Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

"Σκάνδαλο, τα όσα προβλέπει η μελέτη για τον Άραχθο"


Τρείς Δήμοι και φορείς των Τζουμέρκων, βροντοφώναξαν σε κοινή συνέντευξη τύπου: 
«Κάτω τα χέρια από τον Άραχθο»
  

Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και Φορείς για την... επαναφορά του υδροηλεκτρικού





Από την... πίσω πόρτα επιχειρείται να επανέλθει η έγκριση της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στην θέση Άγιος Νικόλαος του ποταμού Αράχθου, μέσω της μελέτης για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί μεθαύριο στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΗ για διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Δήμων Αρταίων, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Παπαδημητρίου στην συγκεκριμένη μελέτη η οποία παραδόθηκε τον Φεβρουάριο αλλά έμεινε επί πολλούς μήνες άγνωστη στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής προβλέπεται ρητά η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος η οποία είχε ακυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είχε γίνει προσπάθεια να έρθει στο προσκήνιο και πάλι τον χειμώνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ αλλά συνάντησε την αντίδραση των τοπικών φορέων και δεν προχώρησε.
Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν όλοι, μέχρι τις τελευταίες μέρες οπότε και η πρόταση των μελετητών για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου την επαναφέρει «από το παράθυρο».
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια να ξεκινήσει τελικά το συγκεκριμένο...
έργο, οι τοπικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να απαντήσουν ξανά δυναμικά ξεκινώντας με την παράσταση διαμαρτυρίας που θα κάνουν μεθαύριο στα γραφεία του ΓΩΤΕΕ Ηπείρου, απαιτώντας να απαλειφθεί από την μελέτη η πρόβλεψη για την κατασκευή του φράγματος.

Απο την χθεσινή συνέντευξη τύπου
Σκανδαλώδης η στάση του ΥΠΕΚΑ
Ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές μαζί με την αντιδήμαρχο Αρταίων, Βίκυ Βασιλάκη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τζουμέρκων, Βασίλη Ρίζο και τον γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Γιάννη Ντούρο τόνισαν χθες σε κοινή τους συνέντευξη, την αντίθεσή τους στις προθέσεις υπουργείου.
Ο κ Σεντελές χαρακτήρισε ως σκάνδαλο τα όσα προβλέπονται στην μελέτη λέγοντας πως τα όσα έγιναν τον χειμώνα, όταν επιχειρήθηκε ξανά να επανέλθει η κατασκευή το υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο, στο ελάχιστο επηρέασαν το αρμόδιο υπουργείο.
Παράλληλα επισήμανε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατασκευή του εν λόγω φράγματος και εξήγησε ότι ο Άραχθος ότι είχε να δώσει σε ενεργειακό επίπεδο το έχει κάνει και με το παραπάνω με τα δύο φράγματα που λειτουργούν ήδη σε αυτόν, ενώ τέλος υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ένα νέο φράγμα τόσο στο περιβάλλον του ποταμού όσο και στην γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής όπου έχει σχεδιαστεί να δραστηριοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες, οινοποιεία και ήπιες μορφές τουρισμού.
Από την πλευρά της η κ. Βασιλάκη σημείωσε πως η οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας μπορεί να κάνει επιτακτική την ανάγκη για νέες επενδύσεις όχι όμως χωρίς αυτές να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις.
«Και η συγκεκριμένη επένδυση δεν τις τηρεί», είπε, προσθέτοντας πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που όντως εντάσσονται στην κατηγορία των ΑΠΕ, σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα.
Ο κ. Ρίζος έκανε λόγο για «κουτοπόνηρο» τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επανέλθει το θέμα καλώντας τους πολίτες να που ξανά ένα ξεκάθαρο όχι με στη συμμετοχή τους στην αυριανή εκδήλωση αλλά και σε αυτή που έχουν προγραμματίσει από κοινού οι τρεις δήμοι στην γέφυρα Τζαρή στις 11 Αυγούστου όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.
Τέλος ο κ. Ντούρος μίλησε κι αυτός για σκάνδαλο, λέγοντας ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ και χωρίς καμία δικαιολογία το έργο περιλαμβάνεται στην μελέτη για το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ηπείρου καταλογίζοντας ευθύνες για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε κεντρική αλλά και τοπική διοίκηση.


Ο Γιάννης Παπαδημητρίου
Αντιδράσεις και από το ΑΥ.ΡΙ.Ο
Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου ο οποίος κατήγγειλε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων «για την εξαπάτηση των κατοίκων της περιοχής και την αποσιώπηση των πραγματικών προθέσεων της συγκυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο» αλλά και τους μελετητές για υποτέλεια και μεροληψία.
«Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε έργα, που διακόπτουν τους υδάτινους κύκλους (όπως είναι τα φράγματα και οι μεταφορές νερού), που λεηλατούν και νεκρώνουν τα ποτάμια και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα ορισμένων τεχνικών εταιριών.
"Η επίσημη παρουσίαση της απαράδεκτης αυτής μελέτης ας γίνει η απαρχή των δικών μας μεγάλων κινητοποιήσεων, ανάλογων με αυτές του 2006 – 07, πάλι ενάντια στο φράγμα του Αγίου Νικολάου. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και ασφαλώς η Περιφερειακή Αρχή οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη στάση τους", είπε κλείνοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου