Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αλλαγές στον Καλικράτη; Σενάρια για αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές



Μένουν λιγότεροι από 12 μήνες και…
Σενάρια επί σεναρίων για το πώς θα γίνουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές
Ξεχωριστά τα ψηφοδέλτια για Δημάρχους και Δημ. Συμβούλους;



• Λιγότερος από ένας χρόνος μένει μέχρι τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και η συζήτηση για το πώς αυτές θα γίνουν αρχίζει και… φουντώνει.
 

Ειδικά στην περιοχή μας, που πλέον είναι σε όλους εμφανή τα αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής του «Καλλικράτη», είναι αδήριτη η ανάγκη για γενικευμένες αλλαγές, ώστε Δήμοι και Περιφέρεια να γίνουν πιο ευέλικτα όργανα και η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνει εύκολη και, βέβαια, αποτελεσματική.
Μέχρι σήμερα, πάντως, οι όποιες συζητήσεις εξαντλούνται στο πιο βασικό, δηλαδή στο πώς θα γίνουν οι εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και αυτό, για να δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση να κατέβουν ενωμένοι.
Τα ψηφοδέλτια…
Σενάρια επί σεναρίων βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, με το… μπέρδεμα, πάντως, να είναι μεγάλο και στους νυν δημοτικούς συμβούλους ή σε αυτούς που προτίθενται να βάλουν. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι πιθανό να υπάρξουν δυο...

ψηφοδέλτια. Ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που ναι μεν θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων  τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο, αλλά στο ψηφοδέλτιο δεν θα διακρίνονται οι δημοτικές παρατάξεις. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
Το ποσοστό…
Σε ό, τι αφορά τα σενάρια για άλλες ρυθμίσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανολογείται η επαναφορά του ποσοστού 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, η επιβολή πλαφόν 3% ή 5% για την εκλογή των υποψηφίων δημάρχων ως δημοτικών συμβούλων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, η Ενοποίηση της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  κ.α.
Οι αντιδράσεις…
Όπως είναι λογικό, τα παραπάνω σενάρια συναντούν αντιδράσεις και μάλιστα ενδοκυβερνητικές, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι την πρωτοβουλία αυτή του Μεγάρου Μαξίμου (πρακτικά της Ν.Δ.). Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, το βασικό επιχείρημα  είναι ότι θα υπάρξει «ακυβερνησία» στους Δήμους, ενώ και στα κόμματα της συγκυβέρνησης βλέπουν προσπάθεια Σαμαρά για επιβολή των υποψηφίων της Ν.Δ.
Η γνώμη…
Τέλος, με αρκετό ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή παρουσίαση της έρευνας η «Εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική Κοινή Γνώμη», που έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων διερευνώνται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις συνθήκες κρίσης, η σημασία και η κοινωνική προσφορά των θεσμών, η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, οι αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την διαφθορά και η αξιολόγηση τη
ς διαχείρισης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΠΗΓΗ: Epirus Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου