροσώπων και 21μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο τα 12 θα είναι υποχρεωτικά δήμαρχοι.
Δύο θα είναι οι επρόσωποι του Δήμου
Βορείων Τζουμέρκων στην Π.Ε.Δ
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να περιμένει την υπογραφή του και την έναρξη της διαδικασίας για να εκλεγούν τα νέα συλλογικά όργανα, οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ.
Με βάση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος η εκπροσώπηση των δήμων της Ηπείρου στη γενική συνέλευση και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό κάθε δήμου με την απογραφή του 2001 βέβαια, ανά νομό είναι, 59 ο νομός Ιωαννίνων με οκτώ δήμους, 29 ο νομός Άρτας με 4 δήμους, 21 ο νομός Πρέβεζας με 3 δήμους και τους λιγότερους, 16 ο νομός Θεσπρωτίας επίσης με 3 δήμους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αυτοδίκαια οι 18 δήμαρχοι.
Για να προκύψει το εκλογικό μέτρο, διαιρείται ο πληθυσμός της Περιφέρειας που είναι 353.820 κάτοικοι με τον αριθμό των μελών της γενικής συνέλευσης, δηλαδή 125 και αφού αφαιρεθεί ο αριθμός των δήμων, που είναι 18. Από το πηλίκο της διαίρεσης προκύπτει το εκλογικό μέτρο και αυτό διαιρείται με τον πληθυσμό κάθε δήμου για να προκύψει ο αριθμός των εκπροσώπων.
Σε 20 μέρες από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να εκλεγούν, εκτάκτως για αυτή τη θητεία, τα νέα Συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αφού πρώτα τα δημοτικά συμβούλια εκλέξουν τους αντιπροσώπους που τους αναλογούν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και μόνο.
Οι εκπρόσωποι ανά δήμο στο νομό Ιωαννίνων
Αναλυτικά οι δήμοι του νομού Ιωαννίνων εκλέγουν, αν δεν αλλάξει κάτι στο σχέδιο Π.Δ, στη γενική συνέλευση τους εξής εκπροσώπους, εξαιρουμένων των 8 δημάρχων οι οποίοι μετέχουν αυτοδίκαια:
-Ο μεγάλος δήμος Ιωαννιτών με πληθυσμό 97.657 κατοίκους και 41μελές δημοτικό συμβούλιο εκλέγει 30 εκπροσώπους, εκ των οποίων τα 3/5 από την πλειοψηφία και τα 2/5 από την μειοψηφία. Με ξεχωριστή ψηφοφορία η εκλογή για πλειοψηφία και μειοψηφία και ψηφίζουν μόνο η σύμβουλοι της κάθε πλευράς.
δήμος Ζίτσας με πληθυσμό 17.293 κατοίκους και 27μελές δημοτικό συμβούλιο, 5 εκπροσώπους.
-Με 4 εκπροσώπους ο δήμος Δωδώνης, με πληθυσμό 13.939 κατοίκους και 27μελές Δ.Σ.
δήμος Πωγωνίου με πληθυσμό 11.092 κατοίκους και 27μελές συμβούλιο εκλέγει 3 εκπροσώπους.
-Και ο δήμος Κόνιτσας με πληθυσμό 9.294 κατοίκους και 21μελές συμβούλιο εκλέγει 3 εκπροσώπους.
-Από 2 εκπροσώπους εκλέγουν οι δήμοι Μετσόβου (πληθυσμός 7.835 και 21μελές συμβούλιο), Ζαγορίου (6.032 κάτοικοι) και Βορείων Τζουμέρκων (7.097 κάτοικοι) και ουσιαστικά με το δήμαρχο θα έχουν από έναν σύμβουλο από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία. Η εκπροσώπηση αυτών των δήμων είναι όντως μικρή.
                                                                                           
                                                                                                               Πηγή:Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου