Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay» στο Συρράκο. Φωτορεπορτάζ απ' τον τερματισμό

Ο τελευταίος αθλητής της νικήτριας ομάδας, τερματίζει υπο το ... βλέμμα του Κ. Κρυστάλλη
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ το η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε στις 7 π.μ. από το Αθαμάνιο, τερματίστηκε στο ιστορικό Συρράκο και οργανώθηκε για πρώτη φορά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.   

Όπως είναι γνωστό η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και οι Δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, διοργάνωσαν για πρώτη φορά τον αγώνα δρόμου σε βουνό με την επωνυμία «Diava of Tzoumerka – Mountain Relay». Απώτερος σκοπός των διοργανωτών είναι ο αγώνας αυτός δρόμου να καταστεί θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο

Ο αγώνας κάλυπτε συνολική απόσταση περίπου πάνω από 100 χιλιόμέτρα και θετικής υψομετρικής ανάβασης πάνω από 3000μ.
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση οργανώθηκε για πρώτη φορά στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και διεξήχθη με τη μορφή σκυταλοδρομίας 
Ωστόσο μπορούσαν και μεμονωμένοι αθλητές να καλύψουν (!!!) την απόσταση χωρίς αλλαγή.
Ο νικητής δροσίζεται στην "Γκούρα, μετά τον τερματισμό

Ο αγώνας διάβηκε όλη την οροσειρά των ιστορικών και πανέμορφων Τζουμέρκων. Ξεκίνησε από το χωριό Αθαμάνιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στις 07:20, και ολοκληρώθηκε στο ιστορικό χωριό Συρράκο, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στις 22:45, καλύπτοντας συνολική απόσταση 103.2 χιλιομέτρων, που στο σύνολό τους ήταν στο βουνό σε υψόμετρο 1.100μ μέχρι 1.600μ.
Στο «Διάβα του» πέρασε από πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής κατά σειρά, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Βουργαρέλι, το εκκλησάκι του Πάτερ Κοσμά στα ορεινά του χωριού Κυψέλη, το μοναστήρι Αγίας Αικατερίνης του χωριού Καταρράκτης, το...
Δασικό Χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καταρράκτη και Μικροσπηλά στην περιοχή «Λειβάδια», το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το σπήλαιο Πραμάντων και την ιστορική Μονή Κηπίνας στο χωριό Καλλαρύτες.
Στον αγώνα, που σημειωτέον γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη μορφή αυτή (σκυταλοδρομία), μετείχαν 8 ομάδες (υπήρξαν και δύο μεμονωμένες συμμετοχές) με σύνολο αθλητών 42.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ηπείρου με την νικήτρια ομάδα

Οι τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες ήταν:
1. Η ομάδα «Παραμυθιά» αποτελούμενη από τους αθλητές Τσίπη Άρη, Γεωργίου Αθανάσιο, Αναστασόπουλο Μιχάλη, Μπολώση Δονάτο και Γαλανόπουλο Χρίστο, που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε χρόνο 12:38:47.
2. Η ομάδα «Fifth Element» αποτελούμενη από τους αθλητές Τζουμάκα Βασίλη, Τζουμάκα Γρηγόρη, Καλογήρου Μάρα, Μπενέκο Αλέξανδρο και Αναστασίου Αλέξανδρο, που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε χρόνο 13:16:47.
3. Η ομάδα «AFAR» αποτελούμενη από τους αθλητές Λάμπρου Αλέξανδρο, Πράσο Δημήτριο, Δούλη Μάριο (ο οποίος έτρεξε δυο σκέλη), και Παπαϊωάννου Γεώργιο, που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε χρόνο 14:02:11.
Στον αγώνα η χρονομέτρηση ήταν ηλεκτρονική. Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια των αθλητών Μπαλατσού Ευάγγελου και Γκόλια Αθανάσιου της ομάδας «Πυροσβεστική» οι οποίοι κάλυψαν όλη την απόσταση των 103.2 χιλιομέτρων, σε περίπου 17 ώρες, και τερμάτισαν καταχειροκροτούμενοι στις 22:45, αφού ξεκίνησαν από το Αθαμάνιο περίπου δύο ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα.
Οι αθλητές που τερμάτισαν, σε αναμνηστική φωτο

Ο τερματισμός για την νικήτρια ομάδα έγινε περίπου στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία αφού κάλυψε το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (δηλαδή Κηπίνα, Καλαρρύτες, Χρούσιας ποταμός, Βουνά Συρράκου , Αϊ Γιώργης Συρράκου, κεντρική πλατεία Συρράκου).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αθλητές της τελευταίας αλλαγής του αγώνα υποχρεωτικά, όταν έφτασαν στον Αι Γιώργη Συρράκου, 2 χιλ περίπου πριν τον τερματισμό, χτύπησαν την καμπάνα της εκκλησίας, για να σημάνουν τον ερχομό τους, έτσι ώστε να τηρηθεί το παμπάλαιο έθιμο της περιοχής Συρράκου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά το τέλος του αγώνα οι τερματίσαντες αθλητές έμειναν κατενθουσιασμένοι από το την διαδρομή και με αυτό τον τρόπο πιστοποίησαν για μια ακόμη φορά το φυσικό κάλλος του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων
Ένα απ’ τα άτυχα περιστατικά του αγώνα το οποίο χρήζει αναφοράς είναι το περιστατικό της ομάδας απ’ την Έδεσσα η οποία πρωτοπορεύονταν σε όλο τον αγώνα αλλά στο τελευταίο κομμάτι από Καλαρρύτες για Συρράκο, δεν κατάλαβε την σήμανση των διοργανωτών με αποτέλεσμα να πάρει άλλη διαδρομή και έτσι να χάσει την πρώτη θέση.
Ο Μάριος Δούλης με συναθλητή του τερματίζοντας

Στον τερματισμό στην κεντρική πλατεία του Συρράκου παρευρέθηκαν στις απονομές των αθλητών ο  Κώστας Μάμαλης πρόεδρος του ΕΑΣ. ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κος Χασιάκος Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Σκαμνέλος Χρήστος, ο πρόεδρος της τοπικού διαμερίσματος  Συρράκου κος Γκίζας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και Χαράδρας Αράχθου κος Χασάνης Χρήστος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων κος Γκίζας Παναγιώτης. καθώς και η πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας κα Έλλη Ηλιοπούλου.
Μαζί με τα αναμνηστικά κύπελλα στους αθλητές δόθηκαν και αναμνηστικά του Συρράκου συνοδευόμενα από τοπικά εδέσματα. Επίσης ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων μοίρασε στους αθλητές και λεύκωμα της περιοχής του.
Τα αναμνηστικά κύπελλα του αγώνα
Το Συρράκο εκπροσώπησε ο Μάριος Δούλης ο οποίος μάλιστα έτρεξε δύο σκέλη της διαδρομής και συνέβαλε τα μέγιστα στην χαρτογράφηση της διαδρομής μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Ηπείρου κο Μάμαλη
Να σημειώσουμε ότι καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν την έκθεση με τα "Ολυμπιακά Ενθυμήματα" που  ήταν μια ευγενική προσφορά του κου Γιώργου Φαρμάκη που είναι ο Γιαννιώτης που έχει παραστεί στις περισσότερες Ολυμπιάδες


Τα "Ολυμπιακά Ενθυμήματα" του Γιώργου Φαρμάκη


Να ευχαριστήσουμε τον συμπατριώτη μας κο Γιώργο Βαίτση για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών αλλά και των πληροφοριών που μας έδωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου