Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Με απόλυτη επιτυχία τελείωσε το φεστιβάλ Fotemetria 2012 στα Γιάννενα


 Ραντεβού για το 2013 έδωσαν διοργανωτές και συμμετέχοντες στα Γιάννενα

Το festival συνεχίζει και σε άλλες πόλεις το ...ταξίδι του

Οι τέσσερις καλύτερες φωτογραφίες που απέσπασαν τα βραβεία του φεστιβάλ


 Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων από 16 έως 27 Μαΐου.
Στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης φιλοξενήθηκαν 5 εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορα σημεία της πόλης (μεταξύ άλλων και στη Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων) με κεντρικό θέμα τα "Σύνορα". Σύνορα στην καθημερινότητα μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, σύνορα μεταξύ χωρών και ανθρώπων. Το φετινό θέμα, απόλυτα επίκαιρο και καυτό, αποτυπώθηκε άριστα από τους επαγγελματίες φωτογράφους οι οποίοι μέσω των φακών τους απέδειξαν ότι το ανθρώπινο ένστικτο της επιβίωσης καθώς και ο ανθρώπινος πόνος είναι αξίες παγκόσμιες χωρίς σύνορα. Από τους - εισερχόμενους από τον Έβρο - μετανάστες, μεταφερθήκαμε στην καταρρέουσα Αλβανία του 1991 και έπειτα στην πολυπολιτισμικότητα της Θράκης με εικόνες που δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.
Στη φετινή διοργάνωση οι διοργανωτές όρισαν ως θέμα "τα σύνορα" με συμβολικές διαστάσεις. «Φωτογράφοι καλούνται σε μια δημιουργική σύνθεση αποτύπωσης με σκοπό, όχι μόνο να καταδείξει το ιδιαίτερο ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας, μιας χώρας, αλλά και οτιδήποτε ενώνει ή μπορεί να ενώσει. Όρια που θέτουμε στην
καθημερινότητα μας, ηθικά, υπαρξιακά, κοινωνικά κ.α. Σύνορα που υπάρχουν  δίπλα μας, μέσα μας, στις γειτονιές, στις χώρες, σημεία πολιτισμού δίχως όρια, κοινούς χώρους έκφρασης και επικοινωνίας».
Σύνορα στην καθημερινότητα μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, σύνορα μεταξύ χωρών και ανθρώπων Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στα πλαίσια του φεστιβάλ διοργανώθηκε ο καθιερωμένος διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι όσοι αγαπούν τη φωτογραφία. Διακεκριμένοι φωτογράφοι παρέδωσαν μαθήματα μέσω σεμιναρίων, ενώ οι προβολές ταινιών μικρού μήκους σχετικά με το ρατσισμό και τη μετανάστευση συγκίνησαν και ταρακούνησαν με τα μηνύματά τους όλους όσους τις παρακολούθησαν.
Η έκθεση Photometria θα φιλοξενηθεί, επίσης, τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα (The House of Photography), τον Ιούνιο στο Ηράκλειο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο στα Χανιά και τον Οκτώβριο στη Βέροια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε πολλούς από εσάς να την επισκεφθείτε. Μην τη χάσετε!

Να υπενθυμίσουμε ότι ένας εκ των εμπνευστών και διοργανωτών του festival , είναι ο Συρρακιώτης Παναγιώτης Παπουτσής.

Τα βραβεία αναλυτικά είναι τα εξής:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Χρήστος Δημητρίου "Χωρίς τίτλο"
Βραβείο: Ταξίδι στην Στοκχόλμη. www.passpantu.gr

1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Θεόδωρος Ρήγος "Age and Disability"
Βραβείο: Panasonic tz18. www.galaiosphoto.gr


2ο βραβείο κοινού
Γιάννης Μακρίνος " Crossing borders"
Βραβείο: 2ήμερο στα Ζαγόρια


3ο βραβείο κοινού
Δημήτρης Ντάρας "Μαθητευόμενη στη φειδώ της λήθης" 
Βραβείο: Φωτογραφικός εξοπλισμός

 Τις 25 καλύτερες φωτογραφίες του  διαγωνισμού «Borders μπορείτε να τις δείτε και στο site του φεστιβάλ  ΕΔΩ

Επίσης μπορείτε να δείτε και τις βραβευμένες φωτογραφίες του fotometria festival 2011, στο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου