Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Βήμα - βήμα η διερεύνηση των αιτιών ρύπανσης του ΧΥΤΑ

 Αλέκος Καχριμάνης: Όλα θα λυθούν με επιστημονικό τρόπο και όχι με πολιτικό

Γιάννης Σεντελές: Όταν βάζουμε τον ελεγχόμενο να κάνει τον έλεγχο, τότε το πρόβλημα θα υποβαθμιστεί

Μία ανακύκλωση των ήδη γνωστών στοιχείων και λεπτομερειών της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κατά την περίοδο της δοκιμαστικής του λειτουργίας, που συνεχίζεται, αποτέλεσε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε κατόπιν αιτήματος που έθεσε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 25 Ιουλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ του περιφερειάρχη κυρίως και κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού, με αφορμή το πρόβλημα ρύπανσης που έχει εντοπιστεί και το οποίο γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. 
Δύο πάντως ήταν τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προσέθεσαν κάτι στη συζήτηση και στη συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα. Το πρώτο ήταν αυτό που ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ότι "όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιστημονικό και όχι με πολιτικό τρόπο και ότι θα βρεθεί η λύση στο πρόβλημα" και το δεύτερο η αναφορά του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, που είπε, ότι "η μόλυνση στις πηγές ...

όχι μόνο δεν έχει μειωθεί από τον Μάιο, αλλά αυξάνεται σταδιακά"
Ο Αλ. Καχριμάνης στην αρχική του τοποθέτηση χαρακτήρισε οξύμωρο το αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ, για να προστατευτεί το περιβάλλον και να οδηγηθούμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτων χωματερών. «Όλα θα λυθούν με επιστημονικό τρόπο και όχι με πολιτικό. Υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και θα βρούμε τη λύση. ήδη αποφασίστηκε να γίνει ένας αναβαθμός ώστε να συγκρατείται μεγάλη ποσότητα ομβρίων και να μην καταλήγει στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Δεν είναι κανείς από εμάς διατεθειμένος ή πρόθυμος να αποκρύψει οτιδήποτε ή να καλύψει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, από εκπροσώπους του Γενικού Χημείου του Κράτους, το ΙΓΜΕ, η οποία παρακολουθεί και προτείνει λύσεις για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση του φαινομένου. Στο πλαίσιο των προτάσεων και των υποδείξεων της Επιστημονικής Επιτροπής, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, θα πραγματοποιηθεί η ιχνηθέτηση, με ευθύνη του μελετητή του αναδόχου (όπως είναι υποχρέωσή του) υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου Γεωλογίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.  
Στις 11 Ιουλίου ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού των τριών γεωτρήσεων και των απαραίτητων μετρήσεων, ενώ η ρίψη ιχνηθετών στο κύτταρο υπολογίζεται να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ακόμη, αναφέρθηκε στην γεωηλεκτρική τομογραφία που ανατέθηκε στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα. «Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους, των οποίων τα συμπεράσματα θα συνεκτιμηθούν και φυσικά θα τεθούν υπόψη των επιστημονικών φορέων, του ΦΟΔΣΑ και των άμεσα εμπλεκομένων δήμων. Όλες οι παραπάνω ενέργειες και διερευνήσεις γίνονται με την εποπτεία της Περιφέρειας, της Επιστημονικής Επιτροπής και εκπροσώπων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος»
Αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου στη διάθεση πίστωσης 50.000 ευρώ για τη μεταφορά στο Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων 8.500 κυβικών μέτρων υγρών για τη μείωση του υδραυλικού φορτίου του ΧΥΤΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση του φαινομένου, αλλά και στο ποσό των 20.000 ευρώ που θα διατεθεί για την κατασκευή αναβαθμού στο κύτταρο για απομάκρυνση των ομβρίων, μειώνοντας περίπου κατά 50% την επιβάρυνση του. 
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Β. Ζιώβας τόνισε, πως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τι έχει γίνει μετά από οκτώ μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, με τη μόλυνση των πηγών, του υδροφόρου ορίζοντα, του Αράχθου και της Λίμνης Παμβώτιδας. 
Ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές από την πλευρά του τόνισε, ότι τα επίπεδα ρύπανσης των πηγών εξακολουθούν να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και να αυξάνονται σταδιακά, επισήμανση η οποία δε διαψεύστηκε από κανέναν στη συνεδρίαση. «Δεν είμαστε μίζεροι, αλλά θέλουμε να λύσουμε το θέμα, γιατί μας αφορά άμεσα. Υπάρχει τρόπος να λυθεί, αλλά βάζουμε τον ελεγχόμενο να κάνει τον έλεγχο και φοβόμαστε ότι θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος της Επιστημονικής Επιτροπής αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις που ήδη έχουν γίνει, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, απευθυνόμενη προς τον κ. Σεντελέ, τόνισε, ότι κανείς δήμος δε μπορεί να κινηθεί και να αποφασίσει αυτόνομα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα όριά του, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον οικείο ΦΟΔΣΑ. 
Ο Χρ. Παπαβρανούσης αναφέρθηκε στο ιστορικό των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο ΧΥΤΑ, ενώ η ένταση αυξήθηκε μεταξύ των επισημάνσεων που έκαναν κάτοικοι της περιοχής και των απαντήσεων που έδινε ο κ. Καχριμάνης, κυρίως για τη λειτουργία και τις δυνατότητες του βιολογικού καθαρισμού του έργου. Η διαχείριση στην αυτοδιοίκηση.
Στο περιθώριο πάντως της συζήτησης για το ΧΥΤΑ, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και γενικότερα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επαναλαμβάνοντας, πως η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια να συνδράμει το έργο της. «Το πρώτο στάδιο είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και έπειτα η κομποστοποίηση και ο ΧΥΤΥ. Για να φτάσουμε εκεί όμως θα πρέπει να έχουμε εργοστάσιο, για το οποίο επίσης υπήρξαν αντιδράσεις. Αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι δήμοι, όμως για τη διευκόλυνσή τους η Περιφέρεια ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού για έναν ακόμη χρόνο, μετά το πέρας της δοκιμαστικής του λειτουργίας», σημείωσε.



Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου