Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ανάπλαση του χώρου στον Προφήτη Ηλία στο Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων



Πριν ένα μήνα περίπου εγκρίθηκε από το Δήμο δαπάνη €7.000 για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στον Άι-Λια, στο Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. 




Με την ολοκλήρωση των εργασιών από τον ανάδοχο μηχανικό γίνεται η αρχή για την συνολική αξιοποίηση ενός από τους ιστορικότερους τόπους στο χωριό, τόσο
από πολιτισμική όσο και θρησκευτική διάσταση.
Το σημείο που έχει αποτελέσει "καραούλι" επί τουρκοκρατίας είναι από τα σημεία με τη καλύτερη θέα σε όλη την ευρύτερη περιοχή με θέαση από το φαράγγι του Καλαρρύτικου έως και το Μιχαλίτσι. Ο ναός του Προφήτη Ηλία, ο οποίος αποτελεί μνημείο αναγνωρισμένο από τις επίσημες αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού, κατέρρευσε τη τελευταία δεκαετία κυρίως από την αδιαφορία μας.
Πριν από 3 χρόνια με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσηλιωτών και σε συναπόφαση με την εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού είχε αποφασιστεί ομοφώνως η αποκατάσταση της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Μιας εκκλησίας, που αποτελεί...
παράδειγμα της ταπεινότητας της ορθόδοξης πίστης, φτιαγμένη στα ανθρώπινα μέτρα, κουβαλώντας πάνω της δεκάδες γενιές ανθρώπων.
Μετά από συγκεκριμένες δωρεές Προσηλιωτών που έχουν δωθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, έχει συγκεντρωθεί το ποσό περίπου των €2.200.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης του χώρου και προστασίας του μνημείου ευελπιστούμε να είναι έτοιμη και η μελέτη ανακατασκευής του ναού ώστε να είναι καθορισμένο το ακριβές κόστος. Με την επίτευξη της καταρχήν ανάδειξης του χώρου και της προστασίας των υλικών του ναού γίνεται η αρχή ώστε το συγκεκριμένο σημείο που έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν λατρευτικό τόπο και σημείο συνάντησης των Προσηλιωτών και της νεολαίας του χωριού, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό και με την ανάπλαση στο μνήμα του Τούρκου που έγινε με πρωτοβουλία της Αδελφότητας, η είσοδος του χωριού θα είναι ευκαιρία για στάση τόσο από τους περαστικούς όσο και από τους ντόπιους.

 
αριθμός απόφασης: 190/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου