Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έξι σημαντικές προτάσεις του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το πρόγραμμα "ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013"

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων εκμεταλευόμενος όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα κατέθεσε και στο Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013 έξι (6) πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προτάσεις.
Παράδοση, πολιτισμός, τουρισμός, φυσική κληρονομιά, τέχνη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα είναι οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση με τις δράσεις που προτείνονται.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τις αναπτυξιακές προτάσεις του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το αντίστοιχο πρόγραμμα, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της παράταξης "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ" http://www.voreiatzoumerka.blogspot.gr/...

1.     CULSINET
Τίτλος:                    Sustainable network of cultural sites
Μέτρο:             3.Improving the quality of life, protection of the environment and enhancement of social and cultural cohesion
3.1. Promotion of cultural and natural heritage
Προϋπολογισμός:      Συνολικός έργου: 1.530.300,00€
                             Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 467.600,00€
Εταιρικό σχήμα:        Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (GR)
                             Δήμος Μετσόβου (GR)
                             Δήμος Νικολάου Σκουφά (GR)
                             Δήμος Nardo (IT)
Consortium of management of Marine Protected Area Porto Cesareo (IT)
Περιγραφή:
Στόχος του έργου αποτελεί η προώθηση και βιώσιμη αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των συμμετεχουσών περιοχών, μέσα από μία διαδικασία διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής και προσέγγισης. Το έργο εστιάζει τόσο στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά της διασυνοριακής περιοχής, όσο και στους πλούσιους φυσικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο βιώσιμο και επωφελή για την τοπική κοινωνία.
Το έργο προβλέπει την ανάλυση καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης του πολιτιστικού προϊόντος, τη διαμόρφωση μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού.
Στο πλαίσιο των πιλοτικών δράσεων θα υλοποιηθούν:
-       Δράσεις δικτύωσης των εμπλεκόμενων παραγόντων και φορέων,
-      Καθιέρωση καλλιτεχνικών - πολιτιστικών πάρκων ως κοιτίδες προσέλκυσης τουριστών
- Μελέτη ανάπτυξη αειφόρων υποδομών αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς (Μελέτη ολοκλήρωσης του αλιευτικού καταφυγίου Λυγιάς ΠΕ Πρέβεζας)
-        Ανάπλαση πλατείας Πλαισίων, Καλεντζίου
2.     I.CO.N.
Τίτλος:                    Improving competitiveness by networking SME's.
Μέτρο:                    1. Strengthening competitiveness and innovation, Specific Objective 1.1: Strengthening interaction between research/innovation institutions, SMEs and public authorities
Προϋπολογισμός:      Συνολικός έργου: 689.330,00€
                             Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 94.180,00€
Εταιρικό σχήμα:        Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (GR)
                             Αναπτυξιακή Πατρών (GR)
                             Δήμος Latiano (IT)
     Δήμος Ortelle (IT)
Περιγραφή:
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία διασυνοριακού δικτύου ορεινών περιοχών για τη δημιουργία κοινού πλαισίου εφαρμογής σχεδίου ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των δυο περιοχών. Το σχέδιο ανάπτυξης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αυτού, την αξιοποίηση παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων και την παραγωγή τοπικών προϊόντων.
Το έργο θα εστιάσει επίσης στη δημιουργία πλαισίου, το οποίο θα διευκολύνει τους εταίρους να διαχειριστούν και να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους. Το δίκτυο θα λειτουργήσει ωε μέσο διατήρησης της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ αντικρουόμενων δραστηριοτήτων, ειδικότερα μεταξύ δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Η μεθοδολογική προσέγγιση προβλέπει την υλοποίηση βασικών μελετών (Επισκόπηση του νομικού πλαισίου για τις ορεινές περιοχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας, Ανάλυση της αγοράς και προσδιορισμός του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος) και έρευνα πεδίου. Όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που θα συλλεχτούν και το υλικό που θα ετοιμαστεί θα συγκεντρωθούν σε βάση δεδομένων, η οποία θα είναι προσβάσιμη στους εμπλεκόμενους φορείς και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μελλοντικές εξελίξεις.
Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου και τους στόχους που θα προκύψουν από τη διαβούλευση, θα εντοπιστούν Άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής και θα ετοιμαστεί το Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο. Το Σχέδιο θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις που θα αξιολογηθούν με βάση την ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία τους για τις περιοχές μελέτης.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας, η οποία θα συμβάλλει στην αξιολόγηση της οικονομικής επίπτωσης των προτεινόμενων δράσεων και θα παρέχει την απαραίτητη πληροφορία για μελλοντικές επενδύσεις στις περιοχές μελέτης.

3.     Na.C.He.
Τίτλος:         Natural & Cultural Heritage as means for sustainable development. / Δημιουργία δικτύου ανάδειξης και προβολής ορεινών διασυνοριακών περιοχών
Μέτρο:                    3: Improving the quality of life, protection of the environment and enhancement of social and cultural cohesion
3.1. Promotion of cultural and natural heritage
Προϋπολογισμός:      Συνολικός έργου: 750.000,00€
                             Βορείων Τζουμέρκων: 120.470,00€
Εταιρικό σχήμα:        Π.Ε. Θεσπρωτίας (GR)
                             Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων (GR)
                             Δήμος Nardo (IT)
                             Δήμος Lizzanello (IT)
Περιγραφή:
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία και ανάπτυξη διασυνοριακού δικτύου φυσικών οικοσυστημάτων και πολιτιστικής κληρονομιάς σε ορεινές περιοχές για την ορθή αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης και την ενίσχυση της διασυνοριακής αειφόρου ανάπτυξης. Έμφαση δίνεται στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, που προστατεύονται από καθεστώτα όπως το δίκτυο NATURA 2000, είτε σε περιοχές με πολιτιστικό ενδιαφέρον με παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κτίρια ή μνημεία.
1.      Η ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης για την ανάδειξη και διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των περιοχών μελέτης, με άξονα την περιβαλλοντική και κοινωνικο-οικονομική αειφορία. Το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης θα οδηγήσει στη δημιουργία συγκεκριμένης και αναγνωρίσιμης ταυτότητας των περιοχών και θα παρέχει σειρά σημαντικών εργαλείων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
2.      Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, εμπλεκόμενων φορέων και επισκεπτών για τη σημασία των ορεινών περιοχών και την ύπαρξη διαδρομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού με συνέδρια, άρθρα σε εφημερίδες, οδηγό οικοτουρισμού, φυλλάδια και αφίσες και την ιστοσελίδα του προγράμματος, και την ανάπτυξη θεματικών χαρτών και βάσης δεδομένων με περιεχόμενο των φυσικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος.
3.      Η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής αειφόρου ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, εμπλέκοντας τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τη χρήση συμμετοχικών διαδικασιών.
4.     Η προστασία και ανάδειξη των λιγότερο γνωστών φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν μέρος των εθνικών και διεθνών δικτύων.
5.      Η προώθηση και εφαρμογή κοινών διασυνοριακών στρατηγικών για την ενίσχυση συνεργασιών και τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής αειφορίας.
 
4.  INNO-ICT
Τίτλος:            Innovative ICT tools for competitive enforcement and cross-border development. / Καινοτόμα εργαλεία για διασυνοριακή επιχειρηματική συνεργασία και ανάπτυξη.
Μέτρο:                    1. Strengthening competitiveness and innovation 
1.1. Strengthening interaction between research/innovation institutions, SMEs and public authorities
Προϋπολογισμός:      Συνολικός έργου: 570.000,00€
                             Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 60.000,00€
Εταιρικό σχήμα:        Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (GR)
                             Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (GR)
                             BIC of Epirus (GR)
                             Επιμελητήριο Brindisi (IT)
CETMA – Engineering, design and materials technologies centre (IT)
Περιγραφή:
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων επιχειρηματικής ευφυΐας που θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιχειρηματική συνεργασία και την υποστήριξη των διασυνοριακών επιχειρήσεων στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, το προτεινόμενο έργο αναμένεται να προωθήσει και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την κοινωνικό - οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στη διασυνοριακή περιοχή. Το έργο θα αναδείξει ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής σε τομείς όπως:
1)     Η αύξηση των διασυνοριακών εμπορικών δραστηριοτήτων όσον αφορά τον όγκο και το εύρος
2)     Η από κοινού επιτυχή ανάπτυξη των εμπορικών εννοιών και στις δύο πλευρές των συνόρων (π.χ. franchise
3)     Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων outsourcing που εκμεταλλεύονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και των δύο πλευρών 
4)     Η διεξαγωγή ερευνών αγοράς πολλαπλών κριτηρίων στη διασυνοριακή περιοχή 
5)     Η εκπόνηση μελετών συγκριτικής αξιολόγησης στη διασυνοριακή περιοχή 
6)     Η κατάρτιση των επιχειρηματιών και των στελεχών σε πρωτοποριακές έρευνες αγοράς και τεχνικές ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. 
  5.  THE STORY
Τίτλος:                    Theatrical History through ICT
Μέτρο:              3: Improving the quality of life, protection of the environment and enhancement of social and cultural cohesion
3.1. Promotion of cultural and natural heritage
Προϋπολογισμός:      Συνολικός έργου: 800.000,00€
                             Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 150.000,00€
Εταιρικό σχήμα:        Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (GR)
                             Αναπτυξιακή Πατρών (GR)
                             Δήμος Παξών (GR)
                             Δήμος Brindisi (IT)
Περιγραφή:
Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη συλλογή, ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση ιστορικών αντικειμένων και περιεχομένων που σχετίζεται με το θέατρο στη διασυνοριακή περιοχή, όπως τα θεατρικά έργα και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, και - με βάση σε αυτά - στην ανάπτυξη μιας σημαντικής και αξιόπιστης βάσης δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη του θεάτρου στη διασυνοριακή περιοχή και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την περαιτέρω προώθηση της ενσωματωμένης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έργο θα εξυπηρετήσει έτσι τους ακόλουθους στόχους:
·          Συγκέντρωση, καταγραφή και αρχειοθέτηση όλων των δυνατών πληροφοριών σχετικά με το θέατρο στη διασυνοριακή περιοχή. Αυτό αναφέρεται σε φεστιβάλ θεάτρου, παραστάσεις και κτίρια που παρουσιάζουν θεατρικές σκηνές, ηθοποιούς, δραματουργούς, μουσικούς, χορευτές και άλλους καλλιτέχνες, κοστούμια, σκηνικά, μεταφράσεις κλπ.
·         Ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση όλων των υλικών που συλλέγονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής πρακτικής στον τομέα της ψηφιακής απεικόνισης και διαχείρισης του πολιτιστικού περιεχομένου.
·         Ανάπτυξη μιας Γνωστικής Βάσης του θεάτρου στη διασυνοριακή περιοχή και υλοποίηση διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API) για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας με εξωτερικά συστήματα.
·         Μελέτη και ανάπτυξη προηγμένων τεχνικών διαχείρισης γνώσης βασισμένες στην υιοθέτηση των μεταδεδομένων / σημασιολογικών προτύπων και τη χρήση των τεχνολογιών σημασιολογικού ιστού.
·         Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με στόχο την προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του θεάτρου στη διασυνοριακή περιοχή. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να έχουν τη μορφή διαδικτυακών εφαρμογών διαθέσιμων σε άλλες ιστοσελίδες που θα συνδέονται και θα παρέχουν σχετικό περιεχόμενο.
·         Οργάνωση μιας σειράς δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη διασυνοριακή περιοχή και την υποστήριξη της σύγχρονης δημιουργίας και υλοποίηση υπηρεσιών e-learning που σχετίζονται με θεατρικά επαγγέλματα και τις νέες μεθόδους προσέγγισης εργασίας. 
 
6.  SEA
Τίτλος:                    Southern Experience of ART
Μέτρο:             3: Improving the quality of life, protection of the environment and enhancement of social and cultural cohesion
3.1. Promotion of cultural and natural heritage
Προϋπολογισμός: Συνολικός Προϋπολογισμός: 800.000,00€
Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: 174.400,00€
Εταιρικό σχήμα:   Province of Bari (IT)
Museo Pino Pascali (IT)
Province of Lecce (IT)
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (GR)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (GR)
Περιγραφή:
Ο στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την προώθηση των εικαστικών τεχνών στη διασυνοριακή περιοχή Απούλιας και Ελλάδας. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός κέντρου τέχνης (Απουλίας-Ιονίου) που θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το διεθνές σύστημα τέχνης και πολιτισμού.
Το Κέντρο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, ώστε η αγορά Σύγχρονης Τέχνης να αυξηθεί σε όρους εμπορικών συναλλαγών, τιμών και ποιότητας των αγαθών που συναλλάσσονται. Μέσα από τη βελτίωση της αγοράς ειδών σύγχρονης τέχνης προκύπτει και ένας ακόμη ζωτικός στόχος: η ανάπτυξη του εξειδικευμένου τουρισμού που επιλέγει ως προορισμό την Απούλια και την Ελλάδα για την προστιθέμενη αξία που παράγει στη σύγχρονη πολιτιστική προσφορά.
Στο πλαίσιο του έργου θα διοριστεί μία επιτροπή διοίκησης  που θα αποτελείται από έφορους, κριτικούς, gallerists, συλλέκτες, διευθυντές μουσείων και ιδρυμάτων, οικονομολόγους, πολεοδόμους και αρχιτέκτονες.
Αυτή η επιτροπή θα επιλέξει Ιταλούς και Έλληνες καλλιτέχνες (αναδυόμενους και midcareer) που ξεχωρίζουν. Ο επιλεγμένος καλλιτέχνης θα συμμετάσχει σε θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια που θα υλοποιηθούν από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργαστηρίων οι καλλιτέχνες θα παράγουν έργα τέχνης.
Ένα νέο ίδρυμα τέχνης θα δημιουργηθεί από τους εταίρους και τα προαναφερόμενα έργα θα γίνουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος. Στο τέλος των εργαστηρίων, μία ομαδική έκθεση από όλους τους καλλιτέχνες («δασκάλους» και «μαθητές») θα πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου