Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κοπή πίτας στο χιονισμένο Συρράκο. Στην Φιλιππιάδα έκοψαν την πίτα τους οι φορείς, λόγω κακοκαιρίας.



Συρρακιώτες και τολμηροί επισκέπτες κόβουν την πίτα τους στο Συρράκο

Συρράκο: Ένα πέρασμα από την φαντασία στην πραγματικότητα.
Η φιδίσια ανηφορική διαδρομή των δυτικών Τζουμέρκων που  κρύβει το 
«μυστικό» του βουνού, το  Συρράκο , αλλά και η χιονοθύελλα δεν  στάθηκαν  εμπόδιο για λιγοστούς Συρρακιώτες να ανέβουν στο κεφαλοχώρι τους  και όλοι μαζί, σαν μια μεγάλη οικογένεια να  κόψουν την Πρωτοχρονιάτικη πίττα στον παγωμένο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Τα   χαμόγελα και  τα αστεία των μεγαλύτερων καθώς και η  χαρά  από  επτά παιδάκια  που χοροπηδούσαν μέσα στο χιόνι , έδωσαν ζωή στην...
παγωμένη πλατεία  του χωριού.
Ο Ηλίας Τέφας κόβει την πίτα
Την πίττα έκοψε ο Ηλίας Τέφας ,ενώ το φλουρί έπεσε στον μικρότερο της «οικογένειας», τον 2χρονο Γιωργάκη Κουτρούμπα.  
 Η απόφαση για την κοπή της  πίττας, ήρθε, στις δέκα το βράδυ του Σαββάτου, στο καφενείο του χωριού ,  όταν έφτασε η πληροφορία ,πως   η προγραμματισμένη εκδήλωση των Συρρακιωτών στο χωριό, δεν θα γίνει λόγω κακοκαιρίας.
Η σφοδρή χιονοθύελλα σταμάτησε στις 4 τα ξημερώματα και άφησε πίσω της, μισό μέτρο χιόνι μέσα στο χωριό. Μετά την κοπή της πίττας ,το εκχιονιστικό μηχάνημα που φάνηκε στην απέναντι πλαγιά ,έδειξε και τον δρόμο της επιστροφής.
...Μαγική εικόνα το χιονισμένο Συρράκο
Η τελευταία εικόνα που κράτησα, μου θύμισε ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Άνθρωποι  φορτωμένοι με σάκους, και παιδιά στην αγκαλιά, ο ένας πίσω από τον άλλον ,ακολουθώντας τις πατημασιές  στο κατηφορικό καλντερίμι , περπατούν   500 μέτρα, για να φτάσουν στα αυτοκίνητα που είναι στην απέναντι πλαγιά. Την μαγική ησυχία του βουνού συντροφεύει ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά στο γεφύρι…. Φεύγοντας από το Συρράκο  δίνεις την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις. 
Είναι ο τόπος, ο χρόνος και οι άνθρωποι,  που ανοίγουν τα μάτια της ψυχής, δημιουργούν συναισθήματα  και    εικόνες, που ο επισκέπτης κρατά για πάντα μέσα του . 
Μ.Τ.

Οι δύο πίτες φτιάχτηκαν την τελευταία στιγμή στο Συρράκο

απ’ τον Γιώργο Βαΐτση και την Πόπη Ντόντορου.

Στην φωτο ο Βασίλης Ντόντορος
Ευχαριστούμε θερμά την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ήπειρο κα Μαρία Τζώρα για τις φωτογραφίες που μας έστειλε απ' την χθεσινή κοπή της πίτας στο Συρράκο.

Να σημειώσουμε ότι απ' τους φορείς του Συρράκου ήταν προγραμματισμένη για χθές η κοπή της πίτας στο Συρράκο, αλλά λόγω της έντονης κακοκαιρίας η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά στα γραφεία του Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου