Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων. Ένας κρατικός φορέας που υπολειτουργεί ελλείψει χρηματοδότησης

Το γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο
Τα προβλήματα που αφορούν τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών ή άλλων προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου, που είχαν σαν κοινή συνισταμένη την έλλειψη ενδιαφέροντος ενίσχυσής τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι πέντε πρόεδροι των φορέων αυτών, στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Τα κυριότερα, σύμφωνα με όλους τους προέδρους αφορούν την έλλειψη προσωπικού, την πενιχρή χρηματοδότηση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχουν κι άλλα που έχουν να κάνουν με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Σε ένα κοινό δίκτυο οι Φορείς
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε προχθές, μια μόλις μέρα μετά την 5η Ιουνίου η οποία έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, οι πρόεδροι των πέντε Φορέων Διαχείρισης της Ηπείρου (Καλαμά-Αχέροντα, Βίκου-Αώου, Αμβρακικού, Λίμνης Παμβώτιδας και Τζουμέρκων), εξέφρασαν τα παράπονά τους για την αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ έκαναν κι έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων τους όσο διάστημα βρίσκονται στο τιμόνι των Φορέων αυτών. Αυτό που προτάχθηκε πριν κάθε πρόεδρος αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικός του Φορέας, ήταν η προσπάθεια που έχει γίνει και από τους πέντε, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή «ομάδα» που θα συντονίζει τις ενέργειες τους και θα απευθύνεται συνολικά στους αρμόδιους. Έτσι αποφασίστηκε κάθε φορέας να εκπροσωπείται στο άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του δικτύου, όπως το ονόμασαν, από τον πρόεδρό του.
Τρέχει να προλάβει ο Φορέας Τζουμέρκων
Τα πιο σημαντικά προβλήματα πάντως φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, αφού σύμφωνα με τον Συρρακιώτη πρόεδρό του,κο Χρήστο Χασάνη, η παντελής έλλειψη προσωπικού φρέναρε αρκετές υποθέσεις. Οι δώδεκα θέσεις που προκηρύχτηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πληρώθηκαν μόλις πριν τρεις μήνες, αφού η ολοκλήρωση της διαδικασίας, του διαγωνισμού δηλαδή και των ενστάσεων αποδείχτηκε χρονοβόρα. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν ο Φορέας να μην μπορέσει να λάβει τη Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Β' που χρειαζόταν αλλά και να μην έχει λάβει και τεχνικό δελτίο, αφού η ύπαρξη προσωπικού ήταν και για τις δύο αυτές διαδικασίες, απαραίτητη.
Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος του φορέα Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κος Χρήστος Χασάνης δήλωσε:
«Ήμασταν σε φαύλο κύκλο επί έναν χρόνο. Ο φορέας διαχείρισης που βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση, είναι του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, γιατί στην ουσία είναι ανύπαρκατος. Σημειωτέον ότι το εθνικό πάρκο αυτό είναι το μόνο στην Ήπειρο που προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο φορέας έπρεπε να λύσει τρία σημαντικά ζητήματα: Προσωπικό, χρηματοδότηση και διαχειριστική επάρκεια. Η έλλειψη του ενός εμπόδιζε το άλλο και ου τω καθεξής. Μετά από αρκετές δυσκολίες και καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου, σε λίγες ημέρες ο φορέας θα πάρει το πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας, ενώ παράλληλα αναμένει και να γίνει πραγματικότητα η πρόσληψη 12 ατόμων, η προκήρυξη για τα οποία είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όσον αφορά το τεχνικό δελτίο του φορέα, αυτό έχει πάρει μια παράταση για την έγκρισή του. Για την  προστατευόμενη περιοχή των Τζουμέρκων, ο κ. Χασάνης εκτίμησε ότι δεν έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση. Έμφαση έδωσε ιδίως στον Άραχθο και στους παραποτάμους του, και στη ρύπανση που υφίστανται. «Ένα ποτάμι δεν προστατεύεται ποτέ κατά τμήματα. Για τα ποτάμια πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από τις πηγές τους μέχρι τις εκβολές του» κατέληξε.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με ανακοινώσεις στελεχών της κυβέρνησης, στην... επικίνδυνη ζώνη προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης, συγχωνεύσεων, καταργήσεων, ακόμη και αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν 135 οργανισμοί του Δημοσίου, αλλά και κρατικοί φορείς  Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε ανακοινώσει τη συγχώνευση και κατάργηση 75 Οργανισμών του Δημοσίου μέχρι τον Οκτώβριο, οι οποίοι απασχολούν 7.000 εργαζόμενους, ενώ κάθε τρίμηνο θα ανακοινώνεται και νέα ομάδα δημόσιων φορέων, οι οποίοι θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Στόχος όλων των παραπάνω, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να μειωθεί το Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015, καθώς τότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών.
Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό, δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα για τον νεοσύστατο φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, αλλά και τους άλλους περιβαντολογικούς φορείς της περιοχής της Πίνδου, οι οποίοι δημιουργήθηκαν με οράματα και προσδοκίες , πλην όμως η δράση τους είναι για πολλούς αμφιβόλου χρησιμότητος, ειδικά την δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε.
Να αναφέρουμε τέλος ότι, έργο του Φορέα είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και η προώθηση δράσεων, έργων και παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου όπως τουλάχιστον περιγράφεται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του που υπογράφηκε από τους αρμόδιους Υπουργούς τον Δεκέμβρη του 2007. Αποτελεί την μεγαλύτερη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην περιοχή. Θέτει δε τις βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη των Τζουμέρκων, με συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη του Πολιτισμού, της Ιστορίας και της μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου