Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Απο τους Ραφταναίους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ !!!

Ο επισμηναγός Χαρίλαος Νίκου (τέταρτος στην σειρά) με τους συναδέλφους του

Τι θα λέγατε αν στο ρόλο του «Μάβερικ», που ερμήνευε ο Τομ Κρουζ στην ταινία Top Gun, βρισκόταν ένας Γιαννιώτης από την Τοπική Κοινότητα των Ραφταναίων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων; Κι όμως το σενάριο αυτό αποτελεί πραγματικότητα, καθώς ο υποσμηναγός Χαρίλαος Νίκου με καταγωγή από τους Ραφταναίους Ιωαννίνων έλαβε το δίπλωμα του "1ου καλύτερου Πολεμιστή" του ΝΑΤΟ (!!!), έπειτα από σκληρά γυμνάσια που διήρκεσαν έναν μήνα στην Ισπανία μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Ο 30χρονος χειριστής μαχητικών αεροσκαφών, που ανήκει στην ξακουστή 343 Μοίρα της Σούδας και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, μίλησε στην «Ε» για τη σημαντική αυτή διάκριση, σημειώνοντας ότι αποτελεί ανταμοιβή των κόπων επί σειρά ετών.
«Από εκεί και πέρα δε σημαίνει τίποτε περισσότερο, γιατί η μάχη στο Αιγαίο είναι καθημερινή. Απλώς ο τίτλος αυτός με γεμίζει με μεγάλες ευθύνες για να μεταδώσουμε τις εμπειρίες μας στους νεότερους και να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε το καθήκον μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το που αποδίδει τη διάκριση, είπε πως είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων, καθώς από τη μία παίζει σημαντικό ρόλο η εκπαίδευση στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου, και από την άλλη η εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες.
Το "Αστέρι", όπως ονομάζεται η 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας, έλαμψε στους αιθέρες της Ισπανίας και σάρωσε τις διακρίσεις κατά τη διάρκεια σκληρών εκπαιδευτικών αερομαχιών μεταξύ Γάλλων με Μιράζ, Πολωνών με Μig-29, Γερμανών με Tornado, Βρετανών με Hawk, Ισπανών με Εurofighter και Τούρκων με F-4E.
Σε ελληνικά χέρια κατέληξε και το δίπλωμα του «2ου καλύτερου πολεμιστή» το οποίο κέρδισε ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, ενώ βραβείο πήρε ένας αρχισμηνίας για τον επαγγελματισμό του και μία σμηνίας για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην άσκηση.
Επί 25 μέρες συνολικά έκαναν 30 βολές και επιτεύχθηκαν 23 Kill (απώλειες) παρότι ο κύριος ρόλος της Μοίρας ήταν η Καταστολή Εχθρικής Αεράμυνας-Suppression Enemy Air Defense (SEAD).
Η ελληνική αποστολή ήταν εκπαιδευμένη και στο συγκεκριμένο είδος αποστολών, καθώς συμμετέχει ενεργά στον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου