Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Βασίλης Ζιώγας. Ο αείμνηστος Συρρακιώτης ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

                                                                                                              Γράφει ο Βασίλης Κίστης

Ο Βασίλης Ζιώγας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και κατάγεται απ’ το Συρράκο της Ηπείρου. Πατέρας του ήταν ο Κώστας (Κωτούλας) Ζιώγας και ήταν στρατιωτικός.
Ο Κώστας (Κωτούλας) Ζιώγας
και ο γιός του Βασίλης
μπροστά απ’ τον Λευκό Πύργο
Έτσι ο Βασίλης Ζιώγας, την Θεσσαλονίκη, την εγκατέλειψε πολύ μικρός και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ψυχικού, όπου, σε ηλικία 14 χρόνων, έγραψε κι ανέβασε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Η ψευδομένη στάφυλος».
Το 1956 έφυγε για την Αυστρία (με υποτροφία της πόλης Λιντς, για ζωγραφική), όπου σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εκεί συμμετείχε στο λογοτεχνικό κίνημα του Λετρισμού, μαζί με τους σημαντικούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της Αυστρίας (Hernest Jandl, H.C. Artman, Peter Hantke).
Ο Βασίλης Ζιώγας ανήκει στους σημαντικότερους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Η γραφή του συνδυάζει την ποιητική διάσταση με το πικρό χιούμορ και τον κυνισμό και χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, ελληνικά ή ευρωπαϊκά, συνδυάζει δημιουργικές επιρροές από τον υπερρεαλισμό, την ψυχανάλυση, το αρχαίο δράμα και την ελληνική λαϊκή παράδοση.
Ο Βασίλης Ζιώγας ήταν πολυγραφότατος, αν και ταλαιπωρήθηκε για μεγάλα διαστήματα για να παρουσιαστούν τα έργα του, που θεωρούνταν δύσκολα. Σε παλιότερη συνέντευξή του στη Βένα Γεωργακοπούλου στον «Ταχυδρόμο» είχε πει: «Δυστυχώς, επί χρόνια όλα τα έκανα μόνος μου. Ανέβαζα τα έργα στο μυαλό μου, έβρισκα μόνος μου τα λάθη, τα διόρθωνα μόνος μου. Αυτό που παρουσιάζω, το νιώθω σαν παρθενογένεση. Γι' αυτό κιόλας αισθάνομαι ορισμένες φορές εκτός πραγματικότητας. Σαν να είμαι ολομόναχος σε ένα σημείο του Σύμπαντος...».
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1957 (21 σπουδές για μικρό στίχο) και μετά απ' αυτό αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο θέατρο. Στην δεκαετία του '50 ταξίδεψε αρκετά, έζησε για ένα διάστημα στο Παρίσι κι έγραψε πολλά θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν και δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, μετέφρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα των Ιονέσκο και Μπέκεττ, κατά παραγγελία της Κρατικής Ραδιοφωνίας. Το 1972 πήγε στην Νέα Υόρκη με grant του Ιδρύματος Ford και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό La Mama. Από το 1979 εργάζονταν ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο.
Ο Βασίλης Ζιώγας
Στην γερμανόφωνη Ευρώπη έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως έργα του. Από την Β' Σκηνή του Josefstadttheater, το Theater beim Auersberg, το Stadttheater Lucern, το Arche Theater, την Όπερα της Βόννης, το Α' Πρόγραμμα της Αυστριακής Τηλεόρασης, το Deutsch Griechisches Theater και άλλα..
«Αιρετική» μορφή του νεοελληνικού θεάτρου, που διέθετε στη γραφή του στοιχεία ποίησης, σουρεαλισμού, φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης κι ενός ιδιότυπου χιούμορ, ο Βασίλης Ζιώγας πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2001 στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 66 χρόνων.
Ατομο με πνεύμα αναρχικό και ανυπότακτο, ο Ζιώγας είναι σύμφωνα με το Λεξικό του Εθνικού Θεάτρου «ο ποιητικότερος συγγραφέας της νέας ελληνικής δραματουργίας».
Από την πρώτη του γυναίκα, Ελένη, έχει δύο κόρες, την Ελένη (γνωστή στιχουργό, σεναριογράφο  και ηθοποιό) και τη Μάρθα (χορεύτρια και τραγουδίστρια). Η δεύτερη σύντροφός του ήταν η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου