Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο Συρρακιώτης Γιάννης Βαϊτσης, ξεκίνησε για την Λωρίδα της Γάζας!!!

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα ο στολίκος με τα πλοία που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Στόχος, να σπάσουν το εμπάργκο που έχει βάλει το κράτος του Ισραήλ στην προσέγγιση κάθε πλοίου στην Γάζα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην αποστολή αυτή μετέχει και ο Συρρακιώτης
κος Γιάννης Βαϊτσης, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος απ’ την Ήπειρο, εάν εξαιρέσουμε βέβαια και τον Παλαιστίνιο φίλο του Αλαντάσι Εσάμ   που έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας και εργάζονται μαζί στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα. Οι δυό φίλοι ήδη ξεκίνησαν απ’ τα Γιάννενα με προορισμό την Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας προς αποφυγή των κινδύνων που συνεπάγονται για τα πληρώματα, τους επιβάτες και τα πλοία από τυχόν συμμετοχή σε στολίσκο με προορισμό τη Γάζα έλαβε το Λιμενικό Σώμα, παίρνοντας υπόψη την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Λιμενικό επισημαίνει ότι «δόθηκαν εντολές στις Λιμενικές Αρχές της χώρας για επίδοση στους πλοιάρχους των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας της σχετικής Αγγελίας προς Ναυτιλλομένους στην οποία προσδιορίζεται ο θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ».
Στα πλοία υπό ελληνική σημαία θα δίδεται η αγγελία αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης, σημειώνει το Λιμενικό, θα υπάρχει συνεχής ηλεκτρονική επιτήρηση του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου για την καταγραφή των κινήσεων πλοίων που τυχόν θα συμμετάσχουν σε ανάλογη κίνηση, ενώ θα διενεργούνται και αστυνομικής φύσεως έλεγχοι σε επιβάτες και πληρώματα.
Θα υπάρξει ακόμη «συνεργασία με τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για εντατικούς ελέγχους επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους».
Υπογραμμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε Έλληνες πολίτες και πλοία να μην συμμετάσχουν στην αποστολή επικαλούμενο τους κινδύνους για τη ζωή και της ασφάλειά τους.
Παράλληλα, το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να σταματήσει την πορεία του στολίσκου πριν φτάσει στον προορισμό του.
Το «Mavi Marmara», το πλοίο στο οποίο έχασαν
πέρυσι τη ζωής τους 9 Τούρκοι ακτιβιστές
κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος,
δεν θα συμμετάσχει στο νέο στολίσκο για τη Γάζα.
 «Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει το στολίσκο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ,Ρον Πρόσορ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο το Μεσανατολικό.
Ο στολίσκος «εντάσσεται σαφώς στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαβήματος», πρόσθεσε ο Πρόσορ, υποστηρίζοντας ότι «ο στολίσκος δεν παρουσιάζει κάτι το εποικοδομητικό» και ότι «η πρόκληση δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια».
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές περίπου 10 πλοία θα αποπλεύσουν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελλάδα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Σήμερα Δευτέρα, το μεσημέρι οι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας του "Στολίσκου για την Γάζα", δίνουν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται την έκκληση του ΟΗΕ για ματαίωση της επιχείρησης, τη θεωρεί ως μείζονα κίνδυνο για την προσπάθεια προσέγγισης με το Ισραήλ και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Εμείς απ’ την πλευρά μας να ευχηθούμε στον συγχωριανό μας αλλά και σε όλη την αποστολή, καλή επάνοδο στην πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου