Ολοκληρώθηκε η Γενική Απογραφή Πληθυσμού—Κατοικιών 2011, που είχε προγραμματισθεί να διενεργηθεί από 10 έως 24 Μαΐου 2011. Η Γενική Απογραφή διεξήχθη με συνέντευξη σε κάθε νοικοκυριό, ενώ για πρώτη φορά φέτος διήρκησε 15 ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να απογραφούν, στο χρόνο που ήταν βολικός για αυτούς, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Απασχολήθηκαν συνολικά 53.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες σαν ιδιώτες συνεργάτες, καθώς και 700 στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός του Ιουνίου.
Η Γενική Απογραφή διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι απολύτως εμπιστευτικά. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόνο με τη μορφή συγκεντρωτικών, ανωνυμοποιημένων στατιστικών πινάκων.
Η Γενική Απογραφή διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που είναι μία Ανεξάρτητη Αρχή και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν είναι απολύτως εμπιστευτικά. Τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόνο με τη μορφή συγκεντρωτικών, ανωνυμοποιημένων στατιστικών πινάκων.
Σύμφωνα με δήλωση της Στατιστικής Υπηρεσίας τα πρώτα στοιχεία θα γίνουν γνωστά μέσα στον Ιούνιο, ενώ τα αναλυτικά στοιχεία θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2014. Συγκεκριμένα η δημοσιοποίηση των αναλυτικών στοιχείων προβλέπεται να γίνει σε 18 μήνες από την πρώτη. Τα πρώτα στοιχεία, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, περιλαμβάνουν στοιχεία για το σύνολο πληθυσμού σε επίπεδο δημοτικής ενότητας και την κατανομή ανά φύλο.
Η συμμετοχή των Συρρακιωτών σε αυτή την απογραφή ήταν περισσότερη από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριαντακονταετία.
Οι Συρρακιώτες που απογράφτηκαν στο Συρράκο ήταν
446 (τετρακόσιοι σαράντα έξι) !!!
446 (τετρακόσιοι σαράντα έξι) !!!
Οι Συρρακιώτες εκτίμησαν ότι θα ήταν καλύτερα να απογραφούν στο χωριό τους, παρά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Έτσι το Συρράκο «ενισχύει» τον πληθυσμό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων που δήλωσαν για μόνιμη κατοικία τα χωριά τους. Κατά συνέπεια, συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στο μεγαλύτερο ποσοστό κρατικής επιχορήγησης, που έρχεται απ’ την κεντρική εξουσία στον Δήμο.
Ένα σύστημα που είναι καθ’ όλα άδικο, μιας και δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης και διανομής χρημάτων για την επικράτεια. Ήδη όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κος Γιάννης Σεντελές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, σαν καλεσμένος του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της ΕΤ3, "ο πληθυσμός στον Δήμο αυξάνεται πάρα πολύ κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού. Μόνον το δημοτικό διαμέρισμα των Πραμάντων τους καλοκαιρινούς μήνες προσεγγίζει τους 4000 κατοίκους". Κατά συνέπεια δεν μπορεί να παρθεί σαν μέτρο σύγκρισης μια απογραφή, η οποία διεξάγεται ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Ένα επιπρόσθετο όφελος για τους Συρρακιώτες, μπορεί πιθανόν να αποτελέσει, η συμμετοχή και δεύτερου αιρετού συμβούλου στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου.
Κι αυτό γιατί και η συμμετοχή των αιρετών στο συμβούλιο, γίνεται βάση των κατοίκων της απογραφής.
Αυτή την στιγμή το Συρράκο εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο από έναν Δημοτικό Σύμβουλο τον κο Χρήστο Σκαμνέλο, μιας και ο δεύτερος Συρρακιώτης που μετέχει σε αυτό ο κος Γιάννης Αργύρης, παρίσταται σαν αρχηγός της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Κατέχει δε έδρα σαν Δημοτικός Σύμβουλος του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων.
Εμείς σήμερα σας παραθέτομε τα πρώτα προσεγγιστικά στοιχεία πληθυσμού που απογράφηκε, σε ορισμένα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας, και ταυτόχρονα μπορείτε και να συγκρίνετε με τον πληθυσμό, που είχε απογραφεί το 2001
ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2001 2011
ΣΥΡΡΑΚΟ 270 446
ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ 222 230
ΜΑΤΣΟΥΚΙ 537 470
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 1550
ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΕΣ 172
Τα παραπάνω στοιχεία είναι με προσεγγιστικά. Περιμένουμε λοιπόν μέσα στον Ιούνιο και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για να έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου